Ostali sportovi

Valujev izviždan u Zürichu

Maja Giljanović • nedjelja, 21.12.2008.
Valujev izviždan u Zürichu
Foto: EPA

Nikolaj Valujev je obranio naslov svjetskog prvaka po WBA verziji. Suci su nakon 12 rundi protiv izazivača mu Evandera Holyfielda kreditirali Rusa i objavom bodova zaprepastili i bivšeg četverostrukog svjetskog prvaka i 12.500 gledatelja u züriškom Hallenstadionu kao i milijardu gledatelja pred malim ekranima...

A izgledalo je da je 46-godišnji Holyfield, koji bi da je uspio postao najstariji svjetski prvak u povijesti ispred Georgea Foremana koji je 1994. Michaela Moorera slavio u dobi od 45, pronašao baš kako je tvrdio prije meča idealnu taktiku kako nauditi divu poput 213 centimetara visokog Valujeva.

Protiv 26 centimetara višeg, ali sporog i tromog Rusa - čak 40 kilograma težeg od Holyfielda - Amerikanac je u prvim rundama uglavnom koristio lijevi kroše. Uputio je ukupno 15-tak udaraca u svakoj od prve tri runde, više-manje pronalazio Valujevljevu bradu ili nezgodnu arteriju iza uha te proaktivnim nastupom definitivno osvojio Zürich.

Valujev (50-1-0) osvaja sedmu i osmu rundu, devetu su podijelili, a čak i damo li i 10. i 11. branitelju naslova, postaju jasniji krikovi Malcolma Garretta koji u njegovom kutu viče: "Nokautiraj ga, nokautiraj ga. Ovo nije dovoljno".

Pokazalo se, međutim, da je. Guillermo Perez je meč ocijenio neriješenim (114-114), ali Mikael Hook (115-114) i osobito Pierluigi Poppi (116-112!) vidjeli su Valujeva superiornijim. Što misle o takvoj odluci, pokazali su gledatelji koji su Valujevu zviždali još za vrijeme borbe, a njegovo proglašenje pobjednikom popratili salvom zvižduka.

Holyfield (43-10-2) nije želio decidirano izjaviti odlazi li ili ne, hoće li ili neće biti revanša. Milijun dolara koliko mu je za ovaj meč uplatio promotor "Sauerland Events" vjerojatno nije dovoljan da ga riješi financijskih problema u koje je upao zadnjih godina s jedne strane, a s druge izbjegavanje Vladimira Klička, daju naslutiti da ovo nije zadnje što smo vidjeli od njih dvojice.

Amerikanac želi peti naslov nakon premijernog 1990. godine protiv Bustera Douglasa (WBA, WBC, IBF) nakon kojeg su slijedili Mike Tyson (WBA, 1996.), Moorer (IBF, 1997.), Ruiz (WBA, 2000.), a Rus (Ruiz 2005., 2008.) osveti li se dogodine Ruslanu Čagajevu i zadrži pojas protiv čovjeka koji mu je nanio jedini poraz u karijeri pod svaku cijenu želi izbjeći mlađeg Klička.

Stručnjaci, a i šira javnost su, naime, jedinstveni da protiv Ukrajinca Valujev nema ni promila šanse te će koliko god Holyfield bude u igri uvijek prije izabirati upravo njega, a izbjegavati svjetskog WBO, IBF i IBO prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!