Ostali sportovi

Ruskinje ispale, SAD jedva

Ante Jukić • utorak, 19.08.2008.
Ruskinje ispale, SAD jedva
Foto: EPA

Braniteljice olimpijskog zlata iz Atene, odbojkašice Kine, osigurale su plasman u polufinale Igara u Pekingu, nakon što su danas u četvrtfinalu bile bolje od Rusije. Uz Kineskinje, u borbu za medalje će još i Kuba, Brazil i SAD...

Kuba - Srbija 3:0 (26:24, 25:19, 26:24)

Odbojkašice Kube opravdale su ulogu favorita u susretu protiv Srbije i plasirale se u polufinale, gdje ih čeka reprezentacija SAD-a. Iako su pružile sasvim dobar otpor favoriziranim protivnicama, a posebno se to odnosi na prvi i treći set, Srpkinje ipak nisu uspjele doći ni do počasnog seta, ponajviše zahvaljujući odličnoj igri Kubanki u ključnim trenucima.

Pobjednice su, po običaju, predvodile Ruiz, Calderon i Carrillo, a najveću prijetnju s druge strane mreže imale su u liku Jovane Brakočevič, najefikasnije igračice utakmice.


Brazil - Japan 3:0 (25:12, 25:20, 25:16)

Ono što su gledatelji u Capital Gymnasiumu imali priliku vidjeti u prvom setu drugog četvrtfinalnog dvoboja, bila je klasična demonstracija sile. Japanke su se iz prve ruke uvjerile kako to izgleda kad Brazilke igraju svoju najbolju odbojku, onu protiv koje i puno jači protivnici od Japana nemaju baš previše izgleda. Neobranjivi servisi, smečevi sa svih pozicija, neprelazan zid na mreži, hvatanje gotovo nemogućih lopti... Sve to za samo 18 minuta i konačnih 25:12 u prvom setu.

Igra "mačke i miša" nastavljena je i u preostala dva seta, iako su Japanke ipak uspjele doći do malo daha. U drugom su setu tako uspjele osvojiti 20 poena, a u trećem čak nakratko i zaprijetile, vodstvom 8:6 na prvom tehničkom time-out. No, Brazilke tada ubacuju u brzinu iz prvog seta i s 25:16 zaključuju današnju priču.

Nakon lagane "šetnje" protiv Japana u četvrtfinalu, Carioce u polufinalu čeka puno veće iskušenje. Igrat će, naime, protiv aktualnih olimpijski prvakinja i domaćina na ovim Igrama, reprezentacijom Kine.


Kina - Rusija 3:0 (25:22, 27:25, 25:19)

Prvi set bolje su otvorile Ruskinje, koje vrlo brzo stvaraju prednost od dva-tri poena. Nakon prvog tehničkog time-outa domaće igračice konačno uspijevaju uspostaviti ravnotežu, tako da od sredine prvog seta gledamo igru "poen za poen", s kojom se ulazi u uzbudljivu završnicu. U njoj su se presudnim pokazale dvije pogreške u prijemu Ruskinja, te jedan odlični blok Kineskinja, koji odvode aktualne olimpijske pobjednice do 25:22 u prvom setu.

No, ono što su Ruskinje propustile u prvom setu bilo je ništa u usporedbi s završnicom drugog. Naime, nakon zaostatka na prvom tehničkom time-outu, izabranice Giovannija Caprare okrenule su situaciju u svoju korist i pri rezultatu 24:22 došle do dvije set lopte. Međutim, tada ponovno dolazi do neshvatljivog pada u njihovoj igri, što Kineskinje objeručke prihvaćaju i rezultatom 27:25 zaključuju drugi set.

U trećem, ista priča. Opet Ruskinje s prednošću ulaze u završnicu seta, ali još jednom "prolijevaju svo mlijeko" i opraštaju se od srebra iz Atene. Kineskinje, pak, nastavljaju put prema obrani zlata, na kojem ih u polufinalu čekaju moćne Brazilke.


SAD - Italija 3:0 (20:25, 25:21, 19:25, 25:18, 15:6)

Jedini četvrtfinalni dvoboj koji nije odlučen nakon tri seta bio je onaj između SAD-a i Italije. Nakon gotovo dva seta velike borbe, plasman u polufinale izborile su Amerikanke, okrenuvši u velikom stilu zaostatak od 1:2 u setovima.

Presudnim se u ovom povratku pokazala njihova sjajna igra na početku četvrtog i petog seta, kada su vrlo brzo napravile veliku prednost (8:0 u četvrtom, 5:0 u petom) koju Talijanke poslije nisu uspjele nadoknaditi. Ispadanjem Italije Europa je ostala bez svog posljednjeg predstavnika na ženskom odbojkaškom turniru, budući da su još ranije iz četvrtfinala ispale Rusija i Srbija.

Polufinalni susreti na rasporedu su u četvrtak, a igrat će Kuba protiv SAD-a, te Brazil kontra Kine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!