Ostali sportovi

"O medalji još ne razmišljam"

Ivana Strahija • četvrtak, 14.08.2008.
"O medalji još ne razmišljam"

Prvi hrvatski gimnastičar na Olimpijskim igrama punom se parom priprema za finale, koje je na rasporedu 17. kolovoza. Iz Pekinga se javio ekskluzivno za Sportnet.hr...

Ulazak u finale već je fantastičan uspjeh, a cijela Hrvatska, posebice Filipovo rodno Međimurje, jedva čeka vidjeti kako će naš predstavnik vježbati na konju s hvataljkama. Teško je potajno ne priželjkivati medalju: "Uopće pokušavam ne razmišljati o medalji, to je jedan od mojih snova, uzeti europsko, svjetsko i olimpijsko odličje, koje sam si zacrtao kao konačni cilj svoje karijere. Nadam se da ću u nedjelju biti pravi te da ću Hrvatsku i svoje Međimurje predstaviti u najboljem svjetlu te da ću svoju vježbu izvesti bez pada. Sam ulazak u finale je za mene uspjeh, a za nešto više potrebno je da se poklopi puno stvari. Spreman sam no vidjet ćemo."

Sportaš od glave do pete, Filip Ude podulju pauzu između kvalifikacija i finala koristi za treninge i ispravljanje pogrešaka: "Treniram dva puta dnevno, i trenutno sam koncentriran na korekciju elemenata koje sam lošije izveo u kvalifikacijama, wu gonian i škare posebno. No ipak mi je najvažnije svoj program odraditi do kraja bez pada."

Zanimalo nas je ima li Filip u rukavu tajnih aduta, i hoće li možda mijenjati nešto u svojoj vježbi na konju s hvataljkama: "Ništa neću mijenjati jer smatram da bi to bilo prerizično, samo ću pokušati ponoviti izvedbu iz Tianjina, sa Svjetskog kupa u svibnju ove godine i dobiti barem istu ocjenu kao i tamo, 15.825", objašnjava Ude.

Poput većine naših sportaša na Olimpijskim igrama, ni Filip nije uspio vidjeti puno od Pekinga: "Još nigdje nisam bio, moji se dani svode na treninge i pripremu za natjecanje. Hranim se u olimpijskom selu, za zabavu surfam internetom i pomalo se dosađujem. Nakon finala nadam se da ću stići obići sve te znamenitosti i zanimljivosti."

Drugi Međimurac na Olimpijskim igrama se ne natječe, već ocjenjuje. Mario Vukoja, inače jedan od trenera Filipa Udea, jedan je od sudaca gimnastičkog turnira, a za sada je iznimno zadovoljan poslom kojeg je odradio: "S obzirom na Atenu, do sada nije bilo problema sa suđenjem, čak smo dobili pohvale za odlično obavljen posao. Sve u svemu nije bilo pritužbi ni od sportaša. Ja se nadam da ću do kraja Igara suditi kao i dosada, fer i korektno."

Vukoja ima mišljenje i o novom sustavu natjecanja, o kojem smo već pisali: "Mislim da se još uvijek više cijeni težina, a ne tehnika što je loše jer se upravo ovim pravilnikom htjelo više okrenuti prema tehničkoj savršenosti. Nadam se da će ubuduće više do izražaja doći vježbači sa boljom tehničkom izvedbom. To nama svakako ide u prilog. Hrvatska gimnastika u stalnom je usponu od 1996 godine i mi smo poznati po tome da smo tehnički vrlo "čisti". U prilog tome govore rezultati u posljednje četiri godine."

Robert Seligman, još jedan vrhunski hrvatski gimnastičar, nije otišao na Olimpijske igre, premda njegovi rezultati ne zaostaju za onima gimnastičara u Pekingu. Vukoja o tome kaže: "Problem su pravila koja je donijela FIG-a, a kojima se htjelo zadovoljiti svima, i ekipama i pojedincima. Puno lakše je sportovima koji su ili samo ekipni ili samo pojedinačni, dok u našem slučaju imamo i pojedinačna natjecanja na šest sprava te ekipna natjecanja, a dobili smo 98 mjesta za mušku i 98 za žensku gimnastiku. Jedan od problema je što su ekipe odnijele čak 72 mjesta, a nama su ostavili "mrvice"."

Vukoja očekuje promjenu tog pravilnika: "Mi smo se prilagodili tim pravilima ma kakva bila i Filip Ude je radio višeboj koji je iznimno težak i zahtjevan, sa većom mogućnošću ozljeda, ali ima i mnogo drugih gimnastičara koji su se kvalificirali kao višebojci, a ne kao specijalisti pojedine sprave. Nažalost mnogo dobrih gimnastičara je zbog takvih pravila ostalo "vani". Po pričama ovdje u Pekingu, ono što sa sigurnošću mogu reći jest da će na slijedećim kvalifikacijama na OI otputovati svi osvajači medalja. Do sada je putovao samo svjetski prvak na spravi što je sigurno nepravedno. No i biti u trojci je vrlo teško tako da ćemo vrlo vjerojatno opet morati raditi višeboj, dok će nam druga šansa biti kvalifikacije kroz pojedinu spravu, što pak je vrlo težak zadatak. No, više ćemo znati nakon kongresa poslije OI u Pekingu."

Za kraj smo Marija Vukoju zamolili da prokomentira nastup Tine Erceg: "Tina je i više nego solidno odradila svoj nastup, osim ruča koje su joj bile prva sprava i na kojima je imala dva pada. No za hrvatsku žensku gimnastiku velik je uspjeh i sam plasman Tine na OI i ja sam jako ponosan na nju jer je ona prva gimnastičarka kojoj je to pošlo za rukom od osamostaljenja Hrvatske."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!