Nogomet

Dalmatinska euforija probudila Dinamo

Tomislav Globan • ponedjeljak, 01.12.2008.
Dalmatinska euforija probudila Dinamo
Foto: Bruno Karadža

Iznimno uspješan vikend je iza četiri vodeće momčadi HNL-a. Euforija vlada u Dalmaciji - Hajduk je nastavio sjajan pobjednički niz otkako ga vodi Ante Miše, dok je Šibenik šokirao Zagreb usred Kranjčevićeve i nokautirao ga s četiri pogotka. Naznake buđenja pokazao je Dinamo koji je nakon dugo vremena pokazao kvalitetan nogomet na gostovanju, dok se Slaven Belupo zahvaljujući Bojanu Vručini vratio na pobjedničke staze...

Hajduk je uvjerljivom predstavom protiv Osijeka zaokružio mjesec studeni - jedan od najuspješnijih mjeseci u posljednjih nekoliko godina. U tih 30 dana Bijeli su upisali pet uzastopnih prvenstvenih pobjeda, plasirali se u polufinale Kupa, pritom prikazali dojmljivu igru te vratili euforiju podno Marjana. Kada se tome pridoda i dovođenje Marina Tomasova u splitsko jato, za potpuno zadovoljstvo nedostaje tek - prvo mjesto.

A da preuzimanje čelne pozicije neće biti nimalo lak posao, Hajduku je poručio Dinamo vrlo dobrom igrom i pobjedom u Varaždinu. Zagrepčani su nakon dugo vremena pokazali koncentriranu i povezanu igru na gostovanju te ubilježili četvrti prvenstveni gostujući trijumf. Modri su dominirali tijekom cijelog susreta, stvarali prigode te konačni rezultat (0:1) zapravo i ne odražava pravo stanje na terenu. Marijan Vlak vratio je u maksimirske redove ono što je za Ivankovićeva mandata najviše nedostajalo - agresiju i odgovornost u igri. Dinamo se tako probudio u posljednji trenutak da sačuva minimalnu prednost pred Hajdukom i sada se okreće Udineseu i posljednjem pokušaju za nastavak europskog puta u veljači 2009.

Najugodnije iznenađenje sezone ponovno je Šibenik koji je u nedjelju odigrao najbolju gostujuću partiju ove sezone i potpuno deklasirao Zagreb s 0:4. Šibenčani su u posljednjih 10 kola doživjeli samo jedan poraz te je u tom vremenskom razdoblju više bodova od njih osvojio samo Hajduk. Pobjeda u Zagrebu učvrstila ih je na trećem mjestu ljestvice i najavila spektakularan okršaj u posljednjem jesenskom kolu kada na Šubićevac stiže Hajduk.

Iza Slavena Belupa iznimno je turbulentan tjedan. Poraz od Hajduka u prvenstvu, potom ispadanje na jedanaesterce od istog protivnika u četvrtfinalu Kupa te "šećer na kraju" u vidu suspenzije trojice igrača zbog nediscipline unijelo je nemirne duhove u inače mirnu sredinu. Pobjeda nad Rijekom ima stoga veliku specifičnu težinu za Koprivničane jer bi u suprotnom Šibenik pobjegao u utrci za trećim mjestom, a u momčad bi se uvukla nova doza nervoze i sumnje u vlastite mogućnosti. Riječane je nokautirao Bojan Vručina dvama pogotcima u drugom poluvremenu te je njima svrgnuo Nikolu Kalinića s mjesta prvog strijelca lige.

Riječani će ovu relativno neuspješnu polusezonu zaključiti okršajem s Cibalijom na Kantridi. A Vinkovčani su nastavili s dobrim igrama otkako ih je preuzeo Stanko Mršić te zaključili izvrstan tjedan s dvije prvenstvene pobjede oplemenjene plasmanom u polufinale Kupa. Kraj Bosuta svladali su sesvetsku Croatiju, klub u uvjerljivo najlošijoj formi u ligi. Sesvećani su u posljednjih sedam kola od mogućih 21 osvojili tek jedan bod te se prednost nad posljednjeplasiranim Zadrom smanjila s 11 na samo tri boda.

Upravo će se Zadar i Croatia sastati sljedećeg vikenda u Kranjčevićevoj. Bit će to izravan okršaj posljednje i pretposljednje momčadi lige u kojem će Zadrani tražiti ono što su izgubili jučer na Stanovima. Naime, Inter im je zahvaljujući lijepom pogotku Ilije Sivonjića otkinuo dva vrlo važna boda u utrci za golim prvoligaškim životom. Za momčad Ivice Datkovića dvoboj sa Croatijom utakmica je koju jednostavno ne smiju izgubiti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!