Košarka

Cibona se žali, Marshall ostaje

Ivor Krapac • četvrtak, 27.11.2008.
Cibona se žali, Marshall ostaje
Foto: Bruno Karadža

Na izvanrednoj pressici u Ciboni su dali svoj osvrt na kaznu Rawleu Marshallu te potvrdili kako će on ostati njihov igrač do kraja sezone do kada ima i ugovor...

Rawle Marshall ne napušta Cibonu već će do kraja sezone nositi dres zagrebačkog kluba. Nagađanja kako bi ga Cibona mogla otpustiti nakon tromjesečne suspenzije, pala su u vodu na današnjoj pressici na kojoj je potvrđeno kako Marshall ostaje, a na tržištu će se ispitati situacija te možda dovesti zamjena za Marshalla koja bi mogla nastupiti u NLB ligi.

Isto tako, Cibona će se žaliti na izrečenu kaznu. Iz Eurolige zasad nema službenih reakcija, ali se s velikom sigurnošću može reći kako Marshall neće biti suspendiran i u tom natjecanju.

O Stipanoviću

Bože Miličević kazao je da mu nije jasno zbog čega nema veće kazne za Andriju Stipanovića, koji je, tvrdi direktor Cibosa, morao biti sankcioniran za udaranje Marshalla nakon što je igrač Cibosa završio šakački obračun sa Štembergerom: "Ako se na osnovu snimke donosi odluka nije mi jasno zbog čega to nije kažnjeno, ne zato što bi Ciboni trebala kazna tog igrača, već da se tog igrača upozori. Posebno stoga što je prije dvije godine isti igrač u hodniku udario Wrighta koji je tada igrao za nas, što smo prešutjeli, a nažalost, pokazalo se da nije dobro prešućivati jer se slično opet dogodilo."

U klubu će poslati žalbu nadajući se da će prvi čovjek NLB lige Radovan Lorbek, koji odlučuje na drugoj instanci, u roku od tri dana presuditi drugačije nego je to danas napravio direktor Josip Bilić.

"Smatramo da je kazna previsoka i da nije donijeta u skladu s disciplinskim pravilnikom NLB lige, mislimo da je ovo, na neki način, smišljeno i organizirano radi važnosti lige i sezone koju trenutno igramo. Cibona neće dozvoliti da se bilo tko poigrava s njenim imenom i svim što znači i predstavlja u košarci", prenio je direktor Bože Miličević stav kluba.

"Kazna je ogromna jer se odnosi na 13 utakmica. Toliko se odigra u tri mjeseca, a to je 50 % svih utakmica NLB lige, ukupno je 26 kola", dodao je Miličević, pa nastavio zbog čega klub misli da današnja odluka nema temelja u pravilniku - Ciboni je sporna kvalifikacija nasilja za koje je optužen Marshall: "Nasilje nije trenutan čin ili afekt, već sustavno maltretiranje pojedinca ili grupe. Ako je itko ovdje kriv za nasilje, kriv je igrač suparničke momčadi koji je cijelo vrijeme verbalno, a nažalost kasnije i fizički dao povoda za sramni čin koji se na koncu dogodio i kojega ne može nitko opravdati, pa ni Cibona."

"Igrač (Štemberger, op.) je sam priznao da je tijekom utakmice verbalno provocirao, a kasnije i udario Marshalla, rekao je da se htio ispričati, neka objasni zbog čega je to htio", zaključio je direktor Cibosa.

O ulozi trenera

Cibonin direktor nije zadovoljan ni ulogom trenera u ovakvim incidentima, o čemu se, kazao je, premalo priča: "Mediji ne kritiziraju odnos trenera koji svoje igrače više educiraju kako isprovocirati protivnika, a manje da razviju talent igrača da pobijede sportski. Nije prvi put da se igrači koji momčadi više znače sustavno provociraju na ovakvim utakmicama... Ne mislim pritom na nekog određenog trenera nego općenito, ali siguran sam da ni ovo sa Štembergerom nije bilo slučajno."

"Cibona uvijek kažnjava novčano, nećemo igrača kazniti neradom, to nije kazna. Mislim da bi i pravilnik tu morao biti puno određeniji, igrače i trenere trebalo bi udariti po džepu jer su tu najosjetljiviji. Ovako se kažnjava klub, igrači imaju garantirane ugovore, a u slučaju bilo čega bit će jako teško dokazati isplati li se taj ugovor ili ne."

Sportski direktor Mihovil Nakić kazao je da je u razgovoru s voditeljem natjecanja Eurolige doznao da nema prepreka Marshallovom igranju u tom natjecanju, dok je o mogućnosti dovođenja zamjene u NLB ligi zasad još sve upitno: "Nažalost, situacija je takva da igrača tog tipa nema puno na tržištu, no možda se zbog financijske krize koja vlada nešto otvori. Ako procijenimo da postoji igrač koji bi mogao doprinijeti kvaliteti momčadi, normalno da ćemo napraviti sve što je u skladu s našim financijskim mogućnostima da takvog igrača dovedemo."

Nakić je kazao i da je Marshalla razočarala ovakva odluka: "Šokiran je, misli da je to nepravedno i da je kazna neprimjereno visoka uzimajući u obzir i ono što je rekao nakon utakmice o uzroku incidenta."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!