Nogomet

Proljetni lov na Barcelonu

Borna Rupnik • subota, 27.12.2008.
Proljetni lov na Barcelonu
Foto: EPA

Španjolski nogomet zimsku je stanku odužio na puna dva tjedna, a Božićni predah može se iskoristiti za kratki pregled dosadašnjeg učinka i proljetnih ambicija tamošnjih klubova u domaćem prvenstvu. Svima je jasno da je Barcelona izraziti favorit za naslov, a iza katalonskih se leđa vodi velika bitka - ako već ne za titulu - barem za Ligu prvaka. Donji dio ljestvice također donosi velike upitnike, jer se praktički sve momčadi nalaze samo bodu međusobnog razmaka...

1. Barcelona 41

Za Barcelonine jesenske predstave teško se mogu osmisliti neki novi epiteti, a bodovna prednost raste iz kola u kolo. Jedino što se može ispriječiti podizanju pehara na Camp Nou je sama Barcelona. Eventualna kriza mogla bi iskrsnuti ponajprije zato jer momčad Josepa Guardiole izvrsno gura na svim kolosijecima, te bi na proljeće zbog velikog broja važnih utakmica moglo doći do određenog zamora materijala. No, zaobiđu li ih teže ozljede, Guardiola će na raspolaganju imati kadar koji bi čak mogao dovoljno rano osigurati naslov i tada se u miru posvetiti europskim ispitima. Sklada ne nedostaje, a spominju se i dodatna pojačanja, poput Davida Ville, na kojem se vjerojatno ne bi štedjelo. Upitno je jedino koliko je to u ovom trenutku potrebno.

2. Sevilla 31

Andalužani su do drugog mjesta dogurali prilično neprimjetno. Usprkos velikom broju ozljeda, pogotovo u napadačkim redovima, te kikseva poput domaćeg poraza od Malage, Sevilla svoje prvenstvene obaveze uredno odrađuje. Vrhunac polusezone svakako je bila pobjeda 4:3 na Santiago Bernabeu, kojom su nogometaši Manola Jimeneza ponovno dokazali da se mogu nositi i sa ekipama iz samog vrha. Ravnomjerno su pokriveni na svim pozicijama i samo je pitanje vremena kada će se u protivničkim mrežama početi koprcati još više lopti (svojim su suparnicima u 16 utakmica postigli samo 23 gola). A da u svakom zlu ima i nešto dobro pokazuje činjenica da im ispadanje iz Kupa UEFA ostavlja prostora da se maksimalno posvete prvenstvu. Mjesto koje vodi u Ligu prvaka nadohvat je ruke.

3. Atletico Madrid 30

Kod najprevrtljivije momčadi Primere teško je išta prognozirati. Sezona je počela s vrlo visokim ambicijama, govorilo se i o naslovu prvaka, a zatim je uslijedio nevjerojatan niz ozljeda i poraza (1:0 od Seville, 6:1 kod Barcelone, 1:2 od Reala u sudačkoj nadoknadi), te su sva nagađanja o konačnom plasmanu postala suvišna. Međutim, od tada Atletico više ne zna za poraz, a u posljednja četiri kola skupljeno je svih 12 bodova. U svojim redovima imaju igrača koji po potrebi može sam odlučiti utakmicu - radi se, naravno, o Sergiju Agueru, a poklopi li im se dobar dan, mogu pobijediti baš svakoga. No, najvažnija će im biti konstanta. Ne budu li previše oscilirali, mjesto u Europi im je zagarantirano.

4. Valencia 30

Šišmiši su tijekom rujna i listopada predvodili prvoligašku kolonu, ali težak su udarac doživjeli u obliku dva uzastopna domaća poraza (4:2 od Racinga i 3:2 od Sportinga). Pravi ispiti čekaju ih odmah nakon Nove godine (Atletico i Villarreal), ali važnijima od tih rezultata mogli bi se pokazati oni u računovodstvenim knjigama: Valencia se, naime, nalazi u ovećim dugovima, te bi se mogla naći u prisilnoj poziciji da mora prodati najveće zvijezde poput Davida Ville i Davida Silve. Odlazak Nikole Žigića i Ivana Helguere neće se osjetiti, a treba vidjeti i kako će se mladi trener Unai Emery nositi s dodatnim izazovom igranja u nesigurnim financijskim uvjetima i pripadajućim pritiskom što boljeg rezultata.

