Košarka

Perinčić najbolji, Kedžo posramljen

Borna Rupnik • utorak, 16.12.2008.
Perinčić najbolji, Kedžo posramljen
Foto: Kristijan Komarica

Neovisno o (ne)uspjesima svojih klubova, hrvatski su košarkaši u večerašnjim susretima Eurochallenge kupa odigrali zapažene uloge. S maksimalne četiri pobjede prolaz su dva kola prije kraja osigurali Cholet, EiffelTowers i Liege...

Skupina A

Cajasol je za poraze od Liegea i Ventspilsa morao iskupiti u Slupsku, a to su učinili sa stilom. Rezultat je već na poluvremenu glasio 43:21 za Španjolce, koji su uz razigrani napad odradili i izvrsnu obranu na Mateu Kedži - nisu mu dopustili niti jedan pogodak. Nastavak je bio još gori po domaćina - momčad iz Seville vodila je i sa 40 koševa razlike, da bi susret završio s "okruglih" 83:53.

Kedžo je svoju statistiku ipak popravio: postigao je 11 koševa uz devet skokova i tri asistencije, a najraspoloženiji u redovima pobjednika bio je Niklas Caner Medley s 22 ubačaja. Collins je dodao 12, Savanović 11, a Ellis deset. U drugom susretu ove skupine snage su u Belgiji odmjerili Liege i Ventspils.

Latvijci nisu imali rješenja za petorku Liegea, koja je ubacila 77 od 89 domaćih koševa. No, Ventspils je tijekom cijele utakmice držao rezultatski priključak, ali su na kraju ostali kratki za pet koševa (89:84). Najbolji gosti bili su Mareks Jurevicus s 22 koša i sedam skokova te Tyrone Brazelton s 19 koševa.

Skupina B

Ural Great ostvario je i treću domaću pobjedu, kojom se zadržao na čelu skupine B. U Permu je danas gostovao francusku SAOS Hyeres. Rusi su na početku utakmice odigrali izvrsnih 15 minuta i vodili 39:25, ali su sve to kompromitirali početkom drugog dijela, kada momčad iz Toulona stiže na samo koš zaostatka. Međutim, na krilima Vanje Plišnića i Sergeja Černova domaćin se ponovno odvaja.

Njihova je prednost rasla sve do 79:55 sedam minuta prije kraja, ali su Francuzi uspjeli ublažiti poraz na podnošljivih 84:76. Titulu najboljeg strijelca susreta podijelili su Plišnić i Aleksej Surovtsev s 23 koša, a najbolji igrač SAOS Hyeresa bio je Zadranin Hrvoje Perinčić, koji je na parketu proveo svih 40 minuta, zabio 20 koševa, skupio sedam skokova, imao tri asistencije i dvije ukradene lopte.

Razloga za slavlje konačno je bilo i u Nikoziji. Keravnos je okus pobjede prvi puta osjetio protiv Telekom Basketsa iz Bonna (73:64), a za njega su najzaslužniji Panagiotis Trisokkas (16) i Bariša Krasić (15). Ken Johnson (21) nije mogao sam spasiti Nijemce. Ciprani su ujedno i potpuno zakomplicirali situaciju na ljestvici - dva kola prije kraja Ural ima tri pobjede, Hyeres-Toulon i Telekom Baskets po dvije, a Keravnos jednu te je sve još otvoreno.

Skupina C

Lokomotiv iz Rostova u Ukrajini je došao do vrlo vjerojatno ključne pobjede u skupini C. Protiv Sumykhimproma su slavili 89:84, a time su svojim današnjim protivnicima odmaknuli na dvije pobjede viška: Rusi imaju omjer 3-1, a Ukrajinci 1-3. Pobjednika je odlučila trica Freda Housea još osam minuta prije kraja, kojom je zaustavljena serija domaćina, a Lokomotiv odlazi na 69:64. Svoj je obol ruskom uspjehu dao i Ivan Tomas, dvama preciznim ubačajima s linije slobodnih bacanja u samoj završnici utakmice.

Bivši igrač Zagreba postigao je ukupno sedam koševa, a tome je dodao i četiri asistencije i dva skoka. House je upisao 26 poena, a Maksim Krivošejev ubilježio je 17, uz devet skokova. Igru Sumykhimproma nosili su Brian Greene (20 koševa, 11 skokova) i Vadim Matjukevič (15 koševa, šest skokova), ali to nije bilo dovoljno ukrajinskom predstavniku da naposljetku ozbiljno zaprijeti Lokomotivu.

Cholet je svoju ulaznicu za nastavak natjecanja potvrdio protiv švicarskog Benetton Olympica, koji na gostovanju u Francuskoj nije imao niti mrvicu šanse. Domaćini su slavili 79:52, a u njihovim se redovima istaknuli Francuzi Nando de Colo (23 koša i četiri skoka), te Rodrigue Beaubois, koji je zamalo zabilježio triple-double: 16 koševa, devet skokova i osam asistencija.

Skupina D

Bezgrešan učinak nizozemski je predstavnik iz Den Boscha očuvao protiv momčadi sa začelja skupine, austrijskih Allianz Swansa. No, EiffelTowersi su do pobjede došli puno teže od očekivanog. Otpor košarkaša iz Gmundena slomljen je tek u trećoj četvrtini, koju su domaćini dobili rezultatom 28:16.

U konačnih 77:70 Beasley je ugradio 19 poena, Richardson 15, a Oliver 14, dok su Labudove predvodili Mayes i Fisher s 23, odnosno 19 koševa. Austrijancima je ovo bio i četvrti poraz u četiri utakmice. Litavski Siauliai i ciparski Proteas EKA AEL igraju u četvrtak.

Eurochallenge skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Czarni Slupsk53:83Real Betis
Belgacom Liege89:84Ventspils
1Belgacom Liege 60+59
2Real Betis 33+72
3Ventspils 24-70
4Czarni Slupsk 15-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!