Vodeni sportovi

Vaterpolo pliva Jadranom

Hrvoje Vuković • petak, 26.09.2008.
Vaterpolo pliva Jadranom
Foto: Kristijan Komarica

S prvim danima jeseni, u domovinu se vratio i klupski vaterpolo. Dobro, u domovinu i par drugih domovina. Vaterpolski gazde regije dogovorili su se oko zajedničkog natjecanja, stisnuli si ruke i odlučili u naredne četiri godine dati šansu - Jadranskoj ligi...

Koncept same lige, koja započinje današnjom utakmicom Budvanske Rivijere i Primorca iz Kotora, već je isprobala košarka, s tim da će u Jadranskoj ligi nastupati svi hrvatski prvoligaši. Dakle, Mladost, Jug, Šibenik, Mornar, Primorje, Jadran, POŠK i Medveščak udružit će se sa tri crnogorska kluba (Primorac, Budvanska Rivijera i Jadran HN) i jednim slovenskim (Koper) te će tih 12 klubova igrati dvokružno, nakon čega će nastaviti s nacionalnim razigravanjima za prvaka. Zanimljivo, nakon odigrana 22 kola bit će dodijeljene i zlatne, srebrne i brončane medalje prvim trima momčadima, a prvak će dobiti i prijelazni pehar. Baš kao i u HVL-u, i u Jadranskoj ligi pobjeda će vrijediti dva boda, a remi jedan.

Iako je javnost reagirala i palcem gore i palcem dolje, praktički palcem u svim smjerovima, Jadranska liga tek je slovo na papiru koje s današnjim susretom tek kreće u obranu svog imena i formata. Glavni argument nezadovoljnih je uglavnom kalvarija hrvatske košarke koja se opekla u sličnom natjecanju, dok s druge strane optimisti ističu kako bi ovo mogla postati najjača vaterpolska liga u svijetu i samim time još pogurnuti hrvatske klubove korak naprijed. Ružno pače ili labud, bitno je da ne potone i povuče nas u krivom smjeru.

Sedam hrvatskih klubova reklo je "da", jedino se POŠK znojio i mučio do posljednjeg dana. Naime, kriza u slavnom splitskom klubu koji je ostao bez uprave i većine igrača dosegla je vrhunac, no pomoć POŠK-u obećao je HVS i drugi klubovi koji će Splićanima posuditi igrače kako bi ipak nastupili u Jadranskoj ligi. Njihovu situaciju pomno je pratio novosnovani crnogorski klub Cattaro, koji je također tražio svoje mjesto pod jadranskim suncem, no zasad od toga neće biti ništa.

Što se tiče hrvatskih aduta za naslov, tu su naravno najglasniji aktualni hrvatski prvak Mladost i viceprvak Europe Jug. Mladostaše će i u novu sezonu uvesti trener Ozren Bonačić, pojačan na centarskim pozicijama dvojcem Hinić (Brescia), Paškvalin (Šibenik), dok su preostala dva nova imena povratnik Herceg (Brescia) i Živković (POŠK). S druge strane klub su napustili Jesse Smith (Budvanska Rivijera), Rumunj Iosep (Honved), Đogaš (Cattaro) i Franičević (Budvanska Rivijera).

Dubrovčani su pak doveli samo mladog Semana iz Pecsa i Tihomila Vranješa iz Olympiakosa, a pravo nastupa stekao je i Amerikanac Tony Azevedo. Klub su pak napustili Hrošik (Budvanska Rivijera), Car (prestanak karijere) i Pecotić (Salerno), a najveća snaga Juga je kao i uvijek ostanak glavnog kostura momčadi.

Šibenik je pak najviše trgovao ovog ljeta, pa su na Crnicu tako dovedeni Letica, Brlečić, Šutalo, Sabioni, Škorić, a nedavno je potpisao i američki reprezentativni vratar Moses. U klub je pristigao i mladi Filip Vuleta, no situacija s njim još nije u potpunosti čista, pošto je njegov bivši klub POŠK uložio žalbu HVS-u, istaknuvši kako još polaže prava na spomenutog vaterpolista.

Jadranska liga, 1. kolo

26.9. Budvanska Rivijera - Primorac
27.9. Mornar BS - POŠK
27.9. Primorje - Jadran HN
27.9. Mladost - Medveščak
27.9. Šibenik NCP - Koper
27.9. Jug CO - Jadran

Mornar je svoje redove pojačao Matom Zeljkom, za Primorje je potpisao Damir Glavan iz Padove, Medveščak je doveo Čulu, Benića, V. Burića, a Jadran je novi dom Beziću, Popoviću, Marasu i I. Delašu.

A osim Hrvata, za jadranske avanture ozbiljno su se pripremali i Crnogorci koji nam dolaze na vrata sa tri iznimno jaka kluba među kojima se lagano ističe njihov aktualni prvak Primorac iz Kotora, čije će boje braniti imena poput Steinmetza, Gergely Kissa i Mlađana Janovića. Slovenski Koper ipak je predodređen za stjecanje iskustva i pokoji bod.

Jadranska liga tako će ove godine biti umotana u tri zastave; projekt koji tek izlazi iz laboratorija i sve prognoze o njenom uspjehu ili fijasku dobit će na težini tek nakon posljednjeg kola i završene prve sezone. Puno je upitnika iza kojih se krije namjera popularizacije i jačanja vaterpola, prvenstveno nacionalnog i zato - evo im šansa. Igrajmo vaterpolo.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!