Nogomet

Gdje je nestala igra?

Ante Jukić • ponedjeljak, 03.11.2008.
Gdje je nestala igra?
Foto: Sandro Donda

Nikad lakše i nikad uvjerljivije nisu Osječani osvojili bodove u Vinkovcima, nego je to u nedjelju bio slučaj. Ovim porazom nebesko-plavi su produžili svoj niz bez osvojenog boda na pet utakmica, a na čast Vinkovčanima ne idu ni čak 553 minute bez postignutog gola...

Da, bilo je u proteklih nekoliko kola i dosta spornih sudačkih odluka, koje su možda i osiromašile ovogodišnji Cibalijin "račun" za pokoji bod. Jedan takav dogodio se i u slavonskom derbiju protiv Osijeka, no ni on, čak i da su Vinkovčani kod tog famozno (ne)dosuđenog jedanaesterca bili oštećeni (što nisu), ne može promijeniti dojam koji su igrači Srećka Lušića ostavili u nedjelju. A on je, najblaže rečeno, loš. Uostalom, razvoj situacije na terenu najbolje oslikava činjenica da sa ovih 3:0 nezadovoljniji mogu biti Osječani, koji su propustili priliku još više "izmasakrirati" najljuće im rivale.

U trenucima dok su gledatelji još dolazili na stadion uz Bosut, Barišić je propustio matirati Davora Burcsu, iz situacije iz koje je bilo lakše promašiti "ocean" nego okvir gola domaćeg vratara. Očekivalo se da će ovo upozorenje iz prve minute malo "protresti" Vinkovčane, no nastavak dvoboja protekao je potpuno u znaku gostujuće momčadi.

"Palac dolje" za navijače

Ultrasi i Kohorta blagdan Svih Svetih odlučili su obilježiti polaganjem vijenaca na spomen ploču poginulim pripadnicima vinkovačke navijačke skupine. Naravno, daleko od toga da bi rekli nešto protiv ove geste, no i jednima i drugima bi bilo pametnije da su svoje poštovanje prema pokojnima demonstrirali kroz pozitivno navijačko ozračje. Međutim, pjesme o ljubavi prema voljenom klubu, koja svim navijačima doslovce ispada iz usta, mogle su se čuti tek tu i tamo tijekom vinkovačkih 90 minuta. Sve ostalo vrijeme stadionom su odzvanjale uvrede na račun protivničkog kluba i grada, od kojih su neke potpuno neshvatljive čovjeku zdravog razuma. Žalosno, zaista žalosno...

Ubrzo nakon propuštenog zicera Smoje je Osječanima donio zasluženo vodstvo, a nakon toga igralo se u ritmu - dvije zapucane stopostotne prilike, pa gol gostiju. Iako je nakon uvjerljivih 3:0 na gostovanju malo glupo isticati neefikasnost neke momčadi, neki promašaji koji su nam Osječani demonstrirali u nedjelju stvarno zahtijevaju malo dublju analizu. No, to je već posao zaTomislava Steinbrücknera, čiji se problemi u ovom trenutku čine smiješnim prema onima Srećka Lušića.

Nebesko-plavi, naime, gol nisu postigli već pune 553 minute, još tamo od onog Malčićevog slobodnjaka Zadru. Što je najgore, i prilike u posljednje vrijeme dolaze na kapaljku, tako iz zadnja dva domaća nastupa (Osijek i Zagreb) teško na prste jedne ruke možemo nabrojiti izgledne situacije koje su igrači Cibalije stvorili pred protivničkim golom. Ne može se reći da se Vinkovčani ne bore, da ne pokušavaju, no sve se to svodi na silna ubacivanja u šesnaesterac i čekanje prekida, iz kojih bi eventualno do izražaja mogli doći "plemeniti" udarci Malčića i Bagarića.

Naravno, na taj način može se dobiti pokoja utakmica, no dugoročno, za osvajanje bodova potrebna je, vjerovali ili ne, igra. A nje u ovom trenutku nema ni "za lijek". Ali zato ima u vremenu i prostoru izgubljenog Radasa, nepotrebnim akrobacijama sklonog Burcsu, od 90 minuta njih otprilike 89 neprimjetnog Malčića, te Babića, koji gol, ponekad se tako čini, može zabiti samo slučajno.

I kako to obično biva, nesreća nikad ne dolazi sama. Ova druga za Vinkovčane se manifestira u rasporedu, koji baš i ne nudi prevelike šanse za prekid ovog neugodnog niza. Sljedeće nedjelje, naime, Cibaliju očekuje gostovanju kod zahuktalog Šibenika, dok tjedan dana poslije u Vinkovce stiže Dinamo. S obzirom na igre koje u posljednje vrijeme pokazuju momčadi iz ovog trokuta, ne treba biti preveliki stručnjak da bi se zaključilo koliko se bodovi za nebesko-plave u ovom trenutku čine dalekim...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!