Automoto

Etapa Al-Attiyahu, Hrvati zapeli

Borna Rupnik • utorak, 06.01.2009.
Etapa Al-Attiyahu, Hrvati zapeli
Foto: EPA

Treća etapa relija Dakar vozila se od Puerto Madryna do Jacobaccija. 694 kilometra dug put u automobilu je najbrže prošao Nasser Al-Attiyah, dok je na motociklu to pošlo za rukom Marcu Comi. Naši predstavnici imali su ozbiljnih problema sa svojim Opelomšto ih je stajalo nešto više od 50 mjesta i punih 11 sati zaostatka za vodećim...

Predstavnik Katara, Nasser Al-Attiyah u BMW-u, ostvario je svoju drugu etapnu pobjedu u konkurenciji automobila. Nakon što je slavio u prvom danu relija, u ponedjeljak je bio 35 sekundi brži od drugoplasiranog Španjolca Carlosa Sainza, dok je trećeplasiranog Nijemca Dietera Deppinga ostavio minutu i 40 sekundi iza sebe.

Sainz je sa svojim Volkswagenom ipak sačuvao vodstvo ukupnom poretku. U četvrti dan ulazi s preko tri minute prednosti nad Al-Attiyahom, dok treće mjesto drži još jedan Volkswagen, za čijim upravljačem sjedi Giniel De Villiers.

Nažalost, hrvatska posada u sastavu Daniel Šaškin - Damir Bruner od samih je početaka upala u probleme i u svojoj Opel Antari do 200. kilometra nakupila preko devet sati zaostatka štp je rezultiralo vrtoglavim padom na tek 140 mjesto u poretku sa 11:12:00 sati zaostatka za vodećim.

Vodeći u ukupnom poretku motociklista, Španjolac Marc Coma, bio je najbrži i u trećoj dionici, te je svoju prednost povećao na 39 minuta ispred Francuza Davida Fretingnea, odnosno 42 minute ispred Norvežanina Pala Andersa Ullevalsetera. U ovoj su mu etapi najbliže bili upravo Ullevalseter i sunarodnjak Jordi Viladoms s nešto manje od 18 minuta zaostatka.

Nizozemac Frans Verhoeven, do ponedjeljka drugi u ukupnom poretku, zaradio je kaznu od 32 minute i pao na 