Nogomet

"Hrvatska najveća prijetnja"

Antonija Pavlić • petak, 05.09.2008.
"Hrvatska najveća prijetnja"
Foto: Davor Sajko

Stožerni igrač engleske reprezentacije i londonskog Chelseaja Frank Lampard prokomentirao je u razgovoru za engleske medije rad novog izbornika Fabija Capella, igranje u dresu Gordog Albiona i šanse Engleske u kvalifikacijama za SP 2010., te se dotakao i reprezentacije Hrvatske koju je označio glavnim konkurentom u borbi za prvo mjesto i izravan plasman na najveću svjetsku smotru...

Niti sada nas ne respektiraju previše, ili to ne žele pokazati, ali sigurno je da su nas, za razliku od prijašnjih ogleda, barem zamijetili. Prije su gledali samo u sebe, zbrajali bodove i golove s kojima će poraziti suparnika, pisali o svojoj nedodirljivosti i snazi, a kada bi izašli na teren sve su te riječi o snazi i moći engleske reprezentacije padale u vodu već u početnim stadijima utakmice.

Ovog su puta, barem oni iskusniji, stali na loptu i prestali davati snobovske izjave, iako ni sada ne prežu od zanemarivanja ostalih reprezentacija u našoj skupini. Uzmimo za primjer nadolazeći ogled Hrvatske i Kazahstana. Kada hrvatske igrače upitate za dvoboj s Engleskom odgovorit će vam kako im je u glavi jedino Kazahstan i priprema utakmice s njima. Kada pak, upitate Engleze što misle o utakmici s Hrvatskom, raspričat će se tako da će vam vjerojatno ponestati i mjesta za zapisivanje svega dobroga što će napraviti u tom susretu i svih protivnikovih mana i nedostataka.

Povijest se ponavlja, Englezi već sada razmišljaju i govore o susretu s Hrvatskom; ostalo je puno gorčine od posljednjih ogleda i gledanje EP-a na malim ekranima da bi nas se tek tako otarasili, te o Andori praktički nitko ne govori. Takav je pristup krivi, i iako ne vjerujemo da bi im se Andora zbog toga mogla "osvetiti", sigurno je da će ih kad-tad takvo razmišljanje stajati glave.

Na pitanje tko je najteži suparnik u skupini između Hrvatske, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana, najiskusniji igrač, Frank Lampard kao iz topa je ispalio... "Hrvatska! To mogu reći bez razmišljanja. Radi se o vrlo dobroj momčadi, no bez obzira na suparnika mislim da bi bilo pošteno reći da ćemo, ako pružimo igre na najvišoj razini, sigurno proći skupinu", i tu je jednu rečenicu trajalo naše uvjerenje kako su se opametili te kako nas sada respektiraju.

Naravno, Englezi nikako ne mogu ispasti ako odigraju na svojoj najvišoj razini, što je i njihovo generalno mišljenje, a pomalo čudno zvuči ta izjava jer pokazuje kako ne razmišljaju o tome da li su druge reprezentacije jednostavno bile bolje nego su uvjereni kako su odigrali loše te su zato ispali s EP-a.

Engleski novinar je Lamparda potom upitao kako će pristupiti susretu s Hrvatima kada znaju da smo ih u prošlom kvalifikacijskom ciklusu dva puta porazili i izravno izbacili s europskog prvenstva. "Razmišljat ćemo samo na jedan način - pobjednički!", zaključio je veznjak Chelseaja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!