Zimski sportovi

Sljeme spremno za novi spektakl!

Petar Plevnik • subota, 03.01.2009.
Sljeme spremno za novi spektakl!
Foto: Davor Sajko

Sutrašnjim slalomom za žene, Snježna kraljica doživjet će svoje peto jubilarno izdanje. Za razliku od dosadašnje četiri, sutra će najbolje svjetske skijašice po prvi put voziti dnevnu utrku na Sljemenu, a i ovaj put Hrvatska će imati dva jaka aduta...

Iako se čini kao da je bilo jučer, Snježna kraljica sutrašnjom će utrkom doživjeti svoje jubilarno peto izdanje. Potvrda je to da organizatori iz godine u godinu sjajno rade i da Sljeme polako ali sigurno postaje nezaobilazno, a mnogim natjecateljima i omiljeno natjecanje Svjetskog kupa. Ne treba se zavaravati, osim sjajne navijačke podrške i činjenice da je Zagreb jedina svjetska metropola koja ima utrku Svjetskog kupa, pridonijela je tome svakako i najveća novčana nagrada od svih utrka u kalendaru Svjetskog kupa.

Osim što je je riječ o petom izdanju Snježne kraljice, riječ je i o petom slalomu sezone za najbolje svjetske skijašice. Ako bi smo sudili prema dosadašnjim nastupima na Sljemenu, ali i prema trenutnoj formi kao favoritkinje izdvajaju se dva imena. Pobjedama na dva posljednja slaloma, u Semmeringu i La Molini, u glavnu favoritkinju promaknula se sjajna Maria Riesch. Osim što je slavila u dva posljednja slaloma, Nijemica se u Leviju penjala na pobjedničko postolje, dok joj je šesto mjesto iz Aspena ujedno i najlošiji plasman u slalomu ove sezone.

24-godišnja Nijemica dosad je dva puta nastupala na Sljemenu, 2007. i 2008. godine, i u nijednom nastupu nije uspjela odvoziti utrku do kraja; 2007. odustala je u prvoj, a 2008. u drugoj vožnji, pa će biti zanimljivo vidjeti može li Riesch ove godine prekiniti neugodnu tradiciju.

Problema sa Sljemenom svakako nema Tanja Poutiainen. Osim što je braniteljica naslova, simpatična Finkinja uvijek će ostati zapisana kao prva osvajačica ovog natjecanja, tada još zvanog "Zlatni medvjed". Dvije pobjede u četiri nastupa više su nego jasan pokazatelj da Sljeme odlično leži Tanji, a i sama Finkinja u više je navrata izjavila da joj je Zagreb omiljena destinacija u Svjetskom kupu, pa ne treba sumnjati da će Poutiainen i sutra biti među glavnim favoritima za pobjedu.

Nema sumnje da će i ove godine Sljeme "eksplodirati" kada stazom krenu dvije glavne hrvatske uzdanice, Ana Jelušić i Nika Fleiss. Nakon nešto lošijeg ulaska u sezonu, Jelušić je u nekoliko posljednjih nastupa očigledno popravila formu, a kao sjajna najava utrke na Sljemenu stiglo je Anino šesto mjesto i najbolji rezultat sezone sa slaloma u Semmeringu. Osim toga, staza na Sljemenu itekako odgovara Aninom agresivnom načinu vožnje i ukoliko mlada Riječanka uspije odvoziti bez greške možemo se s pravom nadati borbi za sam vrh.

Unatoč odustajanju na posljednjem slalomu u Semmeringu, dobar rezultat može se očekivati i od Nike Fleiss. Samoborka je u preostala tri ovosezonska slaloma pokazala konstantu (20., 18., 16. mjesto), što bi uz podršku domaće publike i odlično poznavanje staze na Sljemenu moglo pogurati Niku u borbu za mjesto među deset najboljih.

Službeni dio Snježne kraljice počinje danas, kada je na Trgu bana Jelačića u 18:45 na rasporedu izvlačenje startnih brojeva. Izvještaje, slike, intervjue, kao i sva ostala događanja sa Snježne kraljice moći ćete pratiti na Sportnet.hr.

VIP Snow Queen Trophy 2009, raspored:

Subota
18:45 izvlačenje startnih brojeva (Trg bana Jelačića)

Nedjelja
9:45 prva vožnja
12:30 druga vožnja
13:30 proglašenje pobjednica
16:00 utrka Ski Legends
17:15 proglašenje pobjednika

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!