Rukomet

CO Zagreb uz bok velikanima

Ivan Forjan • petak, 14.11.2008.
CO Zagreb uz bok velikanima
Foto: Kristijan Komarica

Nakon nekompletiranog 5. kola rukometne Lige prvaka, hrvatski prvak Croatia Osiguranje Zagreb ostao je punopravni član uglednog društva neporaženih europskih momčadi tog elitnog natjecanja. Osiguravši nastup u daljnoj fazi natjecanja, Zagrebaši se mirno okreću analizi dosadašnjih nastupa, saniranju zdravstvenih problema unutar ekipe i pripremi momčadi za sve zahtjevnije suparnike koji su pred njima...

Sedmoricu veličanstvenih upotpunili su sinoć rukometaši Croatia Osiguranje Zagreba i Rhein Neckar Löwena. Uz Ademar Leon, Hamburg, Ciudad Real, Chambery te Kiel oni su jedine neporažene momčadi dosadašnjeg tijeka europske rukometne Lige prvaka. Ostale utakmice 5. kola bit će odigrane ovoga vikenda te će netko od ovih europskih rukometnih divova možda napustiti profinjenu kliku.

Iako nakon jučerašnjeg neodlučenog rezultata mnogi bacaju određene sumnje nad momčad Line Červara i kažu kako ovakvim pristupom i opuštenošću u završnici Zagrebaši neće daleko dogurati, mora im se priznati jedno – Zagreb igra vrlo efektan i lijep rukomet te je na dobrom putu da dosegne stare staze slave iz razdoblja između 1992. i 1999. Naime, igrači tadašnjeg Badela dvaput su bili prvaci Europe ('92. i '93.) te četiri puta doprvaci Starog kontinenta ('95., '97., '98., '99). Možda je malo preuranjeno i pretenciozno govoriti o preuzimanju krune od španjolskog Ciudad Reala, ali društvo iz Kutije šibica definitivno radi na tome. U zagrebačkom vrtu uzgajaju se mali Goluže, Ćavari i Smajlagići.

Predvođeni dirigentskom palicom umaškog maga Line Červara, Zagrebaši su se uspješno sukobili s poljskom Wislom i mađarskim Pick Szegedom, dok su u turbulentnim završnicama ispuštali uvjerljiva vodstva protiv njemačkog Löwena. Greške možemo pripisati zelenoj mladosti, ali i u ključnim trenucima poljuljanom iskustvu. Najbolji strijelac Lige prvaka i trenutno najkorisniji desni vanjski pucač svijeta, Kiril Lazarov, tako je jučer u odlučujućem trenutku promašio sedmerac zapucavši preko vrata.

Kako analizirati igrački kadar Zagreba? 17 igrača od čega dvojica golobradih u udarnoj sedmorci (Duvnjak i Štrlek) uspješno su iznijeli teret prvoga kruga te se pokazali pravim ratnicima. Predvođen vrsnim pucačima Tončijem Valčićem i Kirom Lazarovim, Zagreb je punio mreže svojih suparnika. Kada se tu pridodaju gorostasni Igor Vori, trenutno ozlijeđeni Ivano Balić, hitri Zlatko Horvat i jučer sjajni (16 obrana) Gorazd Škof, pred nama stoji moćan zagrebački stroj, vjerojatno najmoćniji u posljednjih šest godina. Momčad je profiliranjem već navedenih mladaca dobila na širini, posebice sazrijevanjem Domagoja Duvnjaka koji uspješno nadomješćuje Balića.

Međutim, svjestan je Lino da blackoutu poput jučerašnjeg ubuduće neće biti mjesta. Zagrebu nakon posljednje utakmice u skupini protiv Szegeda na put mogu doći mnogo ozbiljnije i čvršće momčadi. Zbog toga će Lino i njegova služba morati poraditi na psihološkoj spremi igrača koji, ako već nisu bezobrazni killeri koji će do kraja poniziti suparničku momčad trpajući im i do 40 komada, moraju znati privesti osvojenu utakmicu mirnome kraju.

Početak iduće godine donosi nam pregršt rukometnih zbivanja. Najbolje ekipe svijeta sjurit će se u malu Hrvatsku ne bi li pokušale poharati rukometni mundial. Arena u Zagrebu polako je spremna. Nadamo se da će Lino i društvo uspjeti na reprezentativnom, ali i klupskom planu te ljepotici na Laništu podariti još jedno finale.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!