Nogomet

Nogometaši za kikiriki

Matej Damjanović • petak, 19.12.2008.
Nogometaši za kikiriki
Foto: Sandro Donda

Prijelazni rok u nogometnoj Premijer ligi BiH nije ni započeo, a nogometaši iz tog prvenstva već bježe glavom bez obzira. BiH nogometaši koji se često vode onom "svugdje je bolje nego u BiH" u nekim jačim ligama postaju nositelji igre...

Ovih dana put poljskog Lecha iz Poznana otišla su već trojica nogometaša iz nogometne Premijer lige BiH. Riječ je o dvojcu iz zeničkog Čelika, Fenanu Salčinoviću i Jasminu Buriću, te dojučerašnjem nogometašu Sarajeva Harisu Handžiću. Spomenuta trojica su redom mladi igrači između 18 i 21 godine, koji su do sada bili ono najkvalitetnije što u ovom trenutku Premijer liga može ponuditi.

Za Lech već pola godine s mnogo uspjeha nastupa bivši nogometaš Željezničara Semir Štilić. On se u novoj sredini brzo prilagodio i postao jedna od glavnih poluga u novoj momčadi. Već u prvoj polusezoni Štilić je igrajući na mjestu veznog igrača postigao pet pogodaka, te ubilježio šest asistencija. Slično kao i spomenuta trojica i Štilić je sa svega 20 godina bio jedan od najboljih nogometaša Premijer lige.

Zajedničko za sve nogometaše koji iz BiH odu u inozemstvo je činjenica kako ih novi poslodavac angažira za relativno malu svotu novca. Lech je za Handžića Sarajevu platio, za ovdašnje prilike vrtoglavih, 165.000 eura. Za istu svotu Čelik je prodao Salčinovića i Burića u paketu. Ipak, u premijerligašima su zadovoljni ukoliko mogu sklopiti ovakav transfer, jer klubovima je novac prijeko potreban kako bi spojili kraj s krajem. Inače, mnogo je češće da bh igrači mijenjaju sredinu za svega 10.000 eura ili čekaju istek ugovora kako bi imali manje prepreka za odlazak. Vremena za razvoj mladih igrača jednostavno nema, a rejting lige je toliko slab da ni najbolji igrači ne mogu postići cijenu veću od 200.000 eura.

S druge strane igrači iz Premijer lige BiH imaju kvalitet. Primjerice, mostarski Zrinjski je na početku sezone pustio ili prodao čak 11 igrača koje nije mogao iz ovog ili onog razloga zadržati. Jedan broj njih snašao se u susjednoj Hrvatskoj. Igračima Zrinjskog, Davorom Landekom i Matijom Matkom, u Rijeci su zadovoljni. U Šibeniku se za svoje mjesto bori Alvin Karadža. Oni koji su iz Zrinjskog otišli još dalje su Sulejman Smajić (Derden - Belgija), Ivica Džidić (Mons - Belgija), Romeo Mitrović (Kecskemeti - Madarska). Za sve spomenute igrače zajedničko je to kako u novim sredinama igraju dosta dobro. "U Hrvatskoj se mnogo bolje zarađuje. Osim toga 1. HNL je po organizaciji i regularnosti miljama ispred BiH. Hrvatska liga je mnogo bolji izlog i vrlo dobra odskočna daska za inozemnu karijeru. Što se tiče igračke kvalitete, ako se izuzmu Dinamo i Hajduk, igrači iz BiH su u prosjeku u najmanju ruku ravnopravni s kolegama iz Hrvatske", kazao nam je Davor Landeka, nogometaš Rijeke.

Nogomet je na vrlo niskim granama u BiH, a kada se zna kako je to na koncu ipak sport koji najbolje kotira u državi, teško je tada zamisliti u kakvoj se situaciji nalaze bh košarka, rukomet i ostali sportovi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!