Nogomet

"Kontrolirani juriš"

Vedran Attias • srijeda, 22.10.2008.
"Kontrolirani juriš"
Foto: Kristijan Komarica

(Iz Čateža za Sportnet.hr Vedran Attias). Dan prije prve utakmice Lige Uefa u kojoj u Maksimiru gostuje nizozemski NEC, pred novinare su došli trener i kapetan Dinama te najavili kao Modri kreću po pobjedu od prve minute...

Branko Ivanković "broji sate" do prve ovogodišnje Dinamove utakmice u Ligi Uefa: "Svi mi jedva čekamo utakmicu od koje puno očekujemo i koja može odrediti naš status. Utakmicu u kojoj želimo pobjedu i našim navijačima priuštiti zadovoljstvo kao i kroz cijelu europsku jesen."

Modri su gledali snimke Nizozemaca, no, naravno, o neki slabostima trener nije htio pričati: "Bilo bi nekorektno govoriti o tome. Svaka momčad ima vrlina i slabosti, ali kao dokaz njihove snage mogu samo reći da su izgubili samo jednu utakmicu i to od, po meni, druge momčadi Nizozemske - Herenveena te je činjenica da nemaju neke velike slabosti."

A snage Dinamovih protivnika: "Prije svega u tome što nemaju imperativ. Oni su dobro organiziran kolektiv koji rijetko gubi i momčad koja traži euro afirmaciju, ali bez imperativa. Kao i sve ostale u Ligi Uefa, utakmica s NEC-om bit će neizvjesna."

Trener Dinama radije je pričao o stanju svoje momčadi: "Ono što mene posebno veseli je stanje, atmosfera i želja mojih igrača da sutra odigraju maksimalno. Utakmica će ovisiti o nama i našem raspoloženju i entuzijazmu. Pokazali smo da možemo i znamo te sam uvjeren da možemo pružiti dobru partiju. Općenito, stanje oko momčadi daje mi puno optimizma pred utakmicu."

Što se tiče sastava, trener Dinama rekao je kako je "sastav odredio u glavi", ali ga nije htio javno reći, no ono što sigurno možemo reći jest - tko neće igrati. Osim već duže ozlijeđenog Chaga i Etta, za utakmicu ne konkuriraju niti Butina i Drpić. Stoper Dinama bio je upitan, no unatoč njegov želji da zaigra na vlastitu odgovornost (jer veliki fizički napor kod angine može uzrokovati veća oštećenja, nap.a.) - u klubu su odlučili kako se ne isplati preuzimati rizik.

Kapetan Dinama, igrač koji ima veliko iskustvo u europskim natjecanjima, ne slaže se baš kako je NEC najslabija momčad ove skupine: "Teško je to reći jer mi zapravo ne znamo koliko su oni jaki i jesu li najslabiji ili ne. Dobro je što igramo kod kuće i pruža nam se velika prilika. Računamo da bi nam ta tri boda puno značila za konačan prolazak dalje i mi se tako i pripremamo te vjerujemo da možemo do pobjede."

Bišćan nije htio pričati o padu forme, kako njega tako i cijele momčadi: "Ne bih govorio o sebi jer smo došli pričati o utakmici. Kao i cijela momčad, možda sam u maloj krizi, ali ništa strašno." Kapetan Dinama smatra kako je najbitnije što je trenutno raspoloženje dobro: "Raspoloženje je stvarno pozitivno. Mi u Europi zaista nemamo što izgubiti ako se sjetimo da nam se nisu davale velike šanse i zato smo pozitivni i želimo još dodatno premašiti ciljeve koje smo si zacrtali. Što se tiče krize, ima dosta faktora. Evidentno je da osciliramo i sada je na nama da se uskladimo i dignemo na nivo na kojem smo bili. U krajnjem slučaju, prvi smo tako da nema razloga za neku veliku krizu."

Modri najavljuju pobjedu, a bi li ih bod zadovoljio? Prvo trener: "Naše su misli usmjerene na pobjedu kako bi si stvorili što bolju situaciju za prolaz dalje. Kao što je Igor rekao, premašili smo ciljeve, ali to ne znači da nam je to dosta za ovu sezonu. Prilika je evidentna i mi ćemo sve napraviti da je iskoristimo."

Kapetan ima nešto drukčije mišljenje: "Teško je to reći. Najbitnije je ne izgubiti, ne samo ovu nego i svaku drugu utakmicu. Mi, budući da smo jedini hrvatski klub u Europi, igramo i za sve druge naše klubove i koeficijent tako da nam je to dodatni motiv."

NEC igra klasičan nizozemski nogomet i trener ih nije htio uspoređivati sa Spartom iz Praga: "Oni gaje niziozemski stil igre koji karakterizira pas igra i dobra organizacija, no usporedbe sa Spartom - nema smisla raditi. Sve ovisi o nama i kako ćemo mi igrati, a ako to bude kako možemo i znamo - veliki sam optimist."

Znače li ove najave kako će Modri od prve minute jurišati po pobjedu?: "Uvijek je juriš, ali mora biti kontroliran, no jasno da ćemo mi kao domaćin koji želi uzeti bodove - tako i postaviti na terenu", zaključio je trener Modrih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!