Ostali sportovi

Naklon olimpijskim prvacima

Ivor Krapac • četvrtak, 14.08.2008.
Naklon olimpijskim prvacima
Foto: EPA

Najslabija dosadašnja predstava hrvatskih košarkaša na OI u Pekingu nije nam dala pravu šansu za iznenađenje protiv Argentinaca u trećem nastupu u skupini A. Olimpijski pobjednici iz Atene potvrdili su da se dižu u formi nakon početnog poraza od Litavaca i svladali izabranike Jasmina Repeše bez ikakvih poteškoća...

Olimpijske igre, skupina A, treće kolo

Argentina - Hrvatska 77:53 (21:13, 40:22, 59:38)

Argentina: Scola (12), Ginobili (14, 8 asistencija), Gonzalez (2), Oberto (4), Prigioni (7, 3 osvojene lopte), Porta Pernigotti (0), Delfino (15, 6 skokova), Quinteros (3), Gutierrez (0), Nocioni (18, 8 skokova), Gutierrez Llanas (2), Kammerichs (0).

Vezane vijesti

Hrvatska: Ukić (5), Kus (5), Popović (2), Rozić (6, 4 skoka), Prkačin (4), Tomas (9, tri osvojene lopte), Planinić (4, 4 skoka), Nicević (2), Rudež, Banić (9, 6 skokova), Lončar (2), Barać (5, 5 skokova).

Šut za dva: Argentina 19/32, Hrvatska 16/42

Šut za tri: Argentina 9/22, Hrvatska 3/15

Slobodna bacanja: Argentina 12/15, Hrvatska 12/17

Skokovi (obrana+napad): Argentina 29 (22+7), Hrvatska 34 (21+13)

Asistencije: Argentina 18, Hrvatska 6

Osobne pogreške: Argentina 20, Hrvatska 19

Izgubljene lopte: Argentina 13, Hrvatska 14

Osvojene lopte: Argentina 10, Hrvatska 8

Blokade: Argentina 2, Hrvatska 2

Treća utakmica u Pekingu donijela je prvi poraz hrvatskih košarkaša. Nakon odličnih predstava i pobjeda nad Australcima i Rusima apetiti su porasli, postojala je nada i u veliki, posebno vrijedni skalp aktualnih olimpijskih prvaka, i iz argentinskog tabora dolazile su poruke pune respekta... Ipak, uz ozbiljan pristup jakog protivnika i dosad najlošiju predstavu Repešine momčadi na ovom turniru, sve skupa išlo je u jednom smjeru, a završilo s velikih 77:53 u argentinsku korist.

Obostrano nervozni početak utakmice s pune tri minute bez poena prekinula je serija Argentinaca od 5:0, kojom su najavili ono što će se zbivati kasnije. U tom razdoblju vodili su ih Scola i Nocioni, nešto kasnije priključio se i Manu Ginobili tricom za dotad maksimalnih 19:11, a Hrvatska nije pronašla pravi odgovor. Banić i Prkačin ponešto su zabili pod obručem, no zakazali su svi vanjski igrači, nakon prvih deset minuta nismo se ni mogli nadati nečem boljem od zaostatka od 21:13.

Prvih pet minuta druge četvrtine donijelo je nastavak argentinske dominacije. Scola je ubilježio četiri poena, a Carlos Delfino dodao tricu u odvajanju do 30:15, nešto kasnije bilo je i 34:17, pa 36:19... Hrvatska nije imala pravu priliku išta zabiti iznutra, NBA-dvojac Scola - Oberto postavio je previsok zid, dok dalekometnog šuta jednostavno nije bilo, 0/10 za tricu u prvom poluvremenu reći će dovoljno. Impresionirani, stegnuti, nemoćni - u tri riječi, tako je išlo i izgledalo na parketu, dijelom zbog razigranog protivnika, no dobrim dijelom i zato što Hrvatska nije bila ni blizu prikazanog protiv Australaca i Rusa.

Na velikom odmoru bilo je 40:22 za olimpijske prvake, s po deset poena Scole i Nocionija i devet poena i šest asistencija Ginobilija, a uz takav rezultat već je bilo jasno da je mogućnost preokreta zaista minimalna. Za takvo što morao se poklopiti i veliki pad Argentinaca, potpuni raspad kakav se ipak rijetko viđa.

Početkom drugog poluvremena nije dugo trebalo da zlatni iz Atene dosegnu i okruglih 20 razlike. Dogodilo se to tricom Prigionija za 50:30 na isteku 24. minute, a nakon tog "udarca u trbuh", Repešini izabranici su se nakratko trgnuli i mini-serijom od 8:1 smanjili na donekle obećavajućih 51:38 dvije i pol minute do kraja treće četvrtine. U tom periodu sijevnula je i prva današnja hrvatska trica, Planinićeva za 50:35, ali ispalo je da je to bio labuđi pjev - Argentinci su vrlo brzo ponovno rezultatski pobjegli, ovog puta bez šanse povratka.

Serija od 8:0 u završnici treće četvrtine odvela je olimpijske prvake do 59:38 uoči završnih deset minuta, a posljednja četvrtina bila je samo odrađivanje posla. U tom odrađivanju Argentinci su imali i ogromnih okruglih 30 razlike, 74:44 u 36. minuti, a završilo je s nešto prihvatljivijih 24 poena prednosti. Objektivno, bez prave borbe i ikakvih izgleda, no najgore je očajavati - četvrtfinale je već u rukama, a za dva dana slijede Litavci, treba gledati dalje.

Argentinsku rapsodiju predvodio je Nocioni (18 poena, osam skokova), Delfino je dodao 15 poena (4/7 za tricu) i šest skokova, Ginobili 14 poena i osam asistencija, a Scola 12 poena. Hrvatska nije imala baš nijednog dvoznamekastog strijelca, najbliže su bili Banić i Tomas s po devet poena, a Banić je dodao i šest skokova. Slabih je, nažalost, bilo puno više, ukupni šut od samo 33 % (16/42 za dvicu, 3/15 za tricu) reći će dovoljno.

Skupina A, treće kolo: Argentina - Hrvatska 77:53.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!