Vodeni sportovi

Jadranska liga - bolji hrvatski vaterpolo

Sponzorirani članak • utorak, 14.10.2008.
Jadranska liga - bolji hrvatski vaterpolo
Foto: Kristijan Komarica

Pripreme oko Sporto kongresa za sportbusiness se ozbiljno zahuktavaju, strani stručnjaci već su potvrdili svoje dolaske, isto kao i hrvatski. Na listi eminentnih prezentera našlo se ime Milivoja Bebića, jednog od najboljih hrvatskih vaterpolista...

Davno je Milivoj Bebić objesio kapicu o klin, a danas se nalazi na čelu velikog projekta vaterpolskih saveza Hrvatske, Crne Gore i Slovenije - zajedničke, Jadranske lige. Regionalno natjecanje broji 12 klubova, osam iz Hrvatske, tri iz Crne Gore, i jedan iz Slovenije. Time se nesumnjivo povećala koncetracija kvalitete, no koje su ostale prednosti Jadranske lige, pitali smo direktora lige – Milivoja Bebića.

Regionalne lige na Sporto kongresu

Jedna od tema Sporto kongresa, koji će se održati u Splitu 23. i 24. listopada, bit će rasprava o plusevima i minusima sportskih regionalnih natjecanja. Što klubovi gube, što dobivaju, kakav je smisao igranja i s kojim se državama povezivati? Sve informacije glede sudjelovanja na Sporto sportbusiness kongresu možete pronaći na adresi www.sporto.hr.

"Ako preskočimo sportski aspekt spajanja čija je bit veći broj dobrih utakmica što može dodatno razviti igrače u klubovima tu je i onaj drugi dio. Naime, igra se na puno većem prostoru, što automatski izaziva veću pozornost sponzora, a tada se i tržište neminovno širi", kazao je Bebić.

Počeci su teški i teško mogu proći bez grešaka.
"Bilo je i kod nas tih početničkih greškica, no one nisu utjecale na daljni tijek igranja. Stvar je u tome da smo išli na sigurno. Sistem igre je prenesen iz domaćih liga, te nije bilo potrebe za velikim eksperimentiranjima."

Hoće li nova liga negativno utjecati na klubove iz nižih razreda?
"Ne vjerujem. U biti Jadranska liga bi njima trebala predstavljati izazov. Upravo bi trebali stremiti ka igranju u njoj Uz sve bolje uvjete, vrlo je izvjseno da bi se u Zadru, Puli, Biogradu, Makarskoj mogli izroditi novi potencijalni prvoligaši", pojasnio je direktor Jadranske lige, i nadodao: "Događa se ono što i u drugim sportovima, a što želimo spriječiti. Kvaliteta igračkog kadra je počela lagano stagnirati, budući da dosta mladih ide vrlo rano igrati u inozemstvo, što može negativno utjecati na njih, budući da nemaju domaću ruku i domaće uzore koji bi im maksimalno olakšali prijelaz iz mladog i perspektivnog u prekaljenog i iskusnog igrača."

Klubovi u Jadranskoj ligi

HRVATSKA
Jadran Split
Jug Croatia Osiguranje
Mladost
Medveščak
Mornar Brodospas
POŠK
Primorje Erste banka
Šibenik NCP

CRNA GORA
Jadran CKB Herceg Novi
Primorac
Budvanska rivijera

SLOVENIJA
Koper

Koliko je vremena prošlo od inicijalne ideje do realizacije projekta?
"Negdje oko dvije, tri godine, a samo ostvarenje nije bilo teško. najvažnije je bilo objektivno sagledati situaciju. U Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori i Sloveniji se javio primjer gdje dva kluba visoko iskaču po kvaliteti, što čini prvenstvo negledljivim, očekivanim, dosadnim. No, to nije samo problem na Balkanu, slično se javlja i kod Belgije, Danske... Stoga smo željeli uvesti neke novine koje bi privukle opet gledatelje na tribine, koje će biti zanimljivije."

Jesu li sponzori prepoznali vašu inicijativu?
"Naravno. Jadranska liga još nema generalnog pokrovitelja jer smo je relativno brzo osnovali, tik prije Olimpijskih igara. No, ubrzo su velike tvrtke prepoznale potencijal i već vodimo pregovore s nekima od njih. No, još je rano spominjati išta konkretno."

Smatrate li da HRT radi dobar posao u pokrivanju Lige?
"Eh, sigurno je da bi se mogli više angažirati oko toga. Crnogorska nacionalna televizija će prikazati 11 utakmica iz lige, dok će HTV prikazati samo tri do Nove godine. Smatram kako to nije dovoljno. Smatram da se još mnogo toga može učiniti vezano za prijenose utakmica."

Dosta često se čuje odgovor kako je u pitanju satnica utkamica zbog koje ih je tako teško pokrivati, budući da se u isto vrijeme događa nekoliko sportskih događaja u Hrvatskoj.
"Datum vaterpolskih utakmica se može mijenjati prema televiziji, ali satnica ne. Jednostavno ne možemo igrati u 12, 13 sati, tada bi posjećenost bila još manja."

Kakav je financijski aspekt Jadrasnke lige?
"Sve troškove zasad pokrivaju nacionalni savezi, i to vrlo uspješno. Ovim se uvelike olakšalo svim klubovima, gdje oni moraju biti koncetrirani samo na natjecanje. Naravno, u dogledno vrijeme postoji i mogućnost novnačen nagrade za najbolje u Ligi", kazao je Bebić.

Pobjednik Jadrasnke lige, barem u njenom prvom izdanju neće dobiti nekakav poseban status u vaterpolskoj Europi. Klubovi koji igraju u Ligi će nakon njene ralizacije igrati svoje play off-ove i play out-e.

"Namjerno nismo išli sa idejom da pobjednik Jadrasnke lige odmah ide u Europu. Stvar je u tome što u Euroligu i LEN kup ide po pet klubova iz države. U ovom slučaju se radi negdje oko 12 kolektiva. Sada, kada bismo unificirali ligu, samo bi pet klubova iz nje otišlo igrati spomenuta natjecanja, a onda bi Euroliga i LEN kup bili bitno osiromašeni", dovršio je Bebić.

PRIPREMIO: Joško Elezović

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja