Ostali sportovi

Dijele se karte za finale

Ante Jukić • petak, 15.08.2008.
Dijele se karte za finale
Foto: EPA

Teniski turnir Olimpijskih igara u Pekingu polako ulazi u završnicu. U petak su na rasporedu polufinalni dvoboji u muškoj konkurenciji, a svoje mjesto u finalu traže Rafael Nadal, Novak Đoković, Fernando Gonzalez i James Blake...

Dan nakon što je postalo jasno da će Roger Federer svoju prebogatu karijeru najvjerojatnije završiti bez osvojene olimpijske medalje u singlu (u Londonu će, naime, Švicarac imati 31 godinu), saznat ćemo finaliste u muškoj konkurenciji Igara u Pekingu.

Prvi će na teren izaći Federerov "krvnik", James Blake, i Fernando Gonzalez. Bit će to dvoboj dvojice igrača koji ove sezone ne igraju u nekoj nezaboravnoj formi, ali izgleda da je olimpijski ugođaj izvukao ono najbolje iz obojice. I dok su se od Gonzaleza ovakve partije donekle mogle i očekivati, budući da je Čileanac s dvije osvojene medalje u Ateni pokazao da mu odgovara "šušur" koji se stvara oko OI, Blake je svakako najveće iznenađenje među završnom četvoricom u Pekingu.

Amerikanac je već pobjedom protiv Gillesa Simona u četvrtom kolu pokazao da se ne "šali", da bi jučer, u već spomenutom meču, po prvi puta u životu svladao Federera i napunio se samopouzdanjem uoči polufinala. Za korak dalje, Blake će morati prekinuti još jedan neugodni niz, budući da ga je Gonzalez pobijedio u posljednjih pet međusobnih dvoboja (ukupni skor 5-3 za Čileanca). Na putu do polufinala Gonzo nije izgubio nijedan set, dok je Blake ispustio tek jedan, u drugom kolu protiv Hrbatyja. Upravo je to, kao i činjenica da obojica njeguju atraktivan napadački stil igre, jamstvo da nas sutra očekuje zanimljiv i neizvjestan meč.

Ipak, bez obzira na igračku "težinu" dvoboja između Blakea i Gonzaleza, glavni meč dana sutra će odigrati Rafael Nadal i Novak Đoković. Iako je Đokoviću samo 21 godina, a Nadalu tek jedna više, bit će to njihov već 14. međusobni dvoboj, u kojem će Španjolac tražiti svoju jubilarnu 10. pobjedu. No, srpski tenisač svoj optimizam temelji na činjenici da je od Nadala uspješniji kad su u pitanju susreti na tvrdoj podlozi (3-2), kao i spoznaji da je Rafu pobijedio prije dvadesetak dana u polufinalu AMS turnira u Cincinnatiju.

Inače, dvoboji Đokovića i Nadala su uvijek posebno zanimljivi, budući da se radi o dvojcu koji će nesumnjivo, s obzirom na silaznu putanju Rogera Federera, obilježiti godine koje dolaze. Đoković je ove sezone već dvaput, u Hamburgu i Roland Garrosu, imao priliku svrgnuti Rafu s drugog mjesta, no Španjolac je tada počeo igrati svoj najbolji tenis i napravio osjetnu bodovnu razliku pred 21-godišnjim Srbinom, te "usput", sa prvim satima sljedećeg tjedna i zasjeo na poziciju broj 1 ATP ljestvice. Sasvim sigurno, i više nego dovoljan motiv za Đokovića, koji je nemali broj puta naglasio da upravo sebe vidi na toj poziciji u bližoj budućnosti.

Do međusobnog dvoboja u polufinalu Igara obojica su svojim protivnicima prepustili ukupno tek jedan set. I dok je Nadal tu "obvezu" odradio već u prvom kolu protiv Staracea, Đokoviću je najviše problema zadao Gael Monfils u četvrtfinalu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!