Rukomet

"Podravka je opasan protivnik"

Ivan Ambroš • ponedjeljak, 13.10.2008.
"Podravka je opasan protivnik"

Sportnet.hr donosi razgovor s jednim od naših najuspješnijih trenera Ivicom Rimanićem, koji od ove sezone trenira ekipu rumunjskih prvakinja - Oltchim Valceu...

Ivica Rimanić je 16 godina proveo u norveškom rukometu, u svojoj bogatoj karijeri trenirao je i Hypo, Krim, Byasen, Nordstrand, Stavanger, a bio je i izbornik Austrije i Japana. Ove sezone s Oltchimom nastupa u grupi C Lige prvakinja zajedno s našom Podravkom.

Kako se osjećate u Rumunjskoj i kako ste zadovoljni s uvjetima za rad i igračkim kadrom?

"Ugodno sam iznenađen svime sto se događa u Rumunjskoj, također i s rukometom, a samim tim i s Oltchimom. Klub je ambiciozan, dobro organiziran i prava je šteta da nismo zadržali sve igračice ove godine. Kao što ste zna, naša najbolja igračica prošle godine u Ligi prvakinja Gilca (pivot) je otišla u Rumentul-Brasov što je veliki hendikep za našu ekipu..."

"Klub ima vrlo dobre uvjete za rad i s ovim vodstvom uz nekoliko pojačanja sigurno će imati značajnu ulogu u europskom rukometu i u narednim godinama. Problem nam stvara velika aktivnost reprezentacije i umor igračica nakon Olimpijskih igara. Upravo sada će se igrati i Svjetski kup, a odmah nakon toga i Europsko prvenstvo."

U grupi Lige prvakinja ćete igrati s Larvikom, Ladom i našom Podravkom. Dugo ste radili u norveškom rukometu sigurno sjajno poznajete ekipu Larvika. Po Vama, koje su prednosti, a koje mane norveške ekipe? Što očekujete u prvom susretu kod kuće protiv Larvika?

"U norveškom rukometu sam radio 16 godina; što u ženskom (Byasen i Nordstrand), što u muškom (Stavanger i Fyllingen). Larvik dobro poznajem i sigurno je to ekipa koja je obilježila klupski rukomet kako kod kuće, tako i u Europi. Glavna im je snaga godine zajedničkog igranja, iskustvo u europskim utakmicama i kontinuitet u trenerskom dijelu - Karl Erik Boehn. Vrlo su organizirane i možda imaju najbolju kontru od svih ekipa u Ligi prvakinja. Imaju odličnu obranu s vječno mladom Rantalom i možda najboljom norveškom igračicom Tonjom Larsen. Odlična krila s Mette Johansen i Riegelhuth a sada su dobile i pravog pivota Loeke."

"Mislim da su snažnije nego prošle godine... Za uspjeh protiv Larvika sve igračice moraju igrati optimalno i treba spriječiti njihovu brzu igru."

Radili ste i u Podravci a pratite i hrvatski rukomet, kako vidite koprivničku ekipu ove sezone?

"U Podravci sam radio prije 10 godina i uvijek se rado sjećam tog radnog dijela, iako se neke stvari još uvijek vuku... Puno su lutali u zadnje vrijeme s trenerskim i igračkim kadrom i mislim da je to što je ekipu preuzeo Zovko pun pogodak. Sigurno je uveo nešto iz muškog rukometa i nije slučajno da Podravka dosta utakmica rješava u posljednjih 10 minuta igre. Ekipa igra brže i raznovrsnije nego prošlih godina, a vide se i različiti sistemi u obrani. Također je prednost za ekipu da su sve igračice pod vodstvom Zovka i u reprezentaciji. Sve u svemu. Podravka će biti opasan protivnik za svaku ekipu."

I za kraj, ruske prvakinje, ekipa Lade, prošlogodišnji polufinalist Lige prvakinja, jeste li ih gledali u posljednje vrijeme i što spremate za njih?

"Lada Togliati je prošlogodišnji polufinalist. Ove su godine i aktualne prvakinje Rusije i to samo za sebe dosta govori. Možemo slobodno reći da su favoriti naše grupe. S igračicama kao Postnova i Bliznova Lada mora biti i jedan od favorita za sam vrh Lige prvakinja."

"Mi smo na turniru kod Dunaferra igrali protiv Lade i pobijedili, no to ne govori baš previše jer nisu igrale u punom sastavu. A za pobjedu nad Ladom moraš igrati 100 % i još malo više."

Sad ste već tri mjeseca na klupi rumunjskih prvakinja, što je po Vama realno očekivati od Oltchima u ovoj sezoni Lige prvakinja? Smatrate li se favoritom za osvajanje prvog mjesta u grupi?

"Oltchim je u ovoj sezoni ipak slabiji za vrhunskog pivota te dvije ozlijeđene igračice iz prve postave (Bese – vanjska napadačica i šef obrane te desno krilo Ada Nechita). No, naravno da se ne predajemo i da vjerujemo da možemo odigrati značajnu ulogu u grupi. Došle su nam dvije Mađarice (Sucz – vanjska napadačica i Borbas - pivot) i kada se uigramo moći ćemo sa svima igrati ravnopravno. Ambicije ovog kluba su uvijek visoke."

Koje su ekipe po Vama glavni favoriti za osvajanje Lige prvakinja?

"Kako stvari stoje, mislim da su obje ekipe iz Rusije u vrhu, zatim moj stari klub Hypo, Gjőr, FCK, Viborg, a možda i netko iz naše grupe..."

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!