Nogomet

"Možemo biti još bolji"

Ante Pažanin • četvrtak, 04.09.2008.
"Možemo biti još bolji"
Foto: Nikola Movrić

Prva utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo s Kazahstanom bliži se i za nju se hrvatski reprezentativci pripremaju punom parom. Iznenađenja ne smije biti pa tako stručni stožer na čelu s izbornikom Bilićem čini sve kako bi se subotnja utakmica shvatila maksimalno ozbiljno...

Protiv Kazahstana Hrvatska je apsolutni favorit, no to nikako ne znači da će biti lagano. Najteže su utakmice u kojima se već prije početka ubilježe tri boda. To najbolje zna izbornik Bilić koji je u četvrtak ujutro igračima prikazao 40-minutni DVD s insertima utakmica Kazahstana. Prikazane su njihove karakteristične akcije i 15-minutni dio gostovanja naših sljedećih protivnika u Poljskoj prošle godine, kako bi igrači što lakše shvatili što ih čeka.

Izbornik već zna puno o Kazahstancima: "Igraju pomalo nizozemski jer im je Nizozemac trener. Otraga su čvrsti, u veznoj liniji mi se sviđaju dva veznjaka koja dobro drže svoj položaj i znaju igrati. Tri polušpice su brzi znalci, a naprijed je sidrun Ostrapenko, pokretljiv napadač koji se zna dobro graditi i odigrati, a zna i dobro pucati. Kad su naši igrači vidjeli kako znaju izaći s loptom iz svoje trećine i kako su iz lijepe akcije zabili Poljskoj, osjetio se lagani žamor u publici, no takvog suparnika smo i očekivali."

Očekuje se 4-2-3-1 formacija Kazahstana koji po riječima Bilića ne igra nimalo prljavo: "Gledao sam stvarno puno njihovih utakmica, igraju fer i s loptom i bez lopte. Teže igri, jasno koliko im to suparnik dozvoli."

Od srijede svi igrači igraju punim intezitetom. Najveća dilema je tko će biti partner Ivice Olića u napadu, Petrić ili Klasnić. Tu dilemu izbornik još nije riješio: "Imamo još dva treninga, dvojba nije velika. Na treninzima su svi motivirani, agresivni čak i više nego do sada. Kao grupa sve smo bolji i bolji, puni samopouzdanja i odgovornosti, svjesni težine subotnje utakmice."

Može li hrvatska momčad u nečemu još napredovati?

"U svemu možemo biti bolji. Kad nemamo loptu moramo biti uži, gušći, agresivniji, a u napadu brži i konkretniji. Tome težimo i nismo dosegli svoj vrhunac koji je nemoguće odrediti bilo kome. Ne želim reći da smo nezadovoljni sadašnjim stanjem, nego da na svakom okupljanju primjećujemo da smo prava momčad. To potvrđuje i statistika i Fifin renking, ako hoćete. Nema stajanja, nijedan igrač se ne želi uljuljkati u zadovoljstvu, nego hoće dalje, dalje i dalje."

Prema najavama, Nikola Kalinić je prepušten mladoj reprezentaciji koja u petak u 19 sati u Varaždinu igra s Albanijom. Nakon subote će biti odlučeno ostaje li Nikola i dalje s mladima ili se vraća, a prema riječima izbornika ovaj put je između njega i Marija Mandžukića odluka pala na napadača Dinama zbog njegove polivalentnosti.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!