Tenis

Sjajna uvertira za New York

Ivor Krapac • nedjelja, 24.08.2008.
Sjajna uvertira za New York
Foto: Sandro Donda

Marin Čilić krenut će na posljednji Grand Slam turnir sezone u pobjedničkom raspoloženju - dva dana uoči početka US Opena proslavio je prvi ATP naslov u karijeri! Marin je premijernu titulu uzeo na turniru u New Havenu, u finalu je pao američki adut Mardy Fish...

Ni Mardy Fish nije uspio zaustaviti pobjedničku seriju Marina Čilića u New Havenu. Marin je napravio posljednji ovotjedni korak sa 6:4, 4:6, 6:2 i nešto više od mjesec dana prije 20. rođendana osvojio svoj prvi ATP naslov u karijeri - onaj koji se posebno pamti.

Finale je počelo na najljepši način za šestopostavljenog hrvatskog aduta. Marin je odlično iskoristio uvodnu Američančevu nervozu, prvi gem meča donio mu je i prvi današnji break, što se pokazalo dovoljnim za osvajanje prvog seta. Fish mu je na startu pomogao s nekoliko neforsiranih bekhendom i dvostrukom pogreškom na break-lopti, dok je u nastavku seta sve izgledalo kao da je Čilić taj s puno više iskustva u ATP finalima. Marinu je ovo bilo prvo, Amerikancu 11., no nije se osjetilo - hrvatski adut ostao je miran i zadržao prednost bez većih problema.

Vezane vijesti

U drugoj dionici sve je ubrzo krenulo u suprotnom, Fishovom smjeru nakon Čilićevog gubitka servisa u drugom gemu. Prednost je trajala do Amerikančevog servisa za set kod 5:3 kada je Fish zadrhtao i nakon tri propuštene set-lopte pomogao Marinu da se vrati u ritam serviranja, no igra i dalje nije bila sigurna i čvrsta kao u prvom setu. Osjetilo se to već gem kasnije, Čilić je s četiri promašaja forhendom praktički poklonio svom suparniku novi break, a s njime i ulazak u treći set.

Taj dio meča započeo je kao i prvi set, Marinovim breakom u prvom gemu. Prednost nije trajala dugo, Fish se ekspresno vratio, no pokazalo se da je to bio tek njegov labuđi pjev - do kraja meča Čilić je još dvaput breaknuo i zaokružio dosad najuspješniji seniorski tjedan karijere. Odrazit će se i na renkingu, prvi put u karijeri Marin će biti među prvih 30 na Entry listi... Zaista lijep uvod za US Open, nadajmo se da će seriju nastaviti i u prvom kolu posljednjeg Grand Slam turnira sezone protiv Juliena Benneteaua.

"Meč je bio prilično uzbudljiv, i jedan i drugi imali smo uspone i padove. U posljednjem setu sam sabrao misli i vratio ritam, bio sam u naletu kad sam najviše i trebao biti. Poseban užitak bio je trenutak na kraju meča", komentirao je Marin nakon pobjede: "Osjećam se jako dobro, imao sam odličan tjedan, posljednja dva, tri meča dobio sam protiv dobrih igrača. I tjelesno sam dobro, vjerujem i nadam se da ću u ovakvoj formi nastaviti na US Openu i tamo što duže ostati u turniru."

ATP New Haven, 23.8.2008., finale: Čilić (Hrvatska, 6) - Fish (SAD, 8) 6:4, 4:6, 6:2.

Parovi, finale: M. Melo/Sa (Brazil, 4) - Bhupathi/Knowles (Indija/Bahami, 2) 7:5, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!