Nogomet

"Imam zamjenu za Kranjčara"

Zoran Zdelar • ponedjeljak, 01.09.2008.
"Imam zamjenu za Kranjčara"
Foto: Kristijan Komarica

Našeg izbornika Bilića ne brine previše izostanak Nike Kranjčara, jer ima dovoljno kvalitetnih nogometaša zahvaljujući kojima njegov izostanak neće predstavljati značajniji hendikep, iako priznaje da će mu nedostajati...

Hrvatski izbornik Slaven Bilić priprema momčad za dvoboj s Kazahstanom u Zagrebu, ali zasad još uvijek nema sve igrače na raspolaganju i tek će od utorka imati u kampu sve pozvane reprezentativce. Trenutno se analizira naš prvi protivnik u kvalifikacijama, a kao najopasniji čovjek u kazahstanskoj reprezentaciji istaknut je – izbornik Arno Pijpers.

"Prisjetite se da je Pijpers bio izbornik Estonije kad smo protiv njih igrali u osječkom Gradskom vrtu. Taj kvalifikacijski susret za Europsko prvenstvo 2004. završio je bez golova, dok je Stipe Pletikosa proglašen najboljim igračem utakmice, a zna se što to znači. Pijpers je sada izbornik Kazahstana te tamo također pokušava reprezentativce podučiti nizozemskom stilu nogometa. Ne treba bježati od naše uloge favorita, ali moramo krajnje ozbiljno pristupiti toj utakmici", rekao je Bilić.

Našeg izbornika raduje i da se u sve više europskih klubova stvaraju tandemi hrvatskih reprezentativaca. Bilića je Vedran Ćorluka kontaktirao i zatražio mišljenje o transferu iz Manchester Cityja u Tottenham… "Za nas je dobro što se pojavljuju tandemi naših reprezentativaca u europskim klubovima. Ćorluka me nazvao i pitao za mišljenje prije no što je pristao prijeći u Tottenham. Ja sam mu također savjetovao da ide u London, a još bih bio sretniji kada bi u Tottenhamu igrao također na poziciji desnog bočnog, a desnog stopera. Siguran sam da će se nametnuti treneru."

Tema je, jasno, bila i zdravstvena situacija Nike Kranjčara. Bilić ističe da će mu nedostajati, ali i da ima igrača koji će ga zamijeniti. "S Kranjčarom na terenu mi se možemo u svakom trenutku preorijentirati na dva-tri podsustava igre, a to bez klasnih nogometaša poput njega ne bismo mogli. Zamjena za Kranjčara postoji, jer mi na raspolaganju imamo širok izbor igrača, u što ste se mogli i sami uvjeriti u utakmicama s Poljskom Slovenijom", kazao je čelni čovjek hrvatske reprezentacije.

Da Kazahstan neće biti toliko lak protivnik slaže se i Darijo Srna, koji ipak ističe da su oni u gostima prilično slabiji, nego kad igraju kod kuće. Ono o čemu Srna ne dvoji to je da će kvalifikacije biti iznimno teške. "Nemamo pravo na nijedan kiks, jer će se u Južnoafričku Republiku plasirati samo prvi u skupini."

Povukao je Srna usporedbu s prijašnjim i prošlim ciklusom kvalifikacija, kao i ocijenio snagu protivnika kroz prizmu klupskih uspjeha. "Bjelorusija je bolja od Makedonije, Kazahstan ravan Estoniji, dok Ukrajina ima dva predstavnika u Ligi prvaka, a vrlo vjerojatno će imati i dva predstavnika u "Ligi Uefa" te su željni dokazivanja. Na Englesku nije ni potrebno trošiti riječi", kratak je komentar Srne.

Spomenimo i kako redove seniorske reprezentacija zasad neće napustiti Mario Mandžukić i Nikola Kalinić kako bi se pridružili trupama Dražena Ladića. Jedan od njih, ili čak oboje, vratit će se u U-21 reprezentaciju najranije tek u srijedu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!