Nogomet

"Zagrebe - poludi za Dinamom"

Vedran Attias • petak, 12.09.2008.
"Zagrebe - poludi za Dinamom"
Foto: Kristijan Komarica

Svečano je bilo danas u Dinamu. Svi igrači i kompletni stručni stožer izašli su pred medije uoči Sparte kako bi pokazali jedinstvo kluba i pozvali gledatelje...

Posebnu konferenciju za novinare otvorio je predsjednik Mirko Barišić: "Znate da 18. igramo sa Spartom i to je vrlo važna utakmica za nas jer ako prođemo - ulazimo u ligu Uefa. Ne želimo nazivati to "povijesnom utakmicom", ali molimo sve medije za suradnju."

Objasnio je predsjednik Dinama kako to mediji mogu pomoći Modrima: "Želimo da ozračje bude takvo da bude pun stadion kako bi igrali što bolje. To neće biti garancija za prolaz, ali povećava naše šanse. Ne trebam posebno tumačiti koliko je ozračje bitno jer igrati pred praznim tribina i igrati pred kulisom kao onom u srijedu - nešto je potpuno drugo."

Osim mogućnosti da gledate Dinamo što je već samo po sebi pravim navijačima dovoljan mamac, Modri će dijeliti šampionske majice uz kupljenu ulaznicu: "Prvih 20.000 kupaca dobit će uz kartu našu majicu. Tako želimo pokazati koliko nam je bitno navijanje, bez nasilja i uvreda, i navijanje kakvo naš klub zaslužuje."

Cijene za Spartu

Utakmica sa Spartom iz Praga na programu je 18. rujna u 20.45. Cijene karata za tu utakmicu su sljedeće: zapad dolje 150 kuna, istok 80 kuna i sjever 50 kuna. Prodaja kreće od subotu 13. rujna, a karte se mogu kupiti na kiosku na uglu Svetica i Maksimirske od 9 - 17 sat, a od ponedjeljka na južnoj blagajni također od 9 - 17.

Gospodin Barišić je zaključio: "Respektiramo našeg protivnika iz Češke, no mislimo da su šanse ravnopravne i jednake, ali uz pravu podršku - šanse nam rastu na puno više od 50 posto."

Trener Branko Ivanković također je pozvao navijače da dođu u što većem broju: "Tu smo svi zajedno da bi pozvali navijače na utakmicu kako bi napravili rezultat. Igrači su spremni dati sve od sebe, a svi zajedno - možemo ući u ligu Uefe kako bi Europa i ovu jesen "stanovala" u Maksimiru."

Naravno, izvršni dopredsjednik i glavni operativac kluba Zdravko Mamić slaže sa predsjednikom: "Bez medija nemamo šanse ostvariti rezultat koji priželjkujemo. Mi putem medija želimo komunicirati s navijačima, a slogan za utakmicu koje je pred nama trebao bi biti: Zagreb ili Hrvatska - poludi za Dinamom."

Važnost ove europske godine Mamić je pretočio u brojke: "Samo da shvatite koliko je ovo važno. Znači, mi sada imamo 13.5 bodova, ako prođemo Spartu - utakmice lige Uefa nose potencijalnih 12 bodova. Znači za prošlih smo pet godina skupili 13, a ako prođemo Spartu imamo teoretski priliku osvojiti dvanaest bodova. Ako prođemo skupinu, čak 16 bodova! S obzirom na reformu koja se uvodi sljedeće godine - to bi zaista bilo odlično."

Izvršni dopredsjednik Dinama smatra kako Dinamo zaslužuje pun Maksimir: "Na temelju tri titule u nizu, lige Uefa prošle sezone - imamo pravo tražiti dostojan dekor. Ovi su igrači to zaslužili. To je interes svih nas. Mi kod igrača prepoznajemo odlučnost i želju za prolazak i svi smo u klubu odlučni poginuti za rezultat. Dinamo to zaslužuje i mi se iskreno nadamo da neće biti dovoljno majici."

