Ostali sportovi

Velika trojka ekspresom u treće kolo

Antonija Pavlić • utorak, 12.08.2008.
Velika trojka ekspresom u treće kolo
Foto: EPA

Tri najveća favorita olimpijskog teniskog turnira i jedne od najvećih zvijezda olimpijskih igara, Federer, Đoković i Nadal, protutnjali su teniskim centrom u Pekingu deklasiravši Arevala, Schuettlera i Hewitta. Sva su trojica uspjela osvojiti samo 15 gemova.

10. nositelj Gilles Simon s lakoćom je pobijedio Argentinca Guillerma Canasa. Za sat i dvadeset minuta Francuz se pomučio jedino u prvom setu kada je u "pet do dvanaest" Canasu uzeo servis (7:5). Drugi je set bio gotov za pola sata, a Canas je uspio osvojiti samo jedan gem. Ovo im je bio tek treći međusobni susret. U Umagu je u kvalifikacijama bolji bio Canas dok je na Masters Series turniru u Rimu kao pobjednik izašao Simon.

Olivier Rochus i Janko Tipsarević vodili su potpuno izjednačenu borbu u prvom setu koja je riješena tek u tie-breaku (5) za 67 minuta. Već se tada primjetilo da Tipsarević ne može izdržati žestok ritam te je kod 2:3, ali i 51 minutu igranja u drugom setu predao meč Belgijcu. Ovime se nastavila Rochusova dominacija u međusobnim susretima. Belgijac je bolji bio u Rotterdamu, Parizu i Stockholmu dok je Tipsarević u "svojem vrtu" odnio jedinu pobjedu (Beograd).

Tomaš Berdych je kao 17. nositelj u dva seta (6:3, 7:6) svladao Andreasa Seppija te tako prekinuo neugodnu tradiciju protiv Talijana. Zadnji je meč protiv Seppija, naime, dobio još 2004. u Palermu 6:2, 6:4, a u ostala dva međusobna dvoboja, 2005. u Palermu i 2008. na Masters Series turniru u Cinncinatiju uspješniji je bio Talijan, inače 34. igrač svijeta.

U dvoboju 43. i 57. igrača svjetske ATP rang-ljestvice, Gaela Monfilsa i Victora Hanescua, uspješniji je bio Monfils uvelike zahvaljujući izlaženju na mrežu na kojoj je osvojio više od pola poena. Hanescu nije imao odgovor na rastrčanog i agresivnog francuskog tenisača te je mogao samo skupljati gemove (6:4, 7:6). Ova dva tenisača susrela su se i na Challengeru u Zagrebu kada je bolji bio Monfils.

15. nositelj, Nijemac Nicolas Kiefer izborio je tešku, ali zasluženu pobjedu protiv tenisača iz Južnoafričke republike, Kevina Andersona. U teniskom maratonu, meču koji je trajao čak tri sata i 20 minuta Anderson (110) je dobrano namučio 21. igrača svijeta koji ga je u prvom i trećem setu dvaput slomio sa 6:4. Anderson je u drugom setu bolji bio u tie-breaku (4).

David Nalbandian je branitelja naslova Nicolasa Massua slomio u tie-breaku prvog seta kada Čileanac nije osvojio nijedan poen te ga je u drugom deklasirao završivši meč za samo 29 minuta (6:1). Takvom su rezultatu uvelike kumovale i neforsirane pogreške koje je napravio Massu (37).

Dominik Hrbaty pružio je velik otpor američkom tenisaču i osmom nositelju, Jamesu Blakeu. Slovak se vrlo dobro držao čitav prvi set, a popustio je u tie-breaku kada je presudilo Blakeovo iskustvo iako je sljedeći set dobio. Amerikanac je na koncu u treće kolo prošao rezultatom 7:6, 4:6, 6:3.

Jedno od iznenađenja dana priredio je Francuz Paul-Henri Mathieu (26). Francuz je sa 7:5 i 6:3 svladao četvrtog nositelja i petog igrača svijeta Nikolaja Davidenka.

Velika trojka (Federer, Đoković, Nadal) suvereno je odradila svoje mečeve drugog kola. Sva su tri favorita svoje protivnike deklasirala i poslala ih u domovine. Redom su pod reketima Švicarca, Španjolca i Srbina padali Arevalo, Hewitt i Schuettler. Najuvjerljiviji je bio od idućeg tjedna prvi igrač svijeta i pobjednik Wimbledona i Roland Garrosa koji je imao i najtežu prepreku, Australca Lleytona Hewitta te ga unatoč snazi i respektabilnom imenu kući otpratio sa 6:1, 6:2.

U ostalim susretima Igor Andrejev je za sat i 58 minuta pobijedio Michaela Llodru, Jurgen Melzer je iznenađujuće lako pobijedio Stanislasa Wawrinku (6:4, 6:0), dočim je 13. nositelj Mihail Južni susret trećeg kola izborio protiv Thomasa Johanssona. Yen-Hsun Lu dvaput je s po 6:4 pobijedio Argentinca Callerija te tako napravio još jedno iznenađenje, nakon što je u prvom kolu svladao Andyja Murraya.

Tenisači, drugo kolo: Olivier Rochus (Belgija) - Janko Tipsarević (Srbija) 7:6, 2:3 predaja, Gilles Simon (Francuska, 10) - Guillermo Canas (Argentina) 7:5 6:1, Gael Monfils (Francuska) - Victor Hanescu (Rumunjska) 6:4, 7:6, Tomaš Berdych (Češka, 17) - Andreas Seppi (Italija) 6:3, 7:6, Fernando Gonzalez (Čile, 12) - Marin Čilić (Hrvatska) 6:4, 6:2, Nicolas Kiefer (Njemačka) - Kevin Anderson (JAR) 6:4 6:7 6:4, David Nalbandian (Argentina) - Nicolas Massu (Čile) 7:6 6:1, Jurgen Melzer (Austrija) - Stanislas Wawrinka (Kanada) 6:4 6:0, Novak Đoković (Srbija) - Rainer Schuettler (Njemačka) 6:4 6:2, Yen-Hsun Lu (Tajvan) - Augustin Calleri (Argentina) 6:4 6:4, James Blake (SAD) - Dominik Hrbaty (Slovačka) 7:6, 4:6, 6:3, Mihail Južni (Češka) - Thomas Johansson (Švedska) 7:5 6:2, 4:6, Rafael Nadal (Španjolska) - Lleyton Hewitt (Australija) 6:1 6:2, Roger Federer (Švicarska) - Rafael Arevalo (El Salvador) 6:2 6:4, Paul-Henri Mathieu (Francuska) - Nikolaj Davidenko (Rusija) 7:5 6:3.

Tenisači, parovi, prvo kolo: Bryan/Bryan (SAD) - Knowles/Mullings (Bahami) 6:2 6:1, Schuettler/Kiefer (Njemačka) - Knowle/Melzer (Austrija) 6:7 6:3 6:1, Fyrstenberg/Matkowski (Poljska) - Yu/Zneg (Kina) 6:3, 6:4, Buhupathi/Paes (Indija) - Simon/Monfils (Francuska) 6:3 6:3, Clement/Llodra (Francuska) - Erlich/Ram (Izrael) 6:4 6:4, Melo/Sa (Brazil) - Berdych/Štepanek (Češka) 5:7 6:2 8:6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!