Tenis

Čilić produžio do pobjede

Ivor Krapac • četvrtak, 28.08.2008.
Čilić produžio do pobjede
Foto: EPA

Marin Čilić prošao je težak, više od četiri sata dug put do pobjede u svom prvom meču karijere u glavnom ždrijebu US Opena. Čilić je na startu posljednjeg Grand Slam turnira sezone nadjačao Francuza Juliena Benneteaua, pobrinuvši se za hrvatski stopostotni učinak u prvom kolu muškog singla...

Marin Čilić priključio se Ivi Karloviću i Roku Karanušiću u drugom kolu US Opena. Marin je na početnoj prepreci imao najteži posao, ali i najzahtjevnijeg suparnika - 26-godišnji Julien Benneteau, 57. tenisač svijeta, pao je u velikom trileru, nakon više od četiri sata igre, s 4:6, 7:5, 6:3, 6:7(7) i 6:2.

Prvi dio meča nije donio dobre vijesti za 19-godišnjeg hrvatskog aduta, 30. nositelja newyorškog Grand Slam turnira. Benneteau je u početnom setu konstantno bio u vodstvu, uz break u prvom gemu i Čilićev privremeni povratak do 3:3. Ključan break u setu dogodio se u sedmom gemu, dok je, nakon osvojene prve, Francuz došao i do ranog breaka prednosti u drugoj dionici.

Karlo i Roko love treće kolo

Ivo Karlović i Roko Karanušić u četvrtak će biti u akciji u drugom kolu.

Roko i Japanac Kei Nishikori će u 17 sati po hrvatskom vremenu otvoriti dan na terenu broj 13, dok su Karlo i Francuz Florent Serra na redu kao treći iza 17 na terenu broj četiri.

Sa setom i breakom zaostatka nije izgledalo dobro, no Marin se ekspresno vratio i u nastavku drugog seta, s puno prijetnji, ali bez breaka na bilo kojoj strani, dočekao novu priliku u 12. gemu. Break za 7:5 vratio je stvari u potpuni egal.

Treći set bio je jednostavniji. Čilić je breaknuo u drugom gemu i mirno zadržao tu prednost do kraja, dok se četvrti raspleo na poseban način. U tom se setu sve činilo riješenim nakon što je Benneteau s dva breaka otišao do 5:1, no Marin se vratio, na servisu pri zaostatku od 6:5 spasio i set-loptu, pa potom pao u tie-breaku kojeg je mogao dobiti.

Ranih 3:0, zatim 5:3, dvije meč-lopte kod 6:4, još jedna na servisu kod 7:6 - sve to Marin je imao u svojim rukama u tom tie-breaku, ali izostao je završni udarac. Francuz se spasio i s 9:7 odveo meč u neizvjesnost petog seta.

Srećom, pokazalo se da je ta neizvjesnost postojala samo na papiru. Marin nije dozvolio da se dogodi neočekivani poraz, breakom za 2:0 napravio je prvi dio posla, a zaključio je oduzimanjem Benneteauovog servisa u posljednjem gemu meča.

Pobjednička serija započeta na prošlotjednom putu do naslova u New Havenu i dalje je aktivna, a Čilić će je probati produžiti u drugom kolu protiv Robbyja Gineprija (61.), koji je u startnom dvoboju Amerikanaca sa 6:1, 6:2 i 7:6(5) svladao Amera Delica. Bit će to Marinov prvi susret s Gineprijem, a na oprez poziva podatak da Amerikanac u posljednje tri godine na US Openu nije bio slabiji od trećeg kola. Najdalje je došao 2005., kad je bio polufinalist.

Tenisači, prvo kolo: Čilić (Hrvatska, 30) - Benneteau (Francuska) 4:6, 7:5, 6:3, 6:7(7), 6:2.

Parovi, prvo kolo: Allegro/Tecau (Švicarska/Rumunjska) - Karlović/Gabašvili (Hrvatska/Rusija) 7:6(8), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!