Ostali sportovi

Tina Erceg izvukla maksimum

Maja Giljanović • nedjelja, 10.08.2008.
Tina Erceg izvukla maksimum

20-godišnja Kaštelanka Tina Erceg dala je sve što u ovom trenutku ima, ali 15. mjesto u prvoj kvalifikacijskoj skupini neće joj donijeti plasman u finale po spravama...

Najbolja hrvatska gimnastičarka nastup je na OI u Pekingu izborila lani u Stuttgartu na Svjetskom prvenstvu osvojivši u višeboju 69. mjesto s 53.150 bodova - u prvom trenutku vrijedno statusa prve rezerve, ali s obzirom da su pojedine natjecateljice iz pojedinačnih finala olimpijsku normu osigurale kroz svoje ekipe, Erceg je postala prva hrvatska gimnastičarka od osamostaljenja s osiguranim plasmanom na najveću svjetsku pozornicu.

Studentica kineziologije u Splitu samim je odlaskom u Peking ostvarila ogroman podvig - Tina, naime, trenira u nehumanim uvjetima. Članica splitskog Marjana i trenerica joj Magda Milošević Ilić u progonstvu vježbaju uglavnom u Novom Sadu ili Osijeku: sav trud i svakodnevni petosatni treninzi ne diraju srca gradskih čelnika - splitski gimnastičari preživljavaju u skučenim uvjetima dvoranice na Poljudu u kojoj je parter olimpijskih dimenzija nedosanjani san.

Erceg je realno prije puta izjavila: "Konkurencija je prejaka. San svakog sportaša je medalja, ali u mom slučaju on je praktički neostvari. Cilj mi je stoga dati maksimum od sebe i poraviti osobni rezultat. Fantastično bi primjerice bilo popraviti za dvadesetak mjesta plasman sa Svjetskog prvenstva".

Tina je svoj olimpijski nastup otvorila nastupom na razboju - trema je učinila svoje, ali nakon 11.825 grč je prošao i na gredi je potom ubilježila 14.075. Vježbu na parteru sutkinje su, dojma smo, prestrogo ocijenile s 13.700, a za završni je nastup u Pekingu zaslužila 13.650 (tzv. ivan?ev sa sklonjenim saltom od 180 stupnjeva naprijed) - ukupno 53.250 bodova.

16-godišnja Kineskinja Yilin Yang trenutno vodi s 62.350, a što se reprezentacija tiče prve favoritkinje - Kineskinje - s 248.275 bodova drže prvu poziciju ispred Rumunjki (238.425). Još su preostale tri skupine odnosno 73 gimnastičarke, a definitivnu potvrdu rezultata dobit ćemo iza 15 sati po hrvatskom vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!