Ostali sportovi

Tie-break za olimpijski baseball

Sportnet • nedjelja, 10.08.2008.
Tie-break za olimpijski baseball

U srijedu na stadionu Wukesong u Pekingu počinje baseball turnir na kojem će se dodijeliti možda i posljednji komplet olimpijskih medalja u tom sportu...

Baseball turnir na Olimpijskim igrama u Pekingu će po mnogočemu biti zanimljiviji od prethodnih. Nikada do sada snage nisu bile toliko izjednačene i teško je prognozirati koja će se od osam reprezentacija okititi odličjem. Već prvog dana se sastaju trostruki olimpijski pobjednik i jedan od glavnih favorita Kuba s drugim favoritom natjecanja i azijskim prvakom Japanom. Svjetski i olimpijski prvaci iz Sydneyja, reprezentacija SAD-a, igra protiv neugodne Južne Koreje dok domaćin i velika nepoznanica Kina odmjerit će snage s Kanadom. Europski prvak Nizozemska imat će težak zadatak u dvoboju protiv četvrtog predstavnika azijskog kontinenta, reprezentacije Kineskog Tajpeha. Turnir se će odigrati po sistemu "svaki protiv svakog" a prve četiri reprezentacije nakon prvog dijela će ući u polufinale.

Zanimljivo je još dodati da će se po prvi put primijeniti novo pravilo koje je Međunarodna baseball federacija (Ibaf) nedavno uvela za sva natjecanja koja su pod njezinom organizacijom. Naime, riječ je o tzv. tie-break pravilu u dodatnom 11. inningu. Prema tom pravilu u slučaju izjednačenog rezultata u svakom inningu nakon 10. napad će početi s igračima na 1. i 2. bazi. Predsjednik Ibafa dr. Harvey Schiller je objasnio da se time želi povećati atraktivnost i dinamičnost baseballa kako bi se on ponovno vratio u olimpijski program 2016. godine. Podsjetimo, baseball i softball nisu uspjeli skupiti dovoljan broj glasova na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora u Singapuru i neće biti na olimpijskom programu 2012. godine u Londonu gdje će se broj sportova smanjiti s dosadašnjih 28 na 26.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!