Nogomet

"Trka, borba i zalaganje"

Vedran Attias • utorak, 26.08.2008.
"Trka, borba i zalaganje"
Foto: Davor Sajko

Dan prije uzvratne utakmice trećeg pretkola Lige prvaka u kojoj će Dinamo pokušati nadoknaditi dva pogotka minusa iz Donjecka, trener Branko Ivanković s puno je optimizma izašao pred mnogobrojne novinare...

Maksimir, nažalost, mogu napuniti samo ovakvi atraktivni protivnici pa se trener Ivanković nada spektaklu: "Jasno da se prije svega veselim još jednoj velikoj utakmici u Maksimiru. Očekujem sportski spektakl i nadam se da ćemo svi skupa uživati u, prije svega, igri Dinama."

Trener je svjestan kako gosti dolaze s dobrim rezultatom: "Bez obzira na rezultat koji je njima pozitivan - mi imamo pravo na želje. Uz jedan pravi pristup mi možemo napraviti pothvat kako bi se već ove godine plasirali u Ligu prvaka."

Dinamo ima nekoliko ozlijeđenih igrača. Naime, kapetan Bišćan se uspio oporaviti, no to nije slučaju s Butinom pa će tako na vrata stati Kelava. Drugi igrač iz idealnih jedanaest na kojeg Ivanković ne može računati jest Etto. Brazilac ima problema s Ahilovom tetivom te vrlo vjerojatno neće biti spreman niti za Varteks kao niti Tadić koji ima natečen zglob nakon duela s vratarom Ježinom u Zadru.

Na čemu trener Dinama temelji optimizam? Što Dinamo može promijeniti u odnosu na prvu utakmicu?: "Očekujem da budemo više momčad. Da budemo jedinstveni, raspoloženi, željni i motivirani te tako kompenziramo moguće slabosti. Napravit ćemo sve za pothvat. Mi nemamo imperativ nego samo želju. Zašto ne pokušati ako već imamo priliku?"

Ukrajinski kolege tvrde kako im je jedina dobra utakmica ove sezone bila baš ona protiv Dinama: "Ima logike, njima je Liga prvaka sve jer ako ne uspiju ući - njima sezona neće biti loša nego katastrofalna." Kakav Šahtar možemo očekivati u Maksimiru?: "Oni će postaviti igru koja će imati određenu čvrstinu u fazi obrane - s dva zadnja vezna. Vjerujem da će kroz sustav igre i raspored igrača dodatno osigurati kako ne bi olako dobili gol. Ponavljam, 2:0 je velika prednost, ali i rezultat koji se može stići."

Kako će onda Dinamo odgovoriti na tu čvrstu i obrambenu igru gostiju kada Modri, praktički, ne smiju primiti gol: "Moramo startati čvrsto, borbeno, ali i s puno pameti u glavi kako bi u tom pressingu faktor rizika i njihove prilike sveli na najmanju stvar. To je ujedno i najteže jer Šahtar je tehnički jaka momčad, ali nema razloga da ne krenemo žestoko."

Je li utakmica protiv Šahtara "ona" utakmica za koju je doveden Pedro Morales?: "Rekao sam i prije, vrijeme adaptacije traje šest - deset mjeseci. On je sve bolji i bolji. Mi smo u fazi selekcije, adaptacije i pripreme za sljedeću sezonu koja je sezona odluke. Sezona u kojoj bi trebali ostvariti naš cilj - Ligu prvaka."

Ivanković ne smatra kako su stoperi lošiji dio Šahtarove momčadi: "Oni su super igrali u prvoj utakmici. Jasno da oni ispaštaju jer Šahtar igra jako ofenzivno pa je tako njima puno teže igrati. Morate znati kako Šahtar ima 13 reprezentativaca i to bez Brazilaca koji su im možda i najbolji igrači pa je tako jasno kako nema smisla govoriti o slabostima takve ekipe."

Bi li eventualni ulazak Modrih bio najveći trenerski uspjeh u Ivankovićevoj bogatoj karijeri: "Usudio bih se reći - da. Bio sam dio "Vatrene priče" iz Francuske, postigao sam odlične uspjehe s Iranom i s Dinamom, ali jasno da bi kvalifikacija u Ligu prvaka bio veliki uspjeh."

Trener Dinama na pitanje "kako bi u postocima izrazio šanse Dinama", uz smiješak, je rekao: "100 posto... Što da kažem kad me tako pitate? 37 i pol. Svjestan sam da je teško, no razmišljamo samo o prolazu. Jasno je kako se neće srušiti niti tribina niti išta drugo ako ne prođemo, ali dok ima nade - vjerujemo u prolaz."

Koliko je nogomet ponekad jednostavna igra otkrio je trener Dinama: "Formula je vrlo jednostavna - trčati, boriti se i zalagati, a kada se to ostvari onda i sreća i Bog pomognu." Ako sve bude "po planu": Dinamo zabije dva gola, a ne primi niti jedan - Modri će biti spremni za jedanaesterce: "Vježbali smo penale i jučer i danas."

Naravno, premije za ulazak u Ligu prvaka sigurno bi bile prilično izdašne: "Nismo uopće o tome razgovarali. Moram priznati, nisam se uopće toga sjetio. To je najmanje važno, ali sam siguran kako ćemo u slučaju plasmana u Ligu prvaka biti adekvatno nagrađeni."

Uzvratnu utakmicu između Dinama i Šahtara sudit će poznati engleski sudac Mike Riley: "Ne bojim se ničega. Uostalom, suđenje u Ukrajini bilo je odlično i ne vidim razloga da tako ne bude i u Maksimiru." Trener Modrih daje dobre šanse i ostalim našim klubovima u europskim utakmicama: "Mislim kako i jedna i druga momčad ima realne izgleda nešto napraviti. Bilo bi prekrasno da se i jedni i drugi plasiraju u 1. kolo Lige Uefa. I Slaven i Hajduk igraju kod kuće i, u najmanju ruku, imaju iste šanse kao i njihovi protivnici."

Naravno, karata za utakmicu još ima i mogu se kupiti na poznatim mjestima. Na dan utakmice, blagajna kod južne tribine kao i Dinamov kiosk kod bacača diska bit će otvoreni od devet do početka utakmice dok se ostale blagajne otvaraju dva sata prije početka. Dobar primjer postavio je trener Ivanković koji je kupio čak 40 karata. Naravno, ne moraju svi kupiti po 40 - jedna po jedna bit će dovoljna za odličnu atmosferu u Maksimiru u kojoj će Modrima biti lakše ostvariti veliki pothvat...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!