Tenis

Nema odmora za ratnike

Ivor Krapac • ponedjeljak, 25.08.2008.
Nema odmora za ratnike
Foto: Kristijan Komarica

Najbolji svjetski tenisači i tenisačice ovog ljeta nemaju puno vremena za predah. Od Europe do Sjeverne Amerike, preko Kine pa natrag na američki kontinent - tako je izgledao pretrpani raspored većine vodećih u proteklih mjesec-dva, a za završetak ljetnih uzbuđenja na redu je US Open, posljednji Grand Slam turnir sezone, na kojem ćemo pratiti i četvero hrvatskih aduta...

Ivo Karlović, Marin Čilić i Roko Karanušić u muškoj konkurenciji, Jelena Kostanić-Tošić kao jedina tenisačica - nema nas puno, ni očekivanja nisu spektakularna, no i uz izostanak Marija Ančića i Ivana Ljubičića ne treba gubiti nadu da će biti dobrih vijesti. Čilić je samo dva dana prije početka ispisao najljepšu moguću najavu...

Marin će u newyorške izazove krenuti osokoljen prvim ATP naslovom u karijeri, u New Havenu, što će ga uoči prvog seniorskog nastupa u glavnom ždrijebu US Opena gurnuti među prvih 30 na svijetu. Lani je morao igrati kvalifikacije i zapeo već u prvom kolu, dok ovog puta u New York dolazi kao "svježi" olimpijac i 30. nositelj, što dovoljno govori koliko je 19-godišnji hrvatski adut rezultatski i renkingom napredovao u proteklih 12 mjeseci. Iduća dva tjedna donose priliku za novi korak naprijed.

Julien Benneteau na startu turnira i bolji iz američkog dvoboja Robbyja Gineprija i Amera Delica kolo iza izgledaju kao prolazne prepreke za Čilića u pravoj formi, kakvu je pokazao proteklih dana u New Havenu. Proboj do trećeg kola vjerojatno bi značio i poseban izazov, susret s trećim nositeljem i prošlogodišnjim finalistom Novakom Đokovićem, što je prilika za dokazivanje kakvu bi poželio svaki ambiciozni tenisač. Marin definitivno spada u tu skupinu.

Ivo Karlović pamtit će sjevernoameričko ljeto po Cincinnatiju, pobjedi nad Rogerom Federerom, polufinalu i dolasku do 14. mjesta na svijetu, ali i po preskakanju OI u Pekingu zbog viroze. U Kini ga nije bilo, u New Havenu se nije proslavio, uz poraz u drugom kolu protiv Luke Gregorca, a hoće li u New Yorku reprizirati izdanja iz Cincinnatija možda je zapisano u zvijezdama - a možda ni tamo. Predvidjeti je jednostavno preteško.

Kreću Roko i Jelena

Roko Karanušić i Jelena Kostanić-Tošić prvi će od hrvatskih predstavnika isprobati terene u Flushing Meadowsu. Na redu su u ponedjeljak popodne i predvečer po hrvatskom vremenu.

Karanušić i Amerikanac Ryan Sweeting će u 17 sati po našem otvoriti dan na terenu broj šest, dok Kostanić-Tošić i Sara Errani igraju drugi meč iza 17 na terenu broj devet. Prije njih također će se odigrati ženski dvoboj prvog kola, Pauline Parmentier protiv Marine Erakovic.

Karlo nije prošao prvo kolo US Opena u posljednje dvije godine, no ovog puta ima dobru šansu za prekid te mini-serije. U prvom kolu čeka ga češki kvalifikant Jan Minar, 303. na svijetu, a s obzirom na lekciju koju mu je u New Havenu priredio Luka Gregorc, za očekivati je da prvi hrvatski reket neće svog protivnika shvatiti olako. U nastavku turnira put bi bio teži (Schüttler - Serra, mogući susret s Berdychom), a prolazak do osmine finala donio bi mu izazov sličan onom koji se Čiliću smiješi protiv Đokovića - u toj fazi turnira čekao bi ga Rafael Nadal.

Roko Karanušić na startu ide na američkog kvalifikanta Ryana Sweetinga, Jelena Kostanić-Tošić na Talijanku Saru Errani, a od dvoje slabije rangiranih hrvatskih predstavnika bilo koju pobjedu treba uzeti kao posebnu vrijednu. Drugo kolo bilo bi sjajno, sve više od toga čak i senzacionalno.

Od glavnih favorita, najveći dio pozornosti ponovno će biti na trojici na svjetskom vrhu. Nadal prvi put dolazi na US Open kao prvi nositelj i svjetski broj jedan, a s tri velika naslova u proteklim mjesecima (Roland Garros, Wimbledon, OI) i omjerom pobjeda i poraza 48-2 od sredine travnja, za očekivati je da može nadmašiti četvrtfinale iz 2006., što mu je najbolji dosadašnji doseg u New Yorku. No, jasno, čim si prvi na svijetu i prvi nositelj, ne razmišljaš o prolasku četvrtfinala, ambicije i želje su nešto veće.

Roger Federer dolazi u lov na svoj peti uzastopni newyorški naslov, Novak Đoković po reprizu ili korak više u odnosu na lanjsko finale, obojica s nadama da će upravo jedan od njih dvojice za dva tjedna biti finalist iz donjeg doma ždrijeba. Grand Slam naslovi dijele se između Nadala, Federera i Đokovića, kaže nam tradicija koja traje još od Australian Opena 2005. i pobjede Marata Safina, a pretendenti iz drugog plana vrebat će svoju šansu da se ta tradicija ovog puta iznevjeri.

Ukoliko ga pekinško posrtanje protiv Yen-Hsuna Lua nije previše skrenulo s puta, Andy Murray mogao bi zapapriti glavnim favoritima, ne treba smetnuti s uma kod kuće uobičajeno jakog Jamesa Blakea, možda nešto napravi i Andy Roddick, koji je upravo zbog US Opena propustio OI - no, forma mu ne obećava puno... A može li itko zaustaviti Juana Martina Del Potra i ako se dogodi, tko će taj biti? Zahuktali 19-godišnji Argentinac u New York stiže s 19 pobjeda i četiri naslova u nizu, zaslužio je titulu glavnog favorita iz sjene.

U ženskom ždrijebu znamo da pobjednica neće biti ista kao i lani. Ni pretprošle godine, ni one prije. Kim Clijsters (2005.) i Justine Henin (2007.) više ne igraju, Marije Šarapove (2006.) nema zbog ozljede, a od onih koje su ovdje baš svaka ima pravo na svoje želje i planove.

Ana Ivanović i Jelena Janković, sestre Williams, novopečena olimpijska pobjednica Jelena Dementijeva, od sredine sezone sjajna Dinara Safina, možda i Svjetlana Kuznjecova koja, iako nije u najboljoj formi, zna kako je slaviti na ovom turniru, s naslovom iz '04... Kandidatkinja iz Topa 10 je nekoliko, dok od ostalih pretendentica na dug ostanak u ždrijebu vrijedi izdvojiti Caroline Wozniacki, pobjednicu New Havena, početkom mjeseca i Stockholma.

Ukoliko se niste umorili od sporta u nešto više od 14 dana olimpijskih pekinških uzbuđenja, iduća dva tjedna su za vas. Tenis preuzima scenu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!