S obzirom da su svi igrači bili na okupu, komentar je dao i kapetan Igor Bišćan: "Mi smo svjesni da nam je ovo zadnja šansa da oplemenimo sezonu. Europski iskorak bi bio sjajan. Mi želimo postati konstanta u Europi. Svjesni smo da smo podbacili protiv Šahtara jer iako su oni bili favoriti trebali smo pružiti bolji otpor i nadamo se da ćemo se igrom protiv Sparta iskupiti."

Jedan od najiskusnijih Mihael Mikić u svojem je stilu rekao: "Navijači bi nas trebali podržati jer se klub treba voljeti i kada ide i kada ne ide. Pravi će navijač doći i kada je teško, a ne samo kada je sve super. Protiv Sparte imamo lijepu priliku i navijači bi nas trebali doći podržati."

Nakon što je zabio Englezima, od Marija Mandžukića se očekuju novi golovi: "Nadao sam se da ću dobiti priliku koju sam iskoristio na najbolji mogući način. Neće protiv Sparte ovisiti o meni - svi odlično radimo i nadamo se prolazu. Samo da mi prođemo, a nije bitno tko će iskočiti."

Novinari su htjeli iskoristiti trenutak "slabosti" pa i Dinu Drpića pitati za komentar, no iskusni je stoper, za razliku od Mandžukića - ostao dosljedan svojoj "politici": "Oprostite, ali nisam niti slušao pitanje jer ja i dalje ne razgovaram s medijima."

Nakon neugodne tišine koja se "mogla osjetiti u zraku", Mamić je reagirao: "Podržavao ja Dinu ili ne, molimo vas da ovaj detalj ne prevagne sve što smo danas rekli. Mediji su tako jaki da utakmicu protiv Kazahstana pretvore u spektakl, a s Engleskom u državni praznik. Dinamo na temelju svojih rezultata ima pravo tražiti podršku."

Nakon toga, Mamić je objasnio politiku i ciljeve kluba: "Prvi puta u povijesti mi imamo realne osnove postići sve ono što želimo desetljećima. Nećemo prodati niti jednog vitalnog igrača u sljedeće dvije godine. Garantiram! Tako ćemo napraviti konstantu koja je neophodna za rezultat naše momčadi. Znamo mi da navijače ne interesira niti infrastrukura niti slično - nego samo rezultati. Pa nismo mi bedasti, ali smo mi prvo htjeli vratiti dugove, napraviti financijsku stabilnost, a sada kada smo to sanirali na redu je samo - rezultat."

Izvršnom dopredsjedniku ne manjka optimizma u ovu momčad: "Ova će momčad napraviti najveće rezultate u našoj povijesti. Nije lako prodati sedam vitalnih igrača i odmah početi iznova. Mi smo završili proces i krenuo je novi. Igraju Kelava, Lovren, Badelj i Ibanez s 19 godina, a nakon Hajduka vam predstavljamo dva nova igrača iz naše mlade škole - Vrsaljka i Kramarića."

Za sve to, potrebna je pozitivna atmosfera: "Nemoguće je ostvarivati vrhunske rezultate u atmosferi u kojoj vladaju rasizam, mržnja prema Hrgoviću i meni. U takvoj je klimi nemoguće ostvariti rezultat. Imamo pravo tražiti kredit na temelju rezultata. Ako Hajduk može, a četiri godine nam gledaju u leđa, napuniti stadion onda mora i Maksimir biti pun."

Eto, što reći? Na potezu su navijači. Iz kluba su po tko zna koji puta pružili ruku navijačima u želji da se, barem na neko vrijeme ako već ne može zauvijek, smire strasti i stave na hold. Pred Dinamom je velika utakmica sa Spartom i sigurno je kako Modri pred punim Maksimirom ne mogu zakazati. Ova momčad zaslužuje podršku i priliku. Samo to traže. Nije previše, zar ne?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!