5. Real Madrid 29

Peto mjesto na prvenstvenoj tablici, neovisno o godišnjem dobu, bodovnim razlikama i formi ostalih klubova apsolutno je neprihvatljiv rezultat za ambicije i ugled Kraljevskog kluba. U skladu s time ponašaju se i Realovi čelnici: osigurane su usluge Klaasa Jana Huntelaara, Lassane Diarre i Daniela Pareja, a taj popis sigurno neće završiti na ova tri imena. Spomenuti bi igrači trebali zamijeniti Ruuda van Nistelrooya, Rubena de la Reda i Mahamadoua Diarru, koji su izgubljeni do kraja sezone. Gusto naseljena Realova bolnica uskoro će se početi prazniti, a jedini su mogući odlasci oni Rafaela van der Vaarta i Fabija Cannavara. Pod vodstvom Juandea Ramosa na proljeće se očekuje potpuno novi Real Madrid, čiji će putevi voditi samo prema gore. Koliko visoko? U Madridu su vrlo optimistični.

6. Villarreal 29

Posljednji ozbiljni kandidat za najviše plasmane je Žuta podmornica. Vrlo je izgledno da se s Villarrealom zaokružuje popis prve šestorke koja će zauzeti mjesta s kojih se putuje u Europu. Na El Madrigalu raspoloženje je moglo biti i znatno bolje, ali je samo bod iz posljednje tri utakmice pokvario vrlo dobar dojam s početka sezone. Neplaniran je bio samo domaći poraz od Valladolida, ali treba podsjetiti da je Villarreal bez većih poteškoća osigurao prolaz u osminu finala Lige prvaka. Neugodan je bio poraz u kupu od trećeligaša Ejida, no uspjeh u preostala dva natjecanja gurnut će taj rezultat u zaborav, a uspjehom u Primeri smatrat će se osvajanje jednog od prva četiri mjesta. Jedno od prva dva bio bi samo veliki bonus. Međutim, Manuela Pellegrinija težak bi udarac mogao zadesiti i prije nastavka sezone: za jednog od motora momčadi, Marcosa Sennu, zainteresirao se bogati Manchester City.

7. Deportivo La Coruna 27

Prvi dio sezone za Deportivo su obilježili loš početak i izvrstan kraj. Iako je u fazi traženja forme stradao i splitski Hajduk, kada su se kockice posložile momčad iz La Corune ubilježila je šest pobjeda u osam utakmica, a bodovi su izgubljeni samo kod Atletica i Valladolida. U preostalim je susretima Deportivo dominirao i igrom i rezultatom, primili su samo 18 pogodaka (treći u ligi) ali siječanjski raspored nije im naklonjen (Getafe u gostima, pa Sevilla, Barcelona, Real i Villarreal). No, izvuku li koji bod protiv kandidata za sam vrh, veljača i ožujak mogli bi im donijeti nastavak igranja uloge momčadi koja će prva iskoristiti eventualne kikseve bolje plasiranih klubova. Ipak, u siječnju će možda biti lišeni usluga veznog igrača Angela Lafite, peterostrukog strijelca, kojeg u svojim planovima vidi strateg engleskog Liverpoola, Rafael Benitez.

8. Valladolid 23

Ljubičasta je momčad vjerojatno i najugodnije iznenađenje ovog dijela prvenstva. Osmo mjesto zasigurno je nadmašilo očekivanja u Valladolidu, ali ono što najviše veseli njihove navijače, kao i neutralne pratitelje španjolskog nogometa, jest atraktivna igra. Nakon mršavog starta u posljednjih su pet kola postizali po tri pogotka, a kada su još jedno kolo prije postigli samo jedan pogodak, bio je dovoljan za slavlje nad velikim Realom. Zadrži li Jose Luis Mendilibar dobru naviku hrabrog postavljanja igre neovisno o imenu protivnika, možda neće zadržati ovako visok plasman, ali zasigurno hoće brojne simpatije. U redovima Valladolida nema istaknutih zvijezda, a jednu od ključnih uloga igrat će mladi i talentirani vratar Sergio Asenjo.

