Nogomet

Zenit nadigrao europskog prvaka

Marin Vuković • petak, 29.08.2008.
Zenit nadigrao europskog prvaka
Foto: EPA

Pobjednik Kupa Uefe Zenit iz St. Petersburga osvajač je Uefinog Superkupa. Ruska je momčad u utakmici odigranoj u Monte Carlu nadigrala aktualnog europskog prvaka i posve zasluženo se okitila još jednim velikim trofejem.

Posve zasluženo europski Superkup odlazi u ruke igrača Zenita iz St. Petersburga, koji su u većem dijelu utakmice nadigrali Manchester United i uputili upozorenje svim svojim protivnicima u Ligi prvaka. Više od sat vremena Zenit je držao u džepu aktualnog europskog prvaka, postigao dva pogotka i potom tek u završnici prepustio inicijativu momčadi s Old Trafforda.

Naš reprezentativac Ivica Križanac započeo je susret u početnom sastavu Zenita, odigrao odličnu utakmicu, ali je u 71. minuti zamijenjen zbog ozljede mišića lijeve noge. To nisu dobre vijesti za izbornika Slavena Bilića uoči dvije važne utakmice hrvatske reprezentacije.

Zenit je utakmicu otvorio svježije, poletnije, rastrčanije i stvarao velike probleme anemičnoj obrani Uniteda, posebno desnoj strani gdje je zaigrao Gary Neville. Mreže su usprkos ruskoj dominaciji mirovale sve do 44. minute i kornera na bližu Unitedovu vratnicu, gdje se našao Ivica Križanac i prebacio loptu do Pavela Pogrebnjaka, koji na gol crti glavom zakucava loptu u mrežu Edwina van der Sara.

Niti nastavak nije donio bolje izdanje europskog prvaka, što je Zenit ponovno znao kazniti. U 59. minuti loptu je gotovo na sredini terena primio Danny, povukao je sve do kaznenog prostora Manchester Uniteda i neobranjivim udarcem povisio na 2:0.

Tek nakon drugog pogotka Zenit se opustio i inicijativu prepustio Manchester Unitedu, koji je sve češće prijetio Vjačeslavu Malafejevu. Ruski vratar napokon je kapitulirao u 73. minuti, dvije minute nakon izlaska Križanca, na asistenciju Carlosa Teveza loptu je u mrežu poslao Nemanja Vidić.

Uslijedila je završnica pod pritiskom Uniteda, ali engleska momčad nije uspjela doći do izjednačenja. Bilježimo tek poništeni pogodak Paula Scholesa koji je imitacijom Maradonine "božje ruke" loptu skrenuo u mrežu, no zbog toga je zaradio drugi žuti karton i isključenje. Iznenađujuće nezreo potez iskusnog igrača, budući da će zbog ovog isključenja propustiti prvu ovosezonsku utakmicu Lige prvaka.

Alex Ferguson ponovno je ostao bez Superkupa, baš kao i 1999. godine, premda je prije utakmice naglašavao kako ovaj put silno želi osvojiti ovaj trofej. Superkup je otišao u ruke boljeg protivnika, koji je tijekom utakmice pokazao više htijenja i želje za pobjedom.

UEFA Superkup:
Zenit - Manchester United 2:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!