Ostali sportovi

Imperativ zlatne medalje

Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 21.08.2008.
Imperativ zlatne medalje
Foto: EPA

Staro je pravilo pratilo spartanske vojnike dok su odlazili u bitku. Radije se vratite na štitu nego bez njega. Slična filozofija prati i američke košarkaše, poslane na daleki istok sa samo jednim imperativom. Argentinci su upravo oni koji mogu Amerikance "obeščastiti"....

Nazvani su Redeem Team - momčad za iskupljenje.

Poslani u Kinu da vrate čast američkoj košarci, da joj osvijetle obraz. Poslani da riječ dominacija i SAD u košarci ponovno postanu sinonimi. Da osvoje medalju. A "preko bare", medalja je samo jedna - zlato. Ostali plemeniti metali su neuspjeh.

U polufinale su stigli rušeći sve pred sobom. Bez zapreka, bez posrtaja. Arogantnost se smatrala jednim od glavnih problema američke košarkaške reprezentacije. Trener Mike Krzyzewski i njegova "administracija" su, izgleda, riješili taj problem. Pristup je promijenjen. Igrači dobivaju posebne lekcije o kvaliteti internacionalne košarke, obvezuju se na trogodišnje povjerenje reprezentaciji. Radi se na stvaranju kemije, uigranosti i skromnosti.

Uoči susreta s Australcima svaki igrač dobiva papir s natpisom: 5-0 ne znači ništa! Rezultat je pobjeda od 116:85. Slijede Argentinci.

Kada se govori o uspjesima američke košarke, već dugo se ne misli na Sjevernu Ameriku ni SAD. Govori se o Argentini. Čak i o Portoriku koji je dolazio do pobjede nad, nazovi Dream Teamom, prethodnih godina. Argentinci su trenutni olimpijski prvaci. U polufinalu u Ateni su pali upravo Ameri.

"Svi želimo Argentinu. Svi želimo osvetu za tu utakmicu.", reći će Carlos Boozer.

Bryant je isto zaželio olimpijske prvake, izabravši ih umjesto Grka."Želimo igrati protiv najboljih.", pojasnio je.

Grci su pali. Argentina ih je torpedirala tricama. Imaju četiri igrača iz NBA-a, plus Carlos Delfino koji je eskivirao u Europu, ali ima pozamašno iskustvo u "najboljoj" ligi na svijetu.

Toga je svjestan i trener Sergio Hernandez: "Može biti da imamo prednost zato što četvorica iz naše startne petorke igraju u NBA-u. To znači iskustvo u igranju protiv Bryanta i tih igrača."

Argentinci imaju Emanuela Ginobilija i Fabricia Oberta (SA Spurs), Luisa Scolu (Houston Rockets) i Andresa Nocionija (Chicago Bulls) koji ima problema s ozljedom koljena, ali će zasigurno učiniti sve da se oporavi i zaigra u polufinalu.

Zašto? Fabricio Oberto ima odgovor.

"Kada smo igrali protiv njih u Ateni, ušli smo kao što ćemo ući i sada, sa svom svojom snagom. Slomio sam prst u toj utakmici. Ako mi kažu da ćemo ponovno osvojiti zlato, slomio bih ga opet."

Eto zašto!

Ako vas je fascinirala snaga argentinske momčadi, kako onda reagirati na činjenicu da je Chris Paul, vjerojatno najbolji razigravač NBA-a, službeno zamjena u Redeem Teamu. Naglasak je ove tvrdnje na činjenici da je ova momčad SAD-a školski primjer metafore "duga klupa". Krzyzewski dosta rotira, Amerikanci su navikli na ovaj tempo utakmica, a na terenu provode po dvadesetak minuta. Svatko tko uđe u igru gotovo da i nije ništa lošiji od startera.

A starteri su najbolji igrači košarke na svijetu. Kobe Bryant kojeg u Kini štuju kao poluboga, LeBron James o kojem dovoljno govore nadimci kao "Odabrani" i "Kralj", Dwight Howard, vjerojatno najdominantniji centar koji trenutno hoda kuglom zemaljskom. A onda zamjena, Dwayne Wade koji igra najbolju košarku u momčadi.

Ne preuveličavamo Amerikance. Njihov je problem neuigranost, prečesto forsiranje individualnih akcija, ne baš sjajan vanjski šut i prokletstvo velikih natjecanja, te ogroman pritisak javnosti. Uz to ide i već prije spomenuta spartanska filozofija. Uostalom, igrači NBA-a koji su navikli na utakmice doigravanja na četiri pobjede, nalaze se u situaciji gdje je svako sljedeća odlučujuća.

"Sljedeća je utakmica veoma važna. To je kao sedma utakmica (u seriji doigravanja). Argentina je vrlo jaka momčad, jedna od najjačih ovdje. Osvojili su zlatnu medalju u Ateni '04; tako da znaju što treba za pobijediti.", rekao je Dwight Howard na svom blogu.

"Malo je reći da je komplicirano. Znamo da imamo malu šansu i nema mjesta za pogreške. Oni će također morati griješiti, ali dok postoji makar postotak šansi, borit ćemo se za to.", rekao je Ginobili, prvi strijelac turnira s 20.3 koša po utakmici.

Posljednje žrtve Amerikanaca, Nijemci i Australci, izjavili su da ih se ne može pobijediti, odnosno da će to biti, citiram, vrlo, vrlo, vrlo, vrlo teško. Ali ako to netko može to mogu upravo njihovi susjedi iz Južne Amerike. Timskom igrom i iskustvom. I nevjerojatnom željom.

Rasplet započinje u 16.15 po našem vremenu, a osim u neizvjesnosti, zasigurno ćemo uživati u vrhunskoj košarci.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!