9. Malaga 22

Malaga je titulu iznenađenja polusezone naposljetku morala prepustiti Valladolidu, iako ju je u listopadu čvrsto držala s četiri pobjede u nizu. Dobar su otpor pružili i Realu (tijesan poraz 4:3 u Madridu), a Villarrealu su otkinuli bod. Da je na samom početku bilo više sreće i koncentracije, bodovni je saldo mogao biti i bogatiji, no na La Rosaledi sigurno ne gube iz vida osnovni cilj, a to je ostanak u ligi. Nekoliko proljetnih pobjeda protiv nižeplasiranih momčadi trebalo bi taj cilj i osigurati, a svaki će dodatni bod biti zaslužena nagrada za momčad koja je promovirala ubojiti dvojac - Portugalca Dudu i Marokanca Bahu. Doda li im se Eliseu, to su igrači koji su postigli čak 15 od ukupno 24 prvenstvena gola Malage.

10. Getafe 21

Nogometaši iz madridskog predgrađa stvarno imaju za čime žaliti. Osvojili su bod na Camp Nou, svladali su najvećeg susjeda, Real, vodili su 3:0 usred Villarreala, a kad se sve zbroji ipak su tek deseti s puno posla ispred sebe. Ključni su bodovi za bolji plasman ispušteni u gostima kod Malage, kod kuće protiv Almerije te u Pamploni, gdje je Getafe u posljednjem jesenskom kolu poražen s visokih 5:2. Na domaćim porazima od Valencije i Seville nitko im ne može zamjeriti. Međutim, kvalitetu za siguran hod kroz sredinu tablice imaju, a vrlo su čvrsta i borbena momčad koja ne gubi često (imaju samo pet poraza, kao i Real te Deportivo) te opstanak ne bi smio doći u pitanje.

11. Sporting Gijon 21

Pet poraza u prvih pet kola, uz gol-razliku 6:18, nije dalo naslutiti da će blagdani u Gijonu biti obojani ugodnim tonovima. No, kada su na red došle slabije momčadi, Sporting se razigrao, a nogometaši Manuela Preciada redovito igraju na sve ili ništa. U preostalim su susretima upisali čak sedam pobjeda i četiri poraza, bez ijednog neriješenog rezultata. Među ostalima pali su Valencia i Deportivo, a veće su neugodnosti doživljene samo kod kuće od Atletica (2:5) i u Bilbau (0:3). Najbolji strijelac kluba je naš Mate Bilić sa sedam pogodaka, koji svojim igrama privlači pažnju mnogih te mu je prvoligaška budućnost prilično sigurna, bez obzira na rezultate Sportinga. Međutim, održi li se pozitivna atmosfera u i oko kluba, i Sporting će ostati u elitnom društvu.

12. Athletic Bilbao 19

Baskijska tradicija neprestanog igranja u prvoj ligi u posljednje vrijeme često djeluje ugroženo, ali se nogometaši Athletica redovito izvuku kada je to najpotrebnije. Niti ova sezona nije nimalo drugačija: iz opasne su zone pobjegli tek u posljednjih sedam kola, u kojima su osvojili čak 14 bodova. Ranija serija od pet uzastopnih poraza došla je u susretima s vodećima te nije bitno narušila planove uprave i navijača na San Mamesu. Ipak, u Baskiji se pobjeda često traži i iz manje nogometnih razloga, te koliko god bi izbjegavanje grčevite borbe za opstanak umirilo nemirne duhove, tražit će se i poneki spektakularniji rezultat. Surovost modernog nogometa Athleticu ipak ne pruža mogućnost da se umiješa u borbu za bolji plasman.

