Nogomet

Zvijezde otišle, nove na vidiku

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 15.09.2008.
Zvijezde otišle, nove na vidiku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometaši Zagreba u sedmom su kolu, nakon što su već ranije upisati pobjede protiv Hajduka, Rijeke i Osijeka, prvi u novoj sezoni oduzeli bodove sastavu iz Maksimira. Gradski je derbi nakon dugo vremena ispunio očekivanja, a nakon još jednog osvojenog boda na "bijele" se može gledati kao na najpozitivnije iznenađenje dosad odigranog dijela HNL-a. Osim rezultata, Pjesnici su uspijeli još jednom na nogometnu scenu izbaciti neka nova imena...

Iako su i "modri" najavljivali težak susret protiv vrlo dobrog domaćina, malo je tko prije početka gradskog derbija stvarno tako i mislio. Ponovno je u prvom planu bilo slabljenje momčadi nakon toliko spominjanih odlazaka Stojkića, Nadarevića, Ibričića i Lovreka. No promjena formacije, nove zadaće za nekolicinu igrača, jačanje taktičke svijesti i razmišljanje unutar sustava Zagrebovu su momčad pretvorile u vrlo perspektivan sastav s nekoliko pojedinaca od kojih se može puno očekivati. Iako ne pripada skupini mladih i neafirmiranih igrača, vratar Zagreba Josip Škorić najugodnije je iznenađenje koje je Kranjčevićeva ponudila ove jeseni. 27-godišnji Škorić najbolji je igrač "bijelih" od starta prvenstva, i iako se u njega najviše sumnjalo, brže od očekivanog dao je do znanja kako je nakon četiri godine sjedenja na klupi zaslužio priliku i povjerenje. Sinoć je bio stalna noćna mora "modrim" napadačima.

Još su dva iskusna igrača sinoć odigrali veliku ulogu u uspjehu svoje momčadi. Iako su i Marko Kartelo i Mario Čutura u pojedinim trenucima imali problema sa napadačima Dinama, njihova odgovorna i požrtvovna igra još jednom zaslužuje nekoliko riječi pohvale. Da nije bilo prekršaja koji je prethodio drugog kaznenom udarcu za "modre" Čutura bi zaslužio još veću ocjenu. Kada se gleda napredak Pjesnika po linijama, najveći je vidljiv upravo u obrambenom redu. U prilog tome ide i statistički podatak koji govori da je obrana Zagrebaša druga u ligi, odmah nakon Dinama i jednaka onoj Sesvečana. Novi vratar, gubitak pozicije libera, ozljede Ivankovića i Palčića, ubacivanje u vatru Mehmedagića i Džolana "bijeli" nisu doživjeli kao problem, promjene su, bez većih posljedica, uspješno usvojene. Tek osam primljenih pogodaka u sedam susreta podatak je za komplimente. I filozofija trenera Pavlovića upravo je ta da je dobra obrana i čvrsti blok temelj kvalitetnog napada.

Osim spomenutih Čuture i Kartela, zasluge za to ima i Josip Mikulić koji je jučer igrao vrlo borbeno, požrtvovno i moglo bi se reći na granici isključenja, no upravo je on jedan od onih igrača koji su kroz kontinuitet igara ove sezone prilično napradovali. Nakon gotovo godinu dana pauze radi ozljede u početnom se sastavu Pjesnika našlo i ime Ivice Džolana. Mladi je Zagrebov bočni igrač nekoliko puta "ispao" iz igre, no kada se u obzir uzme činjenica kako je protiv sebe imao vrlo raspoloženog Mandžukića ne treba mu suditi po prvim minutama ove sezone. Nekoliko se puta protiv najboljeg igrača Dinama sinoć namučio i puno iskusniji Čutura. I nešto žešća igra Mikulića došla je kao posljedica "propuštanja" po desnoj strani "bijelog" sastava. U drugom se poluvremenu "krvna slika" desne strane podosta popravila nakon ulaska Tomislava Labudovića. Iako prošle sezone nije napradovao koliko se od njega očekivalo i iako se tek u sedmom kolu našao u konkurenciji za nastup, Labudović je ipak donio potrebnu sigurnost, ali i više proboja prema naprijed.

