Košarka

Video: Divljaštvo koje šokira

Bernard Jurišić • subota, 22.11.2008.
Video: Divljaštvo koje šokira
Foto: Bruno Karadža

Cibona je pobijedila Split CO u derbiju pred krcatim tribinama splitske dvorane. No, malo će tko pamtiti rezultat i dobru igru "vukova". Za glavnu ulogu pobrinulo se šokantno divljaštvo Ciboninog Gvajanca Rawlea Marshalla...

Prekrasna atmosfera, tribine pune do posljednjeg mjesta, srdačan pljesak Ciboninom treneru i legendi Splita CO Velimiru Perasoviću. Dobra košarka u kojoj je Cibona potpuno nadskakala, nadšutirala i nadigrala domaćine, sve je to palo u drugi plan. Sve je to zasjenio divljački, životinjski, huliganski ispad - teško je više i naći pravu riječ za ono što je Rawle Marshall napravio na Gripama.

Marshall već odradio jednu suspenziju

Rawle Mashall je u devet kola NLB lige već dvaput bio u središtu pažnje zbog svoje naravi. Na utakmici između Zagreba CO i Cibone Gvajanac je napao suca Srđana Dožaija, zbog čega je zaradio suspenziju na jednu utakmicu. Njegove nesporne igračke kvalitete ove su sezone Ciboni mogle biti od velike koristi, no njegov divljački karakter daje jasan odgovor na pitanje zašto tako dobrog košarkaša u svojim redovima ne želi ni jedna velika momčad Eurolige.

Divljački nasrtaj i žestoki udarci šakom u glavu Siniše Štembergera dok je ovaj ležao na podu, šokirali su cijelu dvoranu i pokazali da tom čovjeku nije mjesto na košarkaškom parketu, nego u kavezu. Bilo onom za slobodnu borbu, bilo u zatvoru, gdje bi završio da je ovakvo nešto napravio bilo gdje osim na sportskom borilištu.

Svatko tko je vidio ono što je napravio svom protivniku na parketu, ali i njegov "gangsterski" osmjeh i provociranje pogledom svih okupljenih koji su mu dobacivali uvrede dok su ga specijalci sprovodili u autobus (umjesto na obavijesni razgovor u policijsku stanicu gdje bi završio u nekoj drugoj državi) posvjedočit će da ovakvim "sportašima" nije mjesto u hrvatskim dvoranama.

Iako nije eksplicitno odgovorio hoće li klub kazniti Marshalla braneći se kako nije dobro vidio cijeli slučaj, Cibonin trener Velimir Perasović osudio je takvo ponašanje. "Osuđujem ponašanje oba igrača, a Marshall je napravio nešto što se ne tolerira. Analizirat ćemo situaciju po povratku u Zagreb i vidjeti što se točno događalo."

Sam susret pao je u drugi plan, a najmanje koristi od toga ima upravo Cibona, koja je na Gripama odigrala odličnu utakmicu i posve zasluženo odnijela bodove. "Odigrali smo odličnu drugu četvrtinu i stvorili ključnu razliku do poluvremena. Nismo dozvoljavali kontre, kontrolirali smo skok i na kraju u okrnjenim sastavima očuvali prednost", rekao je Cibonin strateg.

Trener Splita CO Slobodan Subotić čestitao je Ciboni na zasluženoj pobjedi: "Nismo bili pravi, kao da smo se malo prepali Cibone i previše ih respektirali. Izgubili smo samopouzdanje nakon njihove serije, što su oni znali iskoristiti."

Splitski je strateg na konferenciji za novinare bio prilično "pomirljiv" glede incidenta kojeg je izazvao Rawle Marshall, objašnjavajući kako je pratio akciju na drugom kraju terena. No, nešto kasnije, nakon što je vidio snimku incidenta iz 25. minute, zgroženo je poručio: "Ovo je zaista nevjerojatno što je Marshall napravio. Činilo mi se da su se njih dvojica malo zakačili, da nije bilo tako strašno, no ovo što sam vidio je divljački napad koji zaslužuje najstrožu moguću kaznu. Ne mogu doći sebi od onoga što sam vidio..."

Na utakmici je bio i povjerenik NLB lige Josip Bilić, koji se mogao neposredno uvjeriti u događaj i neće imati nikakvog opravdanja ako se Marshall izvuče s ičim manjim od višemjesečne suspenzije. Prilično je vjerojatno da je njegova karijera u dresu Cibone završena, no njegov postupak zaslužuje sankcije i s još više razine. I od Uleba i od Fibe. NBA takve stvari ne gura pod tepih, ne bi smjela ni Europa.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!