Nogomet

SAD minimalno, Oranje slabo

Zoran Zdelar, Goran Tomičić • četvrtak, 07.08.2008.
SAD minimalno, Oranje slabo
Foto: EPA

U prvoj utakmici skupine B olimpijskog nogometnog turnira SAD je minimalno svladao Japan, a junak utakmice bio je Stuart Holden. U drugoj utakmici sastali su se Nizozemska i Nigerija, ali je izostanak golova razočarao...

SAD - Japan 1:0

U zanimljivom prvom dijelu nije bilo pogodaka, iako je Japan bio mnogo bolji, ali američka obrana bila je izvanredna i vratar Guzan nije imao mnogo posla.

Utakmica je odlučena u 47. minuti. Wynne je sjajno prošao po desnoj strani i ubacio, a lopta se od japanskog kapetana Muimota odbila do Holdena, koji je snažnim udarcem s vrha kaznenog prostora postigao jedini pogodak na utakmici.

Američka reprezentacija oslabljena je izostankom najavljenog Landona Donovana, no to se ipak nije primijetilo u dvoboju protiv Japana. Napadač LA Galaxya izostavljen je iz momčadi budući da krajem kolovoza nastupa za seniorsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.


Nizozemska - Nigerija 0:0

Dvoboj između Nizozemske i Nigerije smatrao se nogometnom poslasticom dana s obzirom da obje momčadi preferiraju ofenzivan nogomet. Tako je i bilo, moglo bi se reći da su obje reprezentacije uglavnom gledale kako stići do protivničke mreže, ali upravo su one mirovale svih 90 minuta. Utakmica je završila bez pobjednika i bez golova, ali uzbuđenja nije nedostajalo.

Nizozemci, koji su u svojoj početnoj postavi imali vrlo poznata imena u nogometnom svijetu, imali su sjajnu priliku za vodstvo već u desetoj minuti. Roy Makaay je tada sjajno reagirao na ubačaj lopte u srce kaznenog prostora, pucao je iz voleja i zatresao je gredu.

Solidne prilike svako su se malo izmjenjivale na obje strane. Nizozemska je bila doduše nešto dominantnija, ali daleko od toga da Nigerijci nisu imali svojih prilika. Afrička je reprezentacije nekoliko puta opasno zaprijetila, a jednu od boljih prilika imali su upravo u samoj završnici, kada su se mnoge današnje utakmie odlučivale.

U nizozemskom kaznenom prostoru je bila stvorena velika gužva i malo tko je znao šta u tom trenutku činiti. Nigerijci su tada nekoliko puta pucali na gol, ali favorizirani Nizozemci su ipak nekako uspjeli izbaciti loptu prema centru travnjaka i tako se spasiti od poraza u 85. minuti. U 91. minuti sudac je bio prisiljen pokazati i direktan crveni karton nizozemskom reprezentativcu Evanderu Snou zbog prekršaja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!