Zimski sportovi

Lanzinger tuži FIS

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 27.10.2008.
Lanzinger tuži FIS
Foto: Nikola Movrić

Bivši austrijski skijaš Matthias Lanzinger poručio je preko odvjetnika Manfreda Ainedtera kako će podnijeti tužbu protiv Međunarodne skijaške federacije (FIS) zbog nemara i neorganiziranosti koju su prikazali u ožujku ove godine prilikom njegova prevoženja u bolnicu uslijed teškog pada u utrci superveleslaloma u norveškom Kvitfjellu.

Nemili se događaj zbio 2. ožujka ove godine tijekom utrke superveleslaloma u norveškom skijalištu Kvitfjell. Lanzinger je neuspješno izveo jedan skok, zabio se u vrata, i sa skijom, koja se nije otkvačila, odsklizao u zaštitnu ogradu slomivši pritom nogu na nekoliko mjesta.

Iako su se svi pred televizijskim kamerama i oni na samom mjestu događaja mogli uvjeriti nesnosnim bolovima koje je trpio Austrijanac, na njegovo se prevoženje u bolnicu u Lillehammeru čekalo pola sata, da bi ga tek pet sati kasnije zbog problema s cirkulacijom prevezli u Oslo na hitnu operaciju. Dva su mu dana kasnije liječnici zbog komplikacija morali amputirati lijevu potkoljenicu, te su samim time mladom skijašu zapečatili karijeru.

Iznad tog će događaja zasigurno ostati još mnogo upitnika i jedno veliko pitanje - da li se pravovremenom reakcijom mladiću moglo spasiti nogu i lišiti ga invalidnosti? Svoje su stručno mišljenje dali mnogi liječnici koji su se susretali sa sličnim problemima, među kojima je najsažetije možda dao Artur Trost, liječnik koji je spasio nogu Hermana Majera nakon teške prometne nesreće 2001. godine. "Bio je pravi idiotizam ostaviti Matthisa da čeka na operaciju pet sati".

Iako se u početku teško mirio s takvim razvojem situacije, Lanzinger je ubrzo shvatio da povratka nema te je počeo normalno živjeti. S djevojkom se uskoro planira oženiti i useliti u zajednički stan u Salzburgu, a upisao je i studij sportskog marketinga te započeo s komentiranjem Svjetskog skijaškog kupa na austrijskoj nacionalnoj televiziji ORF.

27-godišnjak je u dogovoru s odvjetnikom FIS-u, kao organizatoru utrke, najavio i tužbu kojom će pokušati ishoditi odštetu i, kako sam kaže, djelovati preventivno te pokušati spriječiti istu sudbinu bilo profesionalnom skijašu, bilo rekreativcu.

"Stručne analize nedavno su pokazale kako je moj klijent bio žrtva neozbiljnih i nespretnih liječnika i katastrofalne organizacije. Da se djelovalo brže i ozbiljnije sve se ovo ne bi dogodilo i Matthias bi sada bio na snijegu.", rekao je Ainedter za austrijsku obavještajnu agenciju (APA).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!