Tenis

SAD vjeruje u iznenađenje

Antonija Pavlić • četvrtak, 18.09.2008.
SAD vjeruje u iznenađenje

Izbornik SAD-a Patrick McEnroe ne smatra da će izostanak dva ključna igrača u reprezentaciji utjecati na konačni ishod susreta protiv Španjolske iako Furiju predvodi prvi igrač svijeta, Rafael Nadal.

Vjerojatno najbolji "zemljani tim" na svijetu predvode Rafael Nadal i David Ferrer i Amerikanci će ukoliko ih svladaju napraviti pravi podvig. Bez drugog reketa, Jamesa Blakea i važnog kotačića u igri parova, Boba Bryana, Ameri će morati dati sve od sebe i odigrati najbolje susrete karijere da izbace sada favorizirane Španjolce. Blakeovo je mjesto u singlu zauzeo Sam Querrey, a Bryanovo u paru Mardy Fish.

Tako će u prvom susretu u petak, na teren izaći Rafael Nadal i Sam Querrey, 39. igrač ATP rang liste. McEnroe vjeruje da Querrey može iznenaditi Nadala iako je Španjolac dobio oba dva prethodna susreta. "Dobro udara lopticu, osjeća se odlično i voli igrati na zemlji. Meč protiv Rafe mu je veliki test, no mislim da je potpuno spreman za njega."

Španjolska na zemlji nije izgubila u posljednjih devet godina (15 susreta), a prvi im je reket, Nadal, izgubio samo tri od 124 zemljanih mečeva. U susretu ove dvije reprezentacije u finalu 2004., Nadal je pobijedio Roddicka na zemlji i tako osigurao svojoj državi pobjedu. "Postoji mogućnost da se Roddick revanšira za taj poraz. Ona nije velika, ali postoji", smatra McEnroe.

Osim Ferrera i Nadala u španjolskom se DC timu nalaze i Feliciano Lopez i Fernando Verdasco. Nadal sa 155 i Ferrer sa 130, svaki imaju više pobjeda na zemlji nego bilo koji tenisač u američkom rosteru (ukupno 86 - 67 od njih ima Andy Roddick).

Prvi španjolski reket ističe kako će pokušati dobiti svaki meč u kojem će nastupiti. Nema opuštanja. "Istina je da sam imao veoma napornu sezonu, no meč kod kuće protiv SAD-a u DC-u predstavlja mi poseban izazov." Nadal će ovog vikenda loviti i šesto finale DC-a, nakon što je ranije ove sezone svrgnuo s wimbledonskog trona Rogera Federera te osvojio Roland Garros i zlato na OI u Pekingu.

Prvi reket druge strane, Andy Roddick, ne očekuje umor kod Nadala i shvaća kako će biti jako teško pobijediti 21-godišnjeg Španjolca. "Bit će nevjerojatno vidjeti kako će 22 tisuće ljudi odagnati sav njegov umor. On je veliki borac siguran sam da ga umor neće svladati."

"Mislim da naši tenisači imaju puno više iskustva. Andy je sigurno iskusan u ovakvim susretima, a i ostali s puno puta igrali vani u ovakvim situacijama.", napominje McEnroe.

Ovo će biti treći put da Španjolska mečeve DC-a održi u Areni za borbu bikova. Na istom su terenu padali i Nizozemska i Francuska na putu do titule 2004. godine. Kapacitet u Las Ventasu - najvećoj areni za borbu bikova - je 27 tisuća gledatelja što će Španjolskoj svakako dati motiv više protiv rekordera u broju osvojenih Davis Cup naslova (32).

"Arena je savršena. Ona će dati krila našim igračima koji su veliki borci", rekao je izbornik Sanchez Vicario. "Sve je spremno, bit će to spektakl. Doći će mnogo ljudi, a i uvjeti su veoma dobri za igranje tenisa." Na uvjete se ne žale ni Amerikanci. "Bio sam na nekoliko borba bikova do sada i atmosfera u takvim dvoranama je sjajna. Mislim da ćemo uživati, bit će to nešto posebno."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!