Ostali sportovi

Otvorene 29. Olimpijske igre

Maja Giljanović • petak, 08.08.2008.
Otvorene 29. Olimpijske igre
Foto: EPA

Svečano otvaranje 29. Olimpijskih igara u Ptičjem je gnijezdu prošlo u spektakularnoj priredbi u kojoj je aktivno sudjelovala 91.000 gledatelja među kojima 88 svjetskih državnika uključujući i hrvatskog predsjednika Stipu Mesića, 10.000 izvođača te velik dio od ukupno 10.500 sportaša iz 204 države koji će se boriti u 28 sportova i 302 discipline...

Nikad brojniju hrvatsku delegaciju - njih 104 u 15 sportova - 95. je po redu svijetu predstavio najbolji rukometaš svijeta i olimpijski pobjednik Ivano Balić (na zatvaranju će je, pak, na svojim četvrtim OI nositi Tamara Boroš).

Tzv. Kolodija na po trajanju najdužim - od 8. do 24. kolovoza - i najskupljim - 65 milijardi dolara uloženo je primjerice u gradnju olimpijskih objekata i prometne infrastrukture - OI u povijesti ide premašiti žetvu iz Atene 2004. kada je osvojeno čak pet medalja: rukometno zlato, srebro Duje Draganje, bronca Ljubičić/Ančić i Nikolaja Pešalova. Od Barcelone 1992. Hrvatska ima tri naslova, četiri srebra i pet bronci, a u Pekingu će naši aduti u prvom redu biti Blanka Vlašić, vaterpolisti, rukometaši i Draganja.

Ceremonija otvaranja u kojoj se velebnih 5000 godina kineske povijesti ispreplelo sa sadašnjošću i budućnošću s razlogom je zakazana upravo za 8. 8. - broj osam je, naime, srećonoša u kineskoj tradiciji - a izravno ju je pred TV ekranima gledalo gotovo četiri milijarde diljem svijeta.

Četiri sata i četiri minute spektakla ponudilo je od raskošnog vatrometa za uvod u "najveću predstavu na svijetu" u režiji velikog Zhanga Yimoua, preko pekinške olimpijske himne u izvedbi Sarah Brightman i Liu Huana, plesa, parade olimpijaca koju je otvorio Grk Ilias Iliadis - umolili su Jasmina Repešu na koncu i košarkaši i prodefilirali Nacionalnim stadionom - do podizanja olimpijske zastave u tradiciji utemeljitelja olimpijskog pokreta Pierrea de Coubertina i paljenja olimpijskog plamena.

Olimpijska se baklja na svom 130 dana dugom putovanju svijetom od drevne grčke Olimpije "Putem svile" preko po prvi put u povijesti Mount Everesta do Pekinga - sučelila na tisućama kilometara dugom putu s brojnim incidentima vezanima u prvom redu za tretman Tibeta i stanje ljudskih prava u Kini uopće - da bi je u velikom finalu večerašnjeg programa posljednji ponio Li Ning - legendarni gimnastičar (gost Svjetskog kupa u Zagrebu 80-tih), 44-godišnjak koji je na Igrama u Los Angelesu 1984. osvojio tri zlata, dva srebra i broncu.

Smislili su Kinezi novo originalno rješenje: Ning je poletio visoko u zrak i s kilogramom teškom bakljom otrčao krug nad Ptičjim gnijezdom nakon kojeg je kroz desetak metara dugačku cijev prosukljala vatra i uz potporu veličanstvenog vatrometa zapalila olimpijski plamen.

"Jedan svijet, jedan san" olimpijski je moto Pekinga, a otvaranje je još jednom pokazalo s koliko su samo truda i ljubavi pripremane 29. OI otkad je prije sedam godina u konkurenciji Pariza, Toronta, Osake i Istanbula njihova organizacija dodijeljena upravo milijardi i 400 milijuna Kineza.

Igre su otvorene i 302 zlatne medalje čekaju svoje vlasnike...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!