Ostali sportovi

Gonzalez i Nadal za zlato

Vedran Babić • petak, 15.08.2008.
Gonzalez i Nadal za zlato
Foto: EPA

U finalu olimpijskog turnira u Pekingu igrat će Fernando Gonzalez i Rafael Nadal. Nakon skoro tri sata igre, Čileanac je pobijedio Jamesa Blakea s 11:9 u trećem setu, spasivši na tom putu tri meč lopte, dok je Nadal u dramatičnom posljednjem gemu izbacio Novaka Đokovića sa 6:4, 1:6, 6:4...

Fernando Gonzalez herojskom je izvedbom ušao u svoje prvo olimpijsko finale, nakon što mu to nije uspjelo 2004. u Ateni. Za dva sata i 52 minute porazio je Jamesa Blakea sa 4:6, 7:5, 11:9. Bio je to meč upravo onakav kakav se i očekivao, s puno agresivnih i bombastičnih forhenda i bekenda, koji su jedan za drugim oduzimali dah pekinškoj publici. Gonzalez je imao više winnera (58-49), ali i više pogrešaka (81-70), a što je još važnije, spasio je sedam od devet break lopti, od čega svih šest u odlučujućem trećem setu.

No, krenimo redom. U prvih devet gemova nije bilo break lopti, da bi Blake ponovio scenarij jučerašnjeg prvog seta protiv Federera i iskoristio jedinu priliku za obrat. Odmah u prvom gemu nastavka Gonzalez je taj koji ima prednost breaka, ali ga već u sljedećem gemu gubi. Novi obrat Čileanac je ostvario u 11. gemu i poslije par trenutaka rezultat na semaforu bio je poravnat. Ulazimo u treći set.

U petom gemu prva uzbuđenja. Blake ima velikih 0-40 na servis Gonzaleza, ali se 12. nositelj uspijeva iščupati. U 11. gemu Blake ima identičnu situaciju, samo što se ovoga puta radilo o trima meč loptama. No, Gonzalez ponovno pokazuje svijetu kakav je borac i spašava svoje nade za ulazak u finale. Idućih nekoliko gemova nije predstavljalo opasnost po servere, da bi kod 9:9 Blake spasio prvu, ali ne i drugu break loptu Gonzaleza.

I onda, nova drama na servisu za meč. Gonzalez propušta 40-0 ''zahvaljujući'' trima sjajnim forhendima Blakea, a zatim na svoju prednost servira dvostruku pogrešku. Ipak, Čileanac je zadržao hladnu glavu i izborio se za petu meč loptu na kojoj je Blake svoj forhend retern poslao u mrežu. Gonzalez je digao ruke u zrak i počeo slaviti plasman u finale, a ujedno i šestu uzastopnu pobjedu protiv Amerikanca. U nedjeljnom će finalu osvojiti najmanje srebro, no sumnjamo kako će se zadovoljiti samo time.

Tamo ga čeka drugi nositelj Rafael Nadal koji je za dva sata i deset minuta sa 6:4, 1:6, 6:4 nadvisio žestokog konkurenta Novaka Đokovića u meču vrijednom polufinala Olimpijskih igara. Đoković je, doduše, ušao u meč prilično sporo i tromo, vjerojatno još uvijek umoran od jučerašnjeg napornog meča s Monfilsom i već je u prvom gemu morao spasiti 0-40. U petom gemu Nadal stiže do nove break lopte, koju ovoga puta ipak koristi forhend winnerom nakon poduže izmjene.

Treći tenisač svijeta je u tom periodu meča igrao neritmično i s dosta nepovezanih udaraca, dok ga je Nadal svojim razornim udarcima s obje strane redovito kažnjavao. Španjolac je tako stigao i do drugog breaka i servisa za set kod 5:2. Đoković je tada ipak pustio ruku i vratio jedan break zaostatka na 4:5, no Nadal je smogao snage zaključiti prvi set u svoju korist.

Drugi set u potpunosti je pripao srpskom tenisaču. Nadalovi udarci mu više nisu predstavljali tolike poteškoće te je sa sve većom lakoćom krotio Španjolčeve top spinove. Općenito, tempo meča je osjetno porastao, i to na oduševljenje domaće publike. Vrlo brzo Đoković je i po drugi put oduzeo servis Nadalu i lako došao do 1:1 u setovima.

Sve do sedmog gema trećeg seta nije bilo alarmantnih situacija za servere, da bi onda Nadal nepredvidivim i krajnje neugodnim servisima i čvršćom igrom uspio izvući potencijalno vrlo opasnih 0-30. Nakon toga, obojica su po jednom zadržala svoj početni udarac, kada je uslijedio i taj famozni posljednji gem. Prvu meč loptu Nadal je imao na 30:40, ali je Đoković impresivnim i nadasve hrabrim forhend winnerom ostao u meču.

Nole je čak stigao i do gem lopte, no vrlo skoro Nadal je imao novu meč loptu izborenu neobranjivim bekendom. U senzacionalnom posljednjem poenu Nadal je pohvatao nekoliko nemogućih lopti, da bi već vjerojatno dovoljno smeteni Đoković promašio čisti smeš. Španjolac je pao na tlo i prepustio se emocijama. Ipak su mu ovo prve OI i već je izborio finale.

Što se statističkih podataka tiče, obojica su imali visok postotak prvog servisa (Nadal 71 - Đoković 64), a iako je meč igran na visokoj razini, pogreške su dominirale u odnosu na winnere. Tako je Đokovićev omjer bio 52-34, a Nadalov 46-21.

22-godišnjem Španjolcu bila je ovo deseta pobjeda nad Đokovićem u 14 međusobnih susreta i treća od njih sedam na tvrdoj podlozi. U dvoboju za zlato Nadal će na noge opasnom Čileancu Fernandu Gonzalezu, dok će Đoković prvu olimpijsku medalju tražiti protiv, također debitanta, Jamesa Blakea.

U konkurenciji parova, svakako vrijedi spomenuti fantastičan meč između švedsko - francuske kombinacije koji je trajao četiri sata i 46 minuta. Nakon neviđene borbe, Simon Aspelin i Thomas Johansson porazili su Arnauda Clementa i Michaela Llodru sa 7:6 (6), 4:6 i 19:17! Treći set trajao je čak dva sata i 55 minuta, a Francuzi su propustili prednost breaka kod 4:3 te servis za meč kod 16:15.

Šveđani će u finalu igrati protiv četvrtih nositelja, švicarske kombinacije Federer / Wawrinka, koja je napravila pravi mali podvig. Ranije danas su morali dovršiti četvrtfinalni meč s Indijcima Bhupathijem i Paesom, da bi nakon toga izbacili prve nositelje braću Bryan u dva seta. Švicarski čarobnjak ipak neće ostati bez medalje, a kojeg će sjaja biti, vidjet ćemo sutra.

Tenisači, polufinale: F. Gonzalez (Čile, 12) – Blake (SAD, 8) 4:6, 7:5, 11:9, Nadal (Španjolska, 2) – Đoković (Srbija, 3) 6:4, 1:6, 6:4.

Parovi, zaostali susret četvrtfinala: Federer / Wawrinka (Švicarska, 4) – Bhupathi / Paes (Indija, 7) 6:4, 6:2.

Parovi, polufinale: Aspelin / T. Johansson (Švedska) – Clement / Llodra (Francuska) 7:6, 4:6, 19:17, Federer / Wawrinka (Švicarska, 4) – B. Bryan / M. Bryan (SAD, 1) 7:6 (6), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!