Ostali sportovi

House that Ruth built

Tomislav Pacak • utorak, 23.09.2008.
House that Ruth built
Foto: EPA

Jedan od najvažnijih svjetskih stadiona, kultni Yankee Stadium, postao je u nedjelju samo - povijest. Ostale su uspomene na velike igrače, naslove, pobjede i događaje kojima je taj stadion svjedočio i koji su ga učinili tako mističnim...

Yankee Stadium bez daljnjega je najvažniji stadion američke sportske povijesti, a s obzirom na globalnu popularnost New York Yankeesa, ali i niz velikih sportaša koji su na njemu igrali (na primjer Pele i Ali), slobodno možemo govoriti i jednom od najvažnijih svjetskih stadiona uopće.

Nakon što je 80 godina bio domaćin te najveće baseball momčadi, kao i niza drugih velikih događaja (od koncerata do papinih misa), Yankee Stadium je u nedjelju na susretu Yankeesa i Baltimore posljednji puta otvorio svoja vrata navijačima. Njih 54.610 svjedočilo je pobjedi New Yorka, ali i velikoj fešti koja je priređena u čast - stadionu.

Yankeesi se iduće sezone sele na novi Yankee Stadium, 1.3 milijarde dolara vrijedno zdanje preko puta ceste, ali silan novac neće moći nadomjestiti mistiku koje je bio svjestan svaki igrač i navijač koji je pohodio Yankee Stadium.

Posljednji se pred navijačima sa stadionom oprostio kapetan Derek Jeter, miljenik newyorških navijača: "Uzmite uspomene s ovog stadiona i dodajte ih onima koji će doći s novim stadionom, a onda ih proslijedite idućim generacijama."

Uspomene su započele s prvom pobjedom, 4:1 protiv najvećih rivala, Boston Red Soxa, davnog 18. travnja 1923, a iako je era završena neuspjehom (Yankeesi nisu uspjeli osigurati doigravanje), pamtit će se gomila uspjeha (čak 26 naslova prvaka), ali i plejada velikih, najvećih baseballaša svih vremena.

Od onog najvećeg - Babea Rutha, u čiju se čast stadion često nazivao "House that Ruth built" (Kuća koju je Ruth izgradio), preko bivših (Mantle, Maris, Munson, Rizzuto, DiMaggio, Berra...) do "suvremenih" zvijezda (Jeter, Rodriguez, Williams, O'Neill, Rivera...). Osim što je bio dom silnim zvijezdama, Yankee Stadium bio je posebno mjesto i za sve suparnike, jer nitko od njih nije skrivao da je igrati na tom stadionu - nešto posebno.

Dobro je te osjećaje sažeo Doug Mientkiewicz: "Kad god prođete kroz tunel i vidite znak "Želim zahvaliti Bogu što me učinio 'jenkijem'" (izjava DiMaggija, op.a.) naježite se. Ja sam prosječan igrač, ali na Yankee Stadiumu uvijek podignete razinu igre. Navijači učine atmosferu većom nego igdje drugdje. Po meni, Bog je napravio raj na Zemlji... Zove se Yankee Stadium."

Međutim, taj stadion nije poseban samo zbog Rutha, zbog Yankeesa i silnih pobjeda. Poseban je zbog navijača, koji su dali itekako značajan doprinos uspjesima NY Yankeesa, jer je bez obzira na Knickse, Giantse, Jetse, Rangerse, Metse ili Islanderse - New York grad Yankeesa.

Igrač Twinsa, Michael Cuddyer, ovako je opisao svoje prvo iskustvo s tim stadionom: "Kada sam izašao na teren, najžešći navijači Yankeesa su mi počeli mahati. Upao sam u zamku, i ja sam mahnuo njima, razmišljajući, 'ovo nije tako loše'. Kada sam to napravio, otprilike 20.000 srednjaka je bilo upereno prema meni. Samo na Yankee stadiumu."

No, osim što su otežavali posao gostima, navijači su od igrača s kapom NY Yankeesa uvijek očekivali najviše. Istaknuo je to bivši bacač Mike Myers: "Yankee Stadium uvijek će se pamtiti zbog naslova i velikana, ali ja ću pamtiti igranje pred publikom koja je zahtijevala pobjedu svaku, ali baš svaku večer."

Nema sumnje da će navijačima na novom, ultra-modernom stadionu komfor biti veći, nema sumnje ni da će klub puno više zarađivati.

No, hoće li novi Yankee Stadium ikada doživjeti slavu svog prethodnika? Ljestvica je postavljena visoko, vjerojatno previsoko...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!