A upravo je njegov ulazak pozitivno utjecao i na ofanzivniju igru Marka Grgića. Desno je Zagrebovo krilo u svom stilu vrlo dobro otvorio utakmicu, a zatim se sve do početka drugog poluvremena koncentrirao na obrambene zadatke i pomaganje veznom redu. U nastavku je, do izlaska zbog ozljede (danas ga očekuje snimanje ozlijeđene noge), nekoliko puta brzim dodavanjima sa Labudovićem i Parlovom stvorio višak, no to jučer nisu znali iskoristiti njegovi kolege iz napada. Jednako kao i u slučaju Pejića kada se iza njega nalazi Čutura, tako je i Grgić djelovao sigurnije i otvornije kada je Džolana zamijenio Labudović. Odmah uz bok Škoriću na jučerašnjem je susretu bio Mario Brkljača. Kapetan "bijelih" odigrao je upravo onako kako se od njega očekuje. Jednako kao i Ivan Parlov i Brkljača bi u pojedinim situacijama akciju trebao pokušati završiti sam, no posao koji odrađuje u spriječavanju akcija uistinu je golem. Teško je nabrojati koliko je Zagrebova "desetka" imala oduzetih lopti, uklizavanja i pravovremenih izlazaka na igrače modrog sastava, a to što s lakoćom čita namjere suparnika uvelike mu pomaže u poslu koji mu je povjeren.

Ivan Parlov sinoćnjom se predstavom približio igrama iz proteklog prvenstva. Parlov je igrač koji vrlo dobro prati trenerove zamisli, sudjeluje u kvalitetnoj sustavnoj obrani, odnosno u postavljanju bloka, ali zahvaljujući znanju i ofanzivnim mogućnostima jednako kvalitetno sudjeluje i u kreiranju akcija. S obzirom na kapacitet koji posjeduje još je uvijek previše samozatajan kada su napadačke zadaće u pitanju, puno bi se češće trebao odvažiti na udarce iz daljine. Jedan od nezamjenjivih igrača prve jedanaestorice Pjesnika ove je sezone i lijevo krilo Miroslav Pejić. Pejić je vrlo zanimljiv igrač velikog potencijala. Drugo mu je poluvrijeme u pravilu mnogo bolje od prvoga pa ostavlja dojam igrača kojem treba vremena da "osjeti" utakmicu.. 22-godišnji Zagrebov veznjak jučer je ponovno bio sjajan u nastavku susreta, nekoliko prodora u šesnaest metara i lijepih kombinacija s Čuturom na kraju je okrunio na najljepši mogući način - prekrasnim pogotkom iz mrtvog kuta koji je njemu i njegovoj momčadi donio toliko priželjkivani bod. Njegovo najjače oružje, lijeva noga, u budućnosti bi "bijelom" sastavu moglo donijeti još mnogo koristi i radosti.

Da Zagreb "zasluži" i pokoju kritiku pobrinuo se prije svih napadač Ivan Krstanović. Ovoljetno je pojačanje "bijelih" bez većih problema mogao biti junak susreta, umjesto toga pružio je mnogo glavobolja i svojoj momčadi i gledateljima, ali i sebi. Nerazumljivo je kako tako visok igrač, i inače poznat po pogocima glavom, u jednom susretu sakupi toliko loših reakcija u ključnim trenucima. Čuturini su ga centaršutevi nekoliko puta pogađali ravno "u trepavicu" no napadač Pjesnika definitivno nije imao svoj dan. Iako se nije našao u toliko obećavajućih prilika i drugi je napadač Davor Piškor mogao "zapapriti" Dinamu. Zagrebaši zaista mogu žaliti što odlične Škorića, Čuturu, Kartela, Brkljaču, Parlova i Pejića nije popratio napadački dvojac. Kada se zbroje sve njihove prilike Zagreb je mogao slaviti još nekoliko puta na susretu. Mnogi su u tim trenucima izgovarali ime Davora Vugrinca, ali uzalud. Svoje prve seniorske minute upisao je možda i najveći nadolazeći talent Ulice pjesnika Beshart Abdurahimi, no baš kao i Vedran Ivanković odigrao je premalo za detaljniju analizu.

Za nogometašima Zagreba i Lukom Pavlovićem novi je uspjeh, no bod protiv Dinama neće puno značiti ukoliko ga dobrom igrom i pozitivnim rezultatom ne isprate već iduće nedjelje u Zaprešiću. Zagrebovoj mladosti nesumljivo je lakše igrati u susretima u kojima nisu favoriti, a to će biti upravo u idućih nekoliko kola kada ih očekuju susreti protiv Intera, Croatije, Cibalije i Zadra. Svaka je nova utakmica novi izazov i test za perspektivne Pjesnike, a njihov je moto "idemo utakmicu po utakmicu" i jedini ispravan u situaciji u kojoj se nalaze. A četvrto je mjesto, priznat će i sami, vrlo ugodna situacija.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!