13. Real Betis 18

Od Betisa se ove sezone očekivalo mnogo, ali je sezona počela izrazito loše. U prvih 270 minuta nisu postigli ni pogodak, a prva je pobjeda stigla tek sredinom listopada (3:0 protiv Mallorce). Cijenu loših rezultata platio je i naš Marko Babić, koji je svoja jedina dva nastupa završio porazima (od Recreativa i Reala) te više uopće ne konkurira za sastav zeleno-bijelih iz Seville. Treneru Pacu Chapparu teško se može išta prigovoriti jer je Betis pronašao prihvatljivu formu, makar je prosinac ponovno donio blagi pad. Razgovora o borbi za očuvanje prvoligaškog života u Betisu nema, smije se samo napredovati. Prvi preduvjet za to su impresivnije predstave protiv društva iz donjeg dijela ljestvice, te nastavak dobre golgeterske forme Achillea Emane (šest pogodaka).

14. Racing Santander 18

Ovo je bila djevičanska sezona Racinga u europskim natjecanjima, te ne čudi što su nastupi u Primeri pali u drugi plan. Šokantno ispadanje u Kupu UEFA, zbog slabije gol-razlike od PSG-a, vjerojatno će ipak vratiti nogometaše iz Santandera u domaću stvarnost, odnosno mukotrpan rad za očuvanje trenutnog položaja. Izgledno je da će Europa sljedeće sezone ovaj put ostati samo san, jer je teško očekivati da povratak Nikole Žigića u staro jato može bitno izmijeniti situaciju u klubu. No, vrati li se reprezentativac Srbije u nekadašnju formu, mogli bi ponekad i iznenaditi, kao što su već učinili na Mestalli. Kroničan problem, osim lošeg učinka kod kuće (samo dvije pobjede), ionako im leži u realizaciji, a zanimljiv je podatak da su sve tri posljednje utakmice odigrali 1:1.

15. Numancia 17

Kada svi pomisle da je momčad Sergija Krešića možda i najizgledniji kandidat za ispadanje, oni učine nešto neočekivano i pobiju sva predviđanja. U prvom su kolu nanijeli Barceloni jedini poraz, zatim su se trgnuli protiv Racinga, a u trileru protiv Espanyola odnijeli su sva tri boda. Uzeli su bod Atleticu, a vrhunac polusezone bio je nevjerojatan preokret protiv Valladolida (4:3). Međutim, povremeni pothvati ne mogu sakriti brojne slabosti i jednako brojne glatke poraze. Čuda se ne događaju svaki dan, a Numanciji će stvarno trebati poneko ukoliko želi i sljedeće godine igrati protiv najboljih.

16. Almeria 16

Almeria je počela iznenađujuće dobro, pobjedama u Bilbau te protiv Malage i Recreativa, a izvukli su i 1:1 protiv Reala. Ali samo jedna pobjeda zadnjih u 11 kola ipak ne čini zadovoljnu upravu, te će na proljeće za kormilom Almerije stajati legendarni Meksikanac Hugo Sanchez. Doveden je odmah po završetku jeseni kako bi imao vremena pripremiti momčad po svom ukusu, a bude li u skladu s njegovim izvedbama na terenu, navijače na Estadio Mediterraneu očekuju bolji dani. Alvaro Negredo odradit će svoj posao u napadu, čeka se samo pomoć ostalih igrača i konsolidiranje ponekad vrlo propusne obrane.

17. Mallorca 14

Za ekipu s Baleara definitivno se može reći da je podbacila. Očekivanja nisu bila prevelika, ali samo bod iznad zone ispadanja, uz dva mjeseca bez pobjede, stvarno je premalo za nogometaše Gregoria Manzana. On će hitno morati nešto promijeniti, inače kraj sezone neće dočekati na klupi Mallorce. Prvoligaški status ne bi smio biti upitan, a u siječnju ih očekuju dvoboji protiv Barcelone, Reala, Villarreala i Valencije. Protiv Espanyola (3:0) i Racinga (2:1) pokazali su da znaju i mogu, samo je pitanje mogu li takvu igru dovoljno često ponavljati. Otegotna okolnost je ta što prečesto ovise o dobrom raspoloženju vratara Germana Luxa te kamerunskog napadača Pierra Weba i Aritza Aduriza. Od Josemija i Fernanda Varele očekuje se kvalitetnija obrana (samo su Numancia i Sporting primili više), a Juan Arango treba dobiti pomoć u vezi.

