Tenis

Karlu kvalifikant, Čiliću Francuz

Ivor Krapac • četvrtak, 21.08.2008.
Karlu kvalifikant, Čiliću Francuz
Foto: Ivor Krapac

Danas održani ždrijeb US Opena odredio je startne protivnike za četvero hrvatskih aduta u glavnom turniru. Ivo Karlović i Roko Karanušić dočekat će kvalifikante, Marin Čilić ide na Francuza Juliena Benneteaua, dok će se Jelena Kostanić-Tošić, zasad jedina hrvatska predstavnica u ženskom glavnom ždrijebu, sresti s Talijankom Sarom Errani...

Izostanak ozlijeđenog Ivana Ljubičića i bolesnog Marija Ančića značajno je osiromašio hrvatsku koloniju na posljednjem Grand Slam turniru sezone. Ljube i Marija nema, a kao glavni aduti tu će biti 14. nositelj Ivo Karlović i 30. nositelj Marin Čilić, Marin prvi put u karijeri sa statusom postavljenog na nekom Grand Slam turniru.

Karlović, ovog tjedna neočekivano zaustavljen u osmini finala New Havena protiv Luke Gregorca, u prvom kolu ide na zasad nepoznatog kvalifikanta, a ukoliko ga svlada, u drugom kolu naići će na boljeg iz njemačko-francuskog ogleda Rainera Schüttlera i Florenta Serre.

Korak iza moguć je dvoboj s 22. nositeljem, Čehom Tomašem Berdychom, a ako prođe prva tri kola, u osmini finala Karlu bi se smiješio susret s Rafaelom Nadalom, koji prvi put u karijeri uživa u ulozi prvog nositelja Grand Slam turnira. Prvi tenisač svijeta u prvom kolu ide na kvalifikanta, dok bi mu se potom na putu mogao naći Olivier Rochus, a kasnije i Viktor Troicki ili Philipp Kohlschreiber...

Čilić je upao u dio ždrijeba koji izgleda prilično otvoreno u prva dva kola. Na startu će se sresti s 26-godišnjim Francuzom Julienom Benneteauom, 56. na Entry listi, protiv kojeg još nije igrao, dok bi mu moguće drugo kolo donijelo ogled s jačim iz američkog sudara Robbyja Gineprija i Amera Delica.

Ukoliko se probije kroz taj dio ždrijeba, Marina bi najveći izazov dočekao u trećem kolu. Moguć je dvoboj s trećim nositeljem Novakom Đokovićem, kojeg čekaju francuski izazovi - prvo Arnaud Clement, a potom možda i Nicolas Mahut, koji na startu turnira ide na kvalifikanta.

Poput Karlovića, i Roko Karanušić će se u prvom kolu sresti s igračem iz kvalifikacija. Ukoliko prođe, u drugom kolu Roko bi išao na Japanca Keija Nishikorija ili 29. nositelja, Argentinca Juana Monaca, a u mogućem trećem kolu ždrijeb bi vodio na četvrtopostavljenog Davida Ferrera.

Drugi nositelj Roger Federer, četverostruki branitelj naslova i uz Nadala i Đokovića glavni kandidat za newyoršku krunu, u prvom kolu ide na Argentinca Maxima Gonzaleza, dok bi mu se na nastavku puta kao glavne prijetnje mogli pojaviti Radek Štepanek, Fernando Verdasco, Igor Andrejev, Richard Gasquet ili Nikolaj Davidenko, a možda i neko iznenađenje u toj četvrtini ždrijeba...

Federer se nalazi u istoj polovici ždrijeba s Novakom Đokovićem, uz mogući međusobni susret u polufinalu. Nadal jednog od njih dvojice može dočekati tek u finalu.

Jelena Kostanić-Tošić tražit će prolazak u drugo kolo ženskog turnira protiv 21-godišnje Talijanke Sare Errani, 43. na svijetu, s kojom se još nije susretala. Pobjeda bi u drugom kolu vodila na bolju iz dvoboja Kineskinje Na Li i 24. nositeljice, Izraelke Shahar Peer.

Prva nositeljica Ana Ivanović u prvom kolu ide na Veru Duševinu, drugopostavljenu Jelenu Janković čeka Amerikanka Coco Vandeweghe, Svjetlana Kuznjecova (3.) srest će se s kvalifikanticom, a Serena Williams (4.) s Katerinom Bondarenko.

Pekinška olimpijska pobjednica Jelena Dementijeva (5.) tražit će drugo kolo u ogledu s Akgul Amanmuradovom, Dinara Safina (6.) ide na kvalifikanticu, a Venus Williams (7.) na Australku Samanthu Stosur.

Četvrtfinale bi moglo donijeti ogled Ane Ivanović i Dinare Safine, kao i sestrinski sudar Serene i Venus Williams, ovog puta ne može se dogoditi njihov dvoboj u finalu kao prije koji mjesec u Wimbledonu...

Tenisači, prvo kolo: Karlović (Hrvatska, 14) - kvalifikant, Karanušić (Hrvatska) - kvalifikant, Čilić (Hrvatska, 30) - Benneteau (Francuska).

Tenisačice, prvo kolo: Kostanić-Tošić (Hrvatska) - Errani (Italija).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!