Zimski sportovi

Poutiainen na vrhu, Jelušić bez druge vožnje

Goran Tomičić • subota, 25.10.2008.
Poutiainen na vrhu, Jelušić bez druge vožnje
Foto: Davor Sajko

Finkinja Tanja Poutiainen bila je najbolja u prvoj vožnji veleslaloma u Söldenu, a najveća konkurentica za pobjedu će biti Kathrin Zettel. Ana Jelušić se nije uspjela plasirati u drugu vožnju...

Odmah na početku sezone Poutiainen je pokazala da je u standardno dobroj formi. Bio je to iznimno precizan nastup kojim je već u gornjem dijelu staze izborila šest stotinki prednosti ispred tada vodeće Karbon, a iz ritma ju nije izbacila ni manja pogreška nakon prvog prolaza. Mirnim nastupom u sredini povisila je prednost na 29 stotinki, a nakon impresivno odvezenog donjeg dijela ušla je u cilj s čak 64 stotinke boljim vremenom od odlične Talijanke.

Zettel je počela malo nesigurno, ali ipak nije previše zaostala u prvom sektoru. Nakon prolaza ipak je pokazala kako će i ove sezone biti u veleslalomskom vrhu i u sredini je izgubila tek jednu stotinku, a nešto agresivnijim nastupom u donjem dijelu nadoknadila je tri stotinke i završila vrlo blizu Tanje Poutiainen. Očekuje nas jako zanimljiva druga vožnja.

Naravno, u borbi za pobjedu treba računati i na Denise Karbon. Prošlosezonska osvajačica Malog kristalnog globusa u veleslalomu prikazala je iznimno dobru tehniku, no to je danas bilo dovoljno tek za treću poziciju, ali u drugoj vožnji će vjerojatno napasti vrh.

Iznenađenje utrke je četvrto mjesto nadarene Švicarke Lare Gut, a treba izdvojiti i dobar nastup Riende Contreras, koja je zbog ozljede propustila veći dio prošle sezone. Razočaranje prve vožnje su Mancuso i Riesch na 19. i 20. poziciji, dok su Šveđanka Smed i Amerikanka Mcjames prvi put u karijeri izborile drugu vožnju.

Ana Jelušić je sa startnim brojem 63 loše odvezla prvu utrku sezone. Odmah nakon gornjeg dijela i sekundu i 46 stotinki zaostatka za Poutiainen vidjelo se da to neće biti dovoljno za plasman među 30 najboljih. U nastavku vožnje također nije uspjela pronaći pravi ritam i osvojila je 43. mjesto uz tri sekunde i 45 stotinki zaostatka. Na 30. poziciji se nalazi Amerikanka Megan Mcjames, koja je od naše skijašica bila 83 stotinke brža.

Sölden, veleslalom, prva vožnja
1. Tanja Poutiainen (Fin) 1:09:83
2. Kathrin Zettel (Aut) +0:15
3. Denise Karbon (Ita) +0:64
4. Lara Gut (Švi) +0:82
5. Andrea Fischbacher (Aut) +0:88
6. Anja Pärson (Šve) +0:95
7. Maria Rienda Contreras (Špa) +0:96
8. Nicole Hosp (Aut) +1:07
9. Maria Pietilae-Holmner (Šve) +1:10
10. Lindsey Vonn (SAD) +1:30
...
43. Ana Jelušić (Hrv) +3:45

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!