Ostali sportovi

Još nismo zaboravili

Bernard Jurišić • utorak, 19.08.2008.
Još nismo zaboravili
Foto: Vladimir Radičević (Magazin Superkošarka)

Iako je pobjeda na Europskom prvenstvo prošle godine stavila malo šećera u sliku u kojoj se nalaze košarkaški reprezentativci Hrvatske i Španjolske, još uvijek nismo zaboravili onu pljačku koju su u španjolsko ime obavili suci Lamonica, Dovidavičius i Drabikovsky. Španjolci nam već treći put u zadnje tri godine stoje na putu prema odličjima...

Ona beogradska pljačka još uvijek je otvorena rana mnogim hrvatskim zaljubljenicima u košarku. Iako smo službeno "oprostili", barem što se HKS-a tiče, neslužbeno i dalje osjećamo gorčinu i još uvijek mrgodimo lice kad god vidimo Gasola, Navarra ili Garbajosu. Makar i ne bili krivi, makar ih sudački uvlačiguzi sami upleli u svoju igru dodvoravanja i poklanjanja.

Raspored četvrtfinala

Hrvatska - Španjolska (8:30h)
Litva - Kina (10:45h)
SAD - Australija (14h)
Argentina - Grčka (16:15h)

Taj Beograd trebao je biti ono što je postao Madrid dvije godine kasnije. U tom Beogradu smo trebali i mogli otići do kraja, jer smo imali momčad i raspored koji nam je otvarao vrata neslućenih visina. Zbog tog Beograda smo izgubili dvije godine, ali i razočaranog kapetana Nikolu Vujčića koji se od te pljačke do danas nije oporavio. I koji ni danas ne daje ruku nikome od spomenutih "djelitelja pravde", kad na njih nađe na euroligaškom terenu.

U srijedu u 8:30h čeka nas borba protiv svjetskog prvaka, protiv momčadi čijoj kvaliteti nije potrebna sudačka pomoć. Osim ako ne igraju s nama. Ako mislite da protiv ovakvih Španjolaca nemamo šanse - grdno se varate.

Dovoljno je baciti oko na činjenicu kako ova Španjolska, možda i najbolja Španjolska u povijesti, s Hrvatskom nikad nije dobro prolazila. U Beogradu su morali igrati "osam na pet" da bi izborili produžetak, a u svojoj Sevilli prošle jeseni morali su priznati kapitulaciju napaljenim "osvetnicima". No, osveta još nije konačna. Za pravu osvetu Španjolce treba negdje izbaciti, negdje zaustaviti. U Pekingu? Zašto ne?

Repešina momčad u dosadašnjem je dijelu olimpijskog turnira pokazala dva lica. U jednome su gazili Australiju, Rusiju, Iran, u drugom bivali pregaženi od Argentine i Litve. Jedinu lošu predstavu odigrali smo protiv Argentinaca, a s Litvom smo se uspješno hrvali 30 minuta. Dokaz je to da su oscilacije, po kojima smo bili prepoznatljivi prošlih godina, sve manjih amplituda.

Mi nećemo imati Marka Popovića, Španjolci Marca Gasola, no ostatak s obje strane je spreman na novi veliki okršaj. Španjolci su svjesni da teško igraju protiv Hrvatske, ali su isto tako svjesni svoje kvalitete i igrača poput Pau Gasola ili Navarra, koji svojom inspiracijom mogu odlučiti svaku utakmicu.

Košarkaši će biti prvi od tri naše momčadi koje će u srijedu tražiti put u polufinale. Njihov uspjeh mogao bi biti dodatna motivacija vaterpolistima da sruše Crnu Goru i rukometašima da izbace Dansku. Momčad koju vodi Jasmin Repeša zasigurno će dati sve od sebe. Ova utakmica neka im bude nagrada za sve lijepo što su napravili ovog ljeta. Držimo im palčeve!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!