Košarka

Zulina rapsodija u Poljskoj

Branimir Korać • utorak, 02.12.2008.
Zulina rapsodija u Poljskoj
Foto: Davor Sajko

Charleroi Dražena Anzulovića igra sjajno ove sezone. Nizu uspjeha u belgijskom prvenstvu dodao je i dva odlična nastupa u Eurokupu, a posebno impresivna je posljednja pobjeda danas na gostovanju kod Turowa...

Skupina E

Rezultatski neizvjestan dvoboj odigran je u Francuskoj gdje je Asvel ugostio ukrajinski Azovmaš i slavio 85:83. Ipak, bila je to lakša pobjeda za domaćina neko što rezultat sugerira. U završnici susreta domaćin je imao devet poena prednosti da bi se Azovmaš sa zvukom sirene spustio na konačnih minus dva. Kod Asvela istaknuli su se Amara Sy s 24 poena i Chevon Troutman s 22 poena i osam skokova. Kod gostiju Simonas Serapinas je ubacio 21 poen, a Thomas van den Spiegel 20 poena uz devet skokova.

Gran Canaria se vrlo lako obračunala na svom parketu s Lietuvos Rytasom. Španjolci su još jednom dokazali kako su na svom parketu za sve vrlo neugodni i protiv dojučerašnjeg euroligaša prikazali su dobru i efikasnu igru te su na kraju slavili 94:83. Joel Freeland ih je predvodio s 20 poena i šest skokova dok je Carl English dodao 19 poena. Kod gostiju Chuck Eidson bio je vrlo raspoložen i ubacio je 27 poena dok je Marijonas Petravičius ubacio 20 poena uz pet skokova.

Skupina F

Charleroi je odnio vrlo visoku pobjedu s gostovanja kod Turowa 86:61. Obzirom na igre u Europi i prvenstvu, jasno je da Dražen Anzulović radi sjajan posao u najboljom belgijskoj momčadi, a ovaj put očitao je lekciju starom znancu iz NLB lige Saši Filiposkom. Turow je u svojim redovima u "živoj" utakmici imao raspoloženog samo jednog pojedinca i to našeg Damira Miljkovića (17 poena, dvije ukradene lopte) što je premalo za dobar otpor odlično izbalansiranim gostima. Kod Charleroija Jerry Johnson ubacio je 17 poena, a Len Matela 13. Pankracije Barać za 18 minuta ubacio je šest poena uz dva skoka, a Jure Lalić za 11 minuta pet poena uz dva skoka.

Uvjerljivu pobjedu ostvarila je i Crvena zvezda koja je u Pioniru ugostila momčad Brosea i s lakoćom ju svladala 82:65. Očekivana pobjeda za Beograđane koji su dominirali svih 40 minuta i pokazali usput kako se njemačka košarka nalazi u donjem domu europske košarke. Crvenu zvezdu predvodili su Lawrence Roberts s 13 poena i osam skokova te Elmedin Kikanović s 12 poena i pet skokova. U gostujućem sastavu Predrag Šuput ubacio je 16 poena, a Alexander Johnson 11.

Skupina G

Nakon ružnog startnog poraza kod Pamese, FMP je tražio iskupljenje na svom parketu protiv njemačkog Artlanda. U susret su ušli vrlo koncentrirano i brzo su pokazali Nijemcima da mogu zaboraviti pobjedu. Prednost je rasla na stranu FMP-a iz minute u minutu i na kraju je upisana visoka pobjeda 93:65. Gosti su vrlo loše šutirali iz igre, ubacili su ispod 30 posto šuteva, dok je FMP bio na iznad 40 posto ubačaja. U pobjedničkom sastavu najistaknutiji bili su Nemanja Protić s 20 poena i Predrag Samardžiski sa 16 poena i 11 skokova. Kod gostiju Chad Prewitt ubacio je 15 poena, a Dirk Madrich dodao je 11.

Pamesa nastavlja s odličnim igrama u Europi. U drugom kolu skupine G slavila je na gostovanju u Bologni kod Fortituda 77:71. Domaćin je posljednji put zaprijetio u 33. minuti kada je došao na tri poena zaostatka da bi se Pamesa odmah odvojila tricom Olivera i do kraja susreta s lakoćom kontrolirala situaciju na parketu. Predvodili su ju Ruben Douglas s 20 poena, šest skokova i šest ukradenih lopti te Kosta Perović sa 16 poena i osam skokova. Kod domaćina Gregor Fučka ubacio je 17 poena uz osam skokova, a Qyntel Woods dodao je 16 poena.

Skupina H

U skupini H Hemofarm je na svom parketu bio bolji od najbolje češke momčadi CEZ Nymburka s 82:74. Gosti su se držali tek prvih deset minuta nakon čega je Hemofarm zaigrao bolje, odvojio se i stvorio ugodnu zalihu od osam poena uoči drugog poluvremena. U nastavku je prednost povisio i Nymburk je tek u završnici spriječio visok poraz. Kod Hemofarma su se istaknuli Boban Marjanović s 19 poena i 11 skokova te Stefan Marković sa 17 poena. Kod Nymburka Justin Gray ubacio je 17 poena uz pet asistencija, a Arthur Lee dodao je 16 poena.

Budućnost je u Podgorici tijesno poražena od Iurbentije iz Bilbaoa 67:65 iako je imala uoči posljednje četvrtine velikih plus 13. U posljednjoj dionici Španjolci su odigrali sjajno, dobili taj dio igre 22:7 i preuzeli prvu poziciju u skupini. Ključni trenutak u završnici susreta dogodio se kada je Nemanja Gordić pola minute prije kraja blokiran na pokušaju šuta za poravnanje, nakon toga Javi Salgado ubacio je slobodno bacanje i završio priču. Upravo Salgado bio je prvo ime susreta s 20 poena dok je naš Marko Banić dodao deset. Kod domaćina Ivan Maras i Nemanja Gordić ubacili su po 12 poena.

Eurokup Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

ASVEL Lyon-Villeurbanne85:83Azovmash Mariupol
Herbalife Gran Canaria94:83Lietuvos Rytas
1Azovmash Mariupol 42+12
2Lietuvos Rytas 33+26
3ASVEL Lyon-Villeurbanne 33-39
4Herbalife Gran Canaria 24+1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!