Nogomet

Penezi krivi za sve

Ivana Strahija • ponedjeljak, 08.09.2008.
Penezi krivi za sve
Foto: Ivana Strahija

Dalmatinci bi kazali šoldi, no pošto se radi o Međimurcima, upotrijebit ćemo kajkavsku inačicu imenice novac. Jer upravo je financijska situacija pogubna za međimurski nogomet, zaključak je Skupštine NK Međimurja.

Skupština najvišeplasiranog međimurskog kluba održana je u nedjeljno jutro, a glavne su odluke sastanka bile ukidanje Upravnog odbora i osnivanje radne skupine. No, veliku je pozornost svih izazvala i rasprava o financijskom izvješću, koja je na vidjelo iznijela velik problem kluba.

Za što su krivi novinari?

Prilično je neugodno bilo pred sjednicu Skupštine, kad je Stjepan Hamonajec kazao kako su novinski napisi krivi za slab odaziv skupštinara. No, kasnije je i sam priznao kako je on sam dao novinarima podatak o odgađanju sjednice. Istina jest kako se praktički do posljednjeg trena nije znalo hoće li se sjednica održati.

K ovome valja dodati kako NK Međimurje nije ni jednog novinara pozvalo na sjednicu Skupštine, odnosno prisustvovala je samo novinarka Sportneta. Nadamo se kako će komunikacija s novinarima, koji uvelike mogu pomoći stvaranju pozitivnog imidža kluba i promidžbi istog kao sredine na koju valja obratiti pozornost, ubuduće biti bolja.

Nakon što su uspjeli utvrditi kvorum (od 25 članova prisutno je bilo 13), i izbrati radno predsjedništva (Dragutin Katalenić predsjednik, Nenad Hranilović i Miljenko Ovčar dopredsjednici), skupštinari su odmah krenuli na posao, i promijenili Statut, pa više neće imati Upravni i Izvršni odbor, već samo Izvršni, koji će brojati 11 članova. "Bilo je problema s kvorumom na sastancima Upravnog odbora, članovi se nisu odazivali, i zato je ovo bolje rješenje", rekao je Katalenić.

Predsjednika po običaju nema

"Nije se udostojao ni ispričati, a po običaju ga nema. Nije prisustvovao na skoro 90 posto sastanaka UO, a nije dolazio ni na utakmice", prokomentirao je Katalenić izostanak međimurskog župana i predsjednika kluba Josipa Posavca, pa na sebe preuzeo dužnost izvještavanja skupštinara o proteklom četverogodišnjem razdoblju. "U pet smo se prvoligaških godina četiri borili za ostanak, a tome je najviše kriva teška financijska situacija. Nije dobro ni u drugoj ligi."

Komentirao je Katalenić i odlazak trenera Stjepana Čordaša, koji je po odlasku optužio Upravu da mu je nametala igrače: "Mislili smo da s njime dobivamo sposobnog trenera, koji će moći u prvu ligu s ekipom. Žalosna je činjenica kako je ta ekipa bolje igrala prije pravih priprema, nego nakon pet tjedana treninga." Kasnije je oštro opovrgnuo Čordašove navode, i kazao kako on sam nikada nije gurao neke igrače u postavu.

Sramota može biti HEP i INA-u

Stjepan Hamonajec, direktor kluba, kazao je kako međimursko gospodarstvo nikako ne može financirati klub: "Prihodi nisu pokrivali ni 50 posto rashoda. Nismo blokirani, ali nam prijeti blokada od strane Porezne uprave. Imamo oko 1,5 milijuna tekućih rashoda, i 500 tisuća kuna za kredit u Međimurskoj banci. Planiranih prihoda, temeljem sponzorskih ugovora imamo 1,1 milijuna. Računica je jasna."

K tome su sponzori drastično smanjili svoje donacije kad je klub ispao u 2. HNL. Zato su se skupštinari jednoglasno složili kako sponzore treba tražiti u državnim tvrtkama, koje dobro zarađuju u Međimurju. Da takve firme izdašno sponzoriraju neke klubove potvrdio je i predsjednik Nogometnog saveza Međimurja Stjepan Križarić: "Slavonac CO je još u 3. HNL dobio 500 tisuća kuna od Croatia osiguranja, a sada sigurno 5 milijuna. Mi smo iz najvišeg ranga ispali perfidnim igrama, praktički su nas stjerali na posljednje mjesto, a bez financija ćemo i u 2. HNL jako teško."

"Na zub" su skupštinari uzeli posebno HEP i INA-u, ponajviše zato jer je njihovo djelovanje u Međimurju najlakše vidljivo. Akumulaciono jezero HEP-a je promijenilo mikroklimu međimurskog kraja, dok INA širokom rukom vadi plin iz međimurskog tla, a u sport daju malo ili ništa.

I dok je Hamonajec kazao: "Sram može biti državne tvrtke, ali i mi smo si sami krivi jer ne vrištimo dovoljno. Moramo stvoriti kritičnu masu, biti glasni, natjerati ih da nas čuju", Katalenić je rekao kako vrlo skoro dolaze lokalni izbori, i da se tu klub apsolutno mora uključiti i izboriti se za to da se njihov glas čuje.

Udarna šestorka nastupa

Potom je dužnosti razriješen predsjednik, dopredsjednici te Izvršni i Upravni odbor, a izabrana je radna skupina, koju će činiti Dragutin Katalenić, Stjepan Hamonajec, Miljenko Ovčar, Nenad Hranilović (dogradonačelnik Čakovca), Marijan Uršanić (inače najveći pojedinačni sponzor kluba) te Vlado Ivković (predsjednik Županijske skupštine).

Glavne će obaveze radne skupine biti što prije sazvati izbornu Skupštinu, koja će izabrati predsjednika i članove Izvršnog odbora. No, na "šestorki" je i procjena stanja u klubu te predlaganje programa, zadataka i mjera kojima bi se mogle ojačati klupske financije, a krajnji je cilj dakako povratak kluba u 1. HNL.

Supersport Prva NL

1Zrinski 3050:15+3575
2Šibenik 3063:17+4673
3Vukovar '91 3049:32+1755
4Sesvete 3033:36-339
5Jarun 3033:44-1137
6Cibalia 3034:49-1536
7Dugopolje 3035:43-833
8Croatia Zmijavci 3036:44-832
9Dubrava 3029:43-1432
10Orijent 3032:46-1430
11BSK Bijelo Brdo 3027:39-1228
12Solin 3031:44-1323

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!