Nogomet

Još jednom za povijest!

Zoran Zdelar • srijeda, 10.09.2008.
Još jednom za povijest!
Foto: Dragan Kovač

Prisjetimo se protekle dvije utakmice s engleskom reprezentacijom, koje će zasigurno zauvijek ostati upisane zlatnim slovima u povijesti hrvatskog sporta...

Teško je čekati treću utakmicu s Englezima u dvije godine, a da se ne prisjetimo kako smo odigrali prve dvije zahvaljujući kojima smo došli na glas jedne od najboljih reprezentacija u Europi, što u posljednje vrijeme potvrđuje i ljestvica Fife na kojoj smo unatrag mjesec dana peta reprezentacija svijeta.

Te brojke, jasno, ne znače mnogo jednom kad se istrči na travnjak, no lijepo je vidjeti Hrvatsku ispred svjetskih velesila poput Brazila i Argentine. Takvu poziciju omogućile su nam, između ostalih, i utakmice s Engleskom.

Prvi dvoboj s Engleskom u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2008. održan je u Maksimiru 11. listopada 2006. godine, a autogol Garryja Nevillea kojim smo povećali vodstvo vjerojatno će se zauvijek pamtiti. Pobjedu smo potvrdili autogolom Engleske, ali bio je to rezultat kontinuiranog pritiska na posljednju liniju našeg protivnika i s pravom smo nakon utakmice likovali što smo uspjeli prizemljiti bahate goste.

Junak te večeri je bio sjajni Eduardo da Silva, strijelac prvog pogotka, koji je glavom lobao nesretnog Paula Robinsona. Bila je to pobjeda za pamćenje koja će zauvijek ostati u sportskim almanasima upisana zlatnim slovima.

No, mnogima je još slađa pobjeda bila na Wembleyju. Nama nova tri boda u posljednjoj utakmici kvalifikacijama nisu ništa značila, dok bi poraz eliminirao nade Engleza da će putovati u Austriju i Švicarsku. Dogodilo se 21. studenog 2007. godine nešto čemu se nisu nadali ni oni najvatreniji navijači hrvatske reprezentacije.

Hrvatski su reprezentativci u delirij bacili ogroman broj svojih navijača na stadionu u Londonu nakon što su u prvih 14 minuta zatresli mrežu Engleske dva puta. Steve McClaren uspio je ipak motivirati svoje igrače koji su smanjili na 2:2, no zahvaljujući Mladenu Petriću i pogotku za 3:2 nije izbjegao nadimak "Wally with a Brolly". Velikom slavlju hrvatskih navijača pridružili su se stoga i ruski, koji su samo zahvaljujući našoj pobjedi nastupili na Euru.

Večeras ćemo saznati hoće li i 10. rujan 2008. ostati zauvijek upisan zlatnim slovima u povijesti sporta, odnosno hoćemo li postati prva reprezentacija koja je tri puta uspjela svladati Engleze. Zadatak nije nimalo lak, no vjerujemo u hrvatske reprezentativce koji su u usporedbi s prijašnjim utakmica samo još bolji, još iskusniji i još duže na okupu. Svi preduvjeti za novu veliku pobjedu su ispunjeni i nadamo se da ćemo u sličnom pregledu i 09. rujna iduće godine najavljivati lov na četvrtu pobjedu!

S desne strane možete pronaći linkove na izvještaje prvih dviju utakmica te neke od izjava.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!