Košarka

"Bit će nabrijani do daske"

Ivor Krapac • utorak, 02.12.2008.
"Bit će nabrijani do daske"
Foto: Kristijan Komarica

Pola posla u prvom krugu Eurolige već je iza košarkaša Cibone. Prvih pet kola skupine A prošlo je sjajno, s četiri pobjede u pet susreta, a drugu polovicu Cibosi će otvoriti u Tel Avivu. U četvrtak je na redu gostovanje kod Maccabija s novim-starim trenerom Pinijem Gershonom...

Početak euroligaške sezone bio je neočekivano turbulentan za momčad iz Tel Aviva, prošlosezonskog finalista ovog natjecanja. Nakon prva četiri kola i omjera 2-2 s klupe je "odletio" Efy Birenboim, a na njegovo mjesto došao je Pini Gershon, koji je s Maccabijem uzeo tri europska naslova u razdoblju od 2001. do '05. No, prva povratnička euroligaška utakmica nije podsjetila na zlatne godine izraelskog giganta - Maccabi je u svojoj dvorani s 80:73 izgubio od Unicaje i trenutno je tek peti u skupini s omjerom 2-3.

"Njihov poraz od Unicaje će nam sigurno otežati posao, mislim da je jasno da bi, ukoliko izgube i od nas, izgubili puno šansi za drugi krug, što bi za njih bio strašan fijasko", upozorio je Cibonin trener Velimir Perasović u najavi dolazećeg susreta: "Pretpostavljam da će ući u utakmicu nabrijani do daske, čeka nas paklena atmosfera i izuzetno koncentrirana momčad, koja s novim trenerom ima novu dimenziju jer su neki novi igrači dobili na važnosti, igraju više nego ranije. Bit će to teška utakmica, uvijek je teško igrati u Tel Avivu, no u ovim uvjetima vjerojatno još i teže."

Marshall - koliko zasluži

Dok su suigrači u ritmu dvije utakmice tjedno, Rawle Marshall će u naredna tri mjeseca zbog suspenzije u NLB ligi moći igrati samo onu euroligašku. No, Perasović tvrdi da to ne mijenja nešto posebno u njegovom statusu.

"Dobro je, na treningu radi dobro, no vidjet ćemo kako će igrati. Forsirat ću ga koliko bude zaslužio, bilo bi glupo da idem protiv sebe - ako će igrati dobro, igrat će, ako ne, koristit ću ga kao i uvijek", najavio je trener.

"Sharp je na posljednoj utakmici bio u petorci, Rodney White, kojeg su htjeli prodati, sada igra više, ta dva igrača koja ranije praktički nisu ulazila u igru sada imaju značajnu minutažu. Stvari su se promijenile, svaki trener donosi nešto novo, igrači koji ranije nisu igrali postaju motiviraniji, oni koji su igrali žele zadržati svoj status, dolazi do opće mobilizacije koja na početku obično urodi plodom", dodao je trener Cibosa.

Bilo je promjena i u obrambenoj taktici, Gershon često koristi match-up zonu, jedan od svojih specijaliteta: "Postavio ju je protiv Malage, to je taktička varijanta koju će sigurno primijeniti. Riječ je o Gershonovom rukopisu, radio je to s Olympiacosom i Maccabijem ranije, moramo biti spremni... Protiv Malage to nije izgledalo kao, recimo, prije nekoliko godina, ali to ne znači da je to loša obrana, radi se o obrani koja provocira pogreške, prisiljava protivnika da igra malo brže, da iskoči iz svoje uobičajene igre, promijeni ritam."

"To je momčad koja zna igrati košarku. Napadački su nastrojeni, možda nisu igrali obranu na razini na koju je mogu odigrati, ali ne bih ulazio u analize je li im obrana slabiji dio igre, svi imaju svoje probleme", nastavio je Perasović: "Ne pada mi na pamet ulaziti u njihove probleme, imaju dobru, po kvaliteti veliku momčad."

Motor Maccabijeve igre je Portorikanac Carlos Arroyo, koji je u prvom kolu u Zagrebu bio potpuno zakočen, što je vrlo bitno ponoviti u potrazi za iznenađenjem. "Pročitao sam u španjolskim novinama da postoji mogućnost da ga prodaju, očekujem da će u četvrtak biti hipermotiviran", kazao je Perasović o Arroyu: "Maccabi igra u valovima, tri-četiri minute su vrhunski, zabiju nekoliko trica, agresivni su u napadu, nastaju problemi ukoliko se upadne u taj mlin. Protiv Malage su, primjerice, gubili 15 razlike i stigli... Arroyo je tu ključan igrač s brzim šutevima u kontranapadu, kreira za ostale, otvara šuteve za druge i uzima ih sam, sigurno je da je obrana na njemu jako važna. Realno, i najvažnija, on još uvijek drži njihovu igru u rukama."

U vanjskoj liniji, koju je trener Cibosa istaknuo kao glavnu snagu telavivske momčadi, važnu ulogu ima i iskusni Marcus Brown: "To je igrač koji im je sigurno bitan, ima ono što imaju svi veliki igrači - kao i Arroyo, može iz 'ničega' iznuditi faul ili dati težak koš. Može se dogoditi da ih branimo odlično, a oni svejedno nešto zarade, ili penal ili višak za drugog igrača... Browna ne mogu secirati samo po tome koliki mu je postotak šuta ili koliko je dao poena, to je igrač koji radi za momčad."

Uz izraelske reprezentativce Bursteina i Eliyahua, već spomenute Sharpa i Whitea, snažnog D'ora Fishera pod obručem, kvalitetnu pomoć s klupe - jasno je da Maccabi ima jaču momčad nego će reći omjer 2-3 nakon polovice prvog kruga. Cibonu ne čeka lak posao, no dobra je vijest da su, barem zasad, svi zdravi i spremni za nastup. Na put će u srijedu ujutro, a utakmica je na rasporedu u četvrtak u 20 sati po našem vremenu.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!