Ostali sportovi

Idemo po treće

Ivana Strahija • četvrtak, 07.08.2008.
Idemo po treće
Foto: Sebastian Govorčin

Hrvatska slovi za najučinkovitiju rukometnu reprezentaciju što se Olimpijskih igara tiče. Naime, u dva je nastupa na OI dva puta osvojila zlato. Kad bi presuđivala samo statistika, lako bi bilo reći – idemo po treće.

Hrvatski rukomet doživljava velik uzlet, nakon što su Pakleni osvojili olimpijsko zlato i titulu svjetskih prvaka, te europsko srebro, svijet im je odao priznanje dodijelivši im organizaciju Svjetskog prvenstva. U istom trenutku gro reprezentativaca igra u najboljem hrvatskom klubu, pod vodstvom izbornika Line Červara, što nije mala stvar, uzevši u obzir činjenicu kako mnogo reprezentacija dođe na okup tek nedugo pred kakvu reprezentativnu akciju.

Utakmice naše reprezentacije (hrvatsko vrijeme)

10. kol 3,00 HRV – ŠPA
12. kol 3,00 HRV – BRA
14. kol 14,45 HRV – FRA
16. kol 13,00 HRV – POLJ
18. kol 11,45 HRV – KIN

"Život" u grupi neće biti lak, no u četvrtfinale po pravilniku natjecanja prolazi čak četiri od šest momčadi. Ipak, osvajanje prvog mjesta grupe, za što smo se pokazali kao specijalisti u prošlosti, donosi i mnogo lakšeg protivnika u četvrtfinalu, četvrtoplasiranu momčad grupe B. Kako o prolasku u polufinale odlučuje samo ta jedna utakmica, svaka je pomoć dobrodošla. Izbornik Lino Červar svjestan je kako je olimpijska medalja želja navijača, a ni reprezentativci nemaju ništa manja htjenja. No, svoju su normu naši ostvarili, osvojili su europsko srebro, a od njih se najviše očekuje na Svjetskom prvenstvu iduće godine.

"Nisam nikada, niti na jednom natjecanju, opterećivao dečke rezultatom. Tražio sam uvijek samo jedno, a to tražim i sada. Moraju dati sve od sebe. Sve ostalo će ovisiti o puno detalja. Bez obzira na sve probleme koje nas prate, postoji ogromna želja, kao i uvijek, da se napravi dobar rezultat. Taj pristup ćemo imati i u Pekingu pa ćemo vidjeti kuda će nas to dovesti", ogradio se Červar u izjavi za web HRS-a.

Najveći protivnici Baliću i ekipi svakako će biti Francuzi, koji su godinama u samom vrhu svjetskog rukometa, s dvije titule svjetskih prvaka i dvije titule europskih, imaju potencijala, ali i ogromnu želju, uhvatiti i olimpijsko zlato, jer do sada su na OI osvojili tek medalju brončanog sjaja. Najveća je zvijezda te momčadi Nikola Karabatić, koji je ne jednom u pet susreta dviju reprezentacija na najvećim natjecanjima (SP, OI) našima zadavao muke. Inače je Hrvatska tri puta pobijedila Francusku, posljednji puta u polufinalu Svjetskog prvenstva 2005, a dva je puta izgubila.

Hrvatski olimpijci

Vratari: Losert i Alilović
Lijeva krila: Vukić
Desna krila: Džomba, Horvat
Pivoti: Vori, Sulić
Lijevi vanjski: Lacković, T. Valčić, Dominiković, Vuković
Srednji vanjski: Balić, Duvnjak
Desni vanjski: Metličić
Rezerva: Šprem

Španjolci, koji su donedavno imali zadovoljstvo gledanja Ivana Balića u svojoj nacionalnoj Asobal ligi, pokazali su kako je njihova nacionalna vrsta stvorena za velika djela, a strahopoštovanje su stekli u 12 mjeseci od 2005. i 2006. kad su u jednom naletu osvojili svjetsko zlato u Tunisu i europsko srebro u Švicarskoj. No, posljednji rezultati nisu baš blistavi, jer su "Iberi" na posljednjem SP-u bili sedmi, na EP-u tek deveti.

Ni Poljaci nisu za zanemariti, nakon uzleta kojeg su izveli 2007. godine osvojivši srebro na Svjetskom prvenstvu. Pod vodstvom Bogdana Wente Poljaci ipak prošle godine nisu nastavili s poboljšanjem rezultata, jer su na europskoj smotri, nakon što su slovili za pritajene favorite, osvojili tek 8. mjesto. Što se Brazila tiče, oni su uz Kinu već unaprijed, po nekim statistikama, predviđeni za "ispadajuće" 5. i 6. mjesto grupe. Jedan od igrača s europskim iskustvom, Renato Tupan, svjestan je koliko će teško biti uhvatiti makar 4. mjesto: "Naša je grupa izuzetno teška, mislim da ćemo svaku od pet utakmica morati igrati na 100 posto ukoliko želimo imati šansu za prolazak."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!