Ostali sportovi

Liukin kruna u višeboju

Maja Giljanović • petak, 15.08.2008.
Liukin kruna u višeboju
Foto: EPA

Nastia Liukin za samo je šest desetinki boda osvojila naslov olimpijske pobjednice u višeboju ispred sunarodnjakinje Shawn Jackson...

Oduševljenju oca joj i trenera Valerija koji je u Seoulu 1988. osvojio naslov u ručama, sa Sovjetima timsko zlato, a u višeboju za mrvicu ostao kratak iza Vladimira Artemova (119.125 - 119.025) nije stoga bilo kraja - "Nastjin naslov neusporedivo mi više znači od svih mojih pobjeda osobito nakon što je nesretno izgubila naslov prvakinje SAD-a".

Prije dvadesetak dana, naime, upravo je drugoplasirana Jackson osvojila olimpijske trialse i put Pekinga se zaputila s aurom favoritkinje - tim više jer je 16-godišnjakinja još i aktualna svjetska prvakinja iz Stuttgarta prošle godine.

18-godišnja Moskovljanka, naturalizirana Amerikanka od svoje desete godine, Liukin će olimpijskom titulom ući u povijest njihove gimnastike: dosad s Shannon Miller dijeli prvo mjesto u broju osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima (devet od kojih sedam pojedinačnih), ali višeboj na OI će prevagnuti na njenu stranu.

Elegantna i graciozna poput majke Ane Kočneve nekadašnje svjetske prvakinje u ritmičkoj gimnastici, Liukin je na parteru osvojila 15.525 bodova i čekala sa strepnjom nastup svoje cimerice Johnson - također 15.525 svjetske prvakinje na tlu na koncu je vrijedilo srebra i ukupno 62.725 bodova.

Liukin se prvog mjesta dokopala u prvom redu briljantnim nastupom na dvovisinskim ručama (16.650), a usprkos samo 15.025 u preskoku, dok je broncu nakon tri uzastopna kineska naslova (dva timska i Wei Yanga u višeboju) osvojila Yilin Yang.

Obranile su Amerikanke naslov iz Atene - 2004. višeboj je, naime, osvojila Carly Patterson. Naša Tina Erceg je podsjetimo na svojim premijernim OI osvojila 57. mjesto.

Sutra je dan odmora, a u nedjelju kreću finala po spravama - prvi su na programu preskok i parter.

Višeboj:
1.LIUKIN (SAD) 63.325
2.Johnson (SAD) 62.725
3.Yang (Kina) 62.650

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!