18. Espanyol 13

Druga barcelonska momčad bez dvojbe je razočaranje jesenske polusezone. A nije se činilo da će tako biti: u prve tri utakmice osvojeno je sedam bodova, Santiago Bernabeu napušten je s bodom u džepu, ali je zbog šest poraza u posljednjih sedam utakmica s klupe odlepršao Tintin Marquez, a zadaću povratka Espanyola u život preuzeo je Mane. Njegov je posao otežan ozljedom kapetana i najboljeg strijelca Raula Tamuda, a teret postizanja golova pao je gotovo isključivo na leđa Luisa Garcije. Napredak pod Maneovim vodstvom ipak je uočljiv i ne bude li prodaje - spominje se odlazak Stevea Finnana koji se, doduše, i nije naigrao - ili novih ozljeda, Segunda Division neće imati čast ugostiti ugledno ime poput Espanyola.

19. Recreativo Huelva 13

Nadu u ostanak u Huelvi su podgrijale prosinačke pobjede nad Mallorcom i Osasunom, ali ostali rezultati ne vode u tom smjeru. U prvom je kolu iskorišten uspavani start Betisa, a kasnije su maksimalni domet predstavljali poneki remiji (također zanimljivo, sva četiri rezultatom 1:1). Najveće blago momčadi su vratar Asier Riesgo i napadač Asier Colunga, koji je uspio postići već pet pogodaka. Na put spasa probat će ih usmjeriti povratnik na klupu, Lucas Alcaraz. On je već u listopadu zamijenio Manuela Zambrana, ali čeka ga vrlo, vrlo težak posao.

20. Osasuna 12

Džoker smjene trenera već su potrošili i u Pamploni. Na klupu Osasune nakon Josea Angela Zigande sjelo je puno zvučnije ime, ono Josea Antonija Camacha, no Osasuna i dalje igra u ritmu toplo-hladno, sa znatno više hladnih dionica. Prvi trobod stigao je tek u 12. kolu, a u čak osam kola nisu postigli pogodak. Najviše je zabolio poraz u pretposljednjem kolu, kada ih je minimalnim rezultatom svladao još jedan davljenik - Recreativo. Ljubitelji Osasune trebaju se usredotočiti na remi s Valladolidom (3:3) i nedavnu dekonstrukciju Getafea (5:2). Znači li to da je Camacho uspio razbuditi potencijal Javada Nekounama, Waltera Pandianija, Santija Ezquerra, Jaroslava Plašila i Javiera Portilla, tek ostaje vidjeti. Ako nije, klub koji se prije samo dvije sezone igrao kvalifikacije za Ligu prvaka čeka put u drugu ligu.

La Liga

1Real Madrid 3474:22+5287
2Girona 3473:42+3174
3Barcelona 3470:43+2773
4Atlético Madrid 3463:39+2467
5Athletic Bilbao 3455:33+2261
6Real Sociedad 3449:35+1454
7Real Betis 3442:39+352
8Valencia 3437:37047
9Villarreal 3456:58-245
10Getafe 3441:47-643
11Sevilla 3445:47-241
12Deportivo Alaves 3432:38-641
13Osasuna 3437:51-1439
14Las Palmas 3430:43-1337
15Celta Vigo 3440:52-1234
16Rayo Vallecano 3427:43-1634
17Mallorca 3427:40-1332
18Cadiz 3423:49-2626
19Granada 3436:64-2821
20Almería 3432:67-3517

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

La Liga

1Real Madrid 3474:22+5287
2Girona 3473:42+3174
3Barcelona 3470:43+2773
4Atlético Madrid 3463:39+2467
5Athletic Bilbao 3455:33+2261
6Real Sociedad 3449:35+1454
7Real Betis 3442:39+352
8Valencia 3437:37047
9Villarreal 3456:58-245
10Getafe 3441:47-643
11Sevilla 3445:47-241
12Deportivo Alaves 3432:38-641
13Osasuna 3437:51-1439
14Las Palmas 3430:43-1337
15Celta Vigo 3440:52-1234
16Rayo Vallecano 3427:43-1634
17Mallorca 3427:40-1332
18Cadiz 3423:49-2626
19Granada 3436:64-2821
20Almería 3432:67-3517

Izdvojeno