Zimski sportovi

Grange uvjerljiv, Kostelić ispunio cilj

Petar Plevnik • nedjelja, 16.11.2008.
Grange uvjerljiv, Kostelić ispunio cilj
Foto: EPA

Jean-Baptiste Grange pobjednik je prvog ovosezonskog slaloma voženog u finskom Leviju. Francuz je u drugoj vožnji uspio ne samo obraniti, već i povećati svoju prednost, slavivši sa 79 stotinki sekunde ispred Bodea Millera, dok je treće mjesto pripalo Mariju Mattu. Ivica Kostelić odvezao je vrlo dobru drugu vožnju, no jedna greška stajala ga možda i pobjedničkog postolja te se na kraju morao zadovoljiti vrlo dobrim petim mjestom...

Kao što se i očekivalo, Ante Kostelić postavio je tehnički vrlo zahtjevnu stazu, a najbolji pokazatelj toga je i podatak da osmorica natjecatelja nisu završila drugu vožnju, među njima imena poput aktualnog osvajača Malog kristalnog globusa Manfreda Moelgga, njegovog sunarodnjaka Giorgia Rocce te Austrijanci Benjamin Raich i Manfred Herbst.

Problema pak sa savladavanjem staze nije imao Jean-Baptiste Grange. Francuz je agresivnom i pokazalo se brzom vožnjom uvjerljivo stigao do prvog mjesta slavivši na kraju s čak 79 stotinki ispred Bodea Millera, koji je stigao do drugog mjesta zahvaljujući još jednoj tipično svojoj agresivnoj vožnji.

Na ruku Milleru, ali i na kraju trećeplasiranom Mariju Mattu, išla je i loša vožnja drugoplasiranog nakon prve vožnje Teda Ligetya, koji se na kraju morao zadovoljiti 22. mjestim, posljednjim od svih natjecatelja koji su završili utrku.

Najbolje vrijeme druge vožnje ostvario je Švicarac Silvan Zurbriggen, što ga je u konačnici s 21. mjesta podiglo korak do pobjedničkog postolja, na četvrto mjesto. Sjajan posao napravili su i Šveđanin Mattias Hargin, koji je sa visokim startnim brojem 47 u konačnici stigao do sedmog mjesta, kao i Slovenac Mitja Valenčić probivši se s brojem 60 do devete pozicije.

Iako je uoči utrke najavljivao kako mu je cilj biti među prvih pet, sumnjamo da će Ivica Kostelić biti u potpunosti zadovoljan nakon utrke. Ivica je puno agresivnije ušao u drugu vožnju, imao je prednost na prolaznom vremenu, vozio gotovo bez pogreške, da bi na izlasku iz strmine napravio pogrešku zahvaljujući kojoj je u cilj ušao s 15 stotinki zaostatka, što ga je u konačnici i koštalo pobjedničkog postolja.

Usprkos tome, Kostelić je slalomsku sezonu započeo odličnim rezultatom, koji će ga još dodatno napuniti samopouzdanjem pred nastavak zahtjevne sezone i odlazak na američku turneju.

Svjetski kup, Levi, slalom, konačan poredak:
1. Jean-Baptiste Grange (Fra) 1:44.49
2. Bode Miller (SAD) +0.79
3. Mario Matt (Aut) +0.93
4. Silvan Zurbriggen (Švi) +1.06
5. Ivica Kostelić (Hrv) +1.08
6. Andre Myhrer (Šve) +1.10
7. Mattias Hargin (Šve) +1.32
8. Steve Missillier (Fra) +1.33
9. Mitja Valenčić (Slo) +1.34
10. Patrick Bechter (Aut) +1.46
...

Poredak slaloma:
1. Jean-Baptiste Grange (Fra) 100
2. Bode Miller (SAD) 80
3. Mario Matt (Aut) 60
4. Silvan Zurbriggen (Švi) 50
5. Ivica Kostelić (Hrv) 45
6. Andre Myhrer (Šve) 40
7. Mattias Hargin (Šve) 36
8. Steve Missillier (Fra) 32
9. Mitja Valenčić (Slo) 29
10. Patrick Bechter (Aut) 26
...

Ukupni poredak Svjetskog kupa:
1. Jean-Baptiste Grange (Fra) 122
2. Bode Miller (SAD) 106
3. Daniel Albrecht (Švi) 100
4. Didier Cuche (Švi) 80
5. Ted Ligety (SAD) 69
6. Mario Matt (Aut) 63
7. Silvan Zurbriggen (Švi) 50
7. Benjamin Raich (Aut) 50
9. Ivica Kostelić (Hrv) 45
9. Thomas Fanara (Fra) 45
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!