Nogomet

Križaljka se bliži kraju

Vedran Attias • četvrtak, 18.12.2008.
Križaljka se bliži kraju
Foto: Davor Sajko

Niti dva tjedna nije prošlo od posljednje prvenstvene utakmice u kojoj je Dinamo slavio u gradskom derbiju i tako osvojio naslov jesenskog prvaka, a već se nazire s kakvom će momčadi Marijan Vlak u proljeće krenuti po obranu naslova prvaka Hrvatske i osvajača Kupa...

Od početka ove sezone, sada bivši, trener Branko Ivanković govorio je kako ova momčad Modrih nema dubinu, kvantitetu; jednostavno - nema ih dosta. Dinamo je rasprodao sve igrače koji nisu u prvih trinaest - četrnaest i tako je na mali broj igrača pao velik broj utakmica. Naime, osim što je Modrima ova sezona počela već 16. srpnja pobjedom nad Linfieldom u Belfastu, Dinamovci su (uspješno) igrali na "tri fronta" što znači utakmicu svaka tri dana.

Nakon što je odlučeno kako će voditi momčad u proljetnom dijelu prvenstva novi trener Marijan Vlak rekao je kako Dinamo treba po jednog igrača u svakoj liniji. Naravno, bilo bi sjajno za stratega Modrih kada to ne bi bio igrač koji će samo "popuniti broj" nego igrač koji svojom kvalitetom diže razinu momčadi. Nakon samo desetak dana "Božićnog shoppinga", situacija oko Dinamova kadra puno je jasnija.

Ono što ipak uvijek najviše zanima i brine trenere Dinama jest rubrika - odlasci. Na sreću po Vlaka, Zdravko Mamić shvatio je kako prave momčadi ne kupuju igrače na polusezoni pa samim time Dinamo ne može niti prodati; barem ne toliko dobro kao što to radi u ljeto kada odštete za koje odlaze igrači iz Dinama šokiraju cijelu Europu.

Ipak, jedan je odlazak gotovo siguran i to onaj - Mihaela Mikića. Igrača desne strane vuče izazov Japana i nekoliko stotina, navodno šest, tisuća eura koliko mu nudi klub iz Hirošime. U gradu koji je nažalost manje poznat po nogometu ili bilo čemu drugome, a puno više kao žrtva atomske bombe, Mikić bi trebao zaigrati za vrlo ambicioznu momčad koja se sprema na pohod japanskog prvaka.

"Mikić može ići ako nađemo zamjenu", rekao je izvršni dopredsjednik Dinama, no tko bi mogao biti ta zamjena? Dinamo ima dosta veznih igrača, no - malo krila: Morales, Badelj i Sammir su ofenzivni vezni igrači, no ne i krila. Već se mjesecima u Dinamo seli kapetana Rijeke Anasa Sharbinija.

Sam je Mamić rekao kako se radi o "kompliciranom poslu" u koji, što je možda i najbitnije, Dinamo uopće nije siguran želi li ući. Naime, Sharbini je kvalitetan igrač, no pitanje je koliko je "on kompliciran". Mladog Riječanina baš ne krasi ugled "vrhunskog profesionalca uvijek spremnog na sugestiju i razgovor" pa je pitanje koliko takav igrač treba Dinamu. Naravno, nije zanemarivo niti koliko se zapravo radi o kvalitetnom igraču i pojačanju za Dinamo.

Problem u veznom redu, barem onom stražnjem dijelu, Dinamo je riješio dovođenjem 21-godišnjeg Argentinca Adriana Calella iz Independientea. Radi se o igraču koji se prije svega ističe velikim radom i zalaganjem u obrani, a dobra vijest za simpatizere Modrih svakako jest što navijači argentinskog kluba nisu sretni odlaskom mladića u Europu. Dinamo je za igrača platio 2.2 milijuna eura.

Drugi igrač koji bi ove zime trebao sletjeti u Maksimirsku 128 jest Miroslav Slepička. Sparta Prag ima jednu od najgorih sezona u posljednje vrijeme pa se 27-godišnjaku, koji je nedavno postao i reprezentativac Češke, ne ostaje u Pragu, a odšteta za koju se vjeruje kako bi zadovoljila češki klub iznosi oko 1.3 milijuna eura.

U Maksimiru bi lako mogao završiti i Ilija Sivonjić. Napadač Intera ove je godine pokazao kako ima potencijala, no pitanje je u koju kategoriju dolazaka on spada: kvalitetno ili kvantitativno pojačanje. Sivonjić je u Kamen Ingradu pokazao kako "ima nešto" što mu je i osiguralo transfer u Zaprešić gdje je najbolji strijelac polusezone sa osam postignutih golova.

Što se tiče obrane, Modri rade na dovođenju Manuela Pamić iz Salzburga. Bočni se igrač nakon dobrih igara u Rijeci izborio za transfer u Austriju, no tamo se nije uspio nametnuti. Pamić je i prije bio zanimljiv Modrima, no tada je poziciju lijevog beka čvrsto držao Hrvoje Čale pa nije bilo razloga za dovođenjem Pamića. Sada tu poziciju "krpaju" Hrgović i sve manje Ibanez, no čini se kako trener Vlak Ibaneza vidi isključivo na poziciji krila pa bi tako još jedan lijevi bek itekako dobro došao.

Kao i u svakom prijelaznom roku, spominju se Ljubičić, Ilićević, Jajalo i ostali mladi igrači koje Dinamo konstantno prati, no čini se kako od njihovih dolazaka neće biti ništa. Sve je glasniji i mogući dolazak Boštjana Cesara koji se vratio u Marseille u kojem na njega baš i ne računaju. Slovenac je već bio u Maksimiru gdje i nije dobio pravu priliku, a poznato je kako se radi o dobrom stoperu, pravom borcu koji bi dignuo razinu igre u obrani.

Bilo kako bilo, čini se kako neće biti (pre)velikih promjena u Maksimiru. U svakom slučaju, dobro je što su prvaci Hrvatske odlučili riješiti pitanje kadra što ranije odnosno prije početka priprema početkom siječnja kako bi se momčad stigla uigrati. Dinamo je u samo par utakmica pod trenerom Vlakom dignuo razinu igre i nema razloga da nakon odmora i uz "male korekcije" ne zaigraju još bolje. Prvi kakav - takav ispit bit će već Dvoransko prvenstvo koje, kako se pokazalo u Dinamu, zna biti itekako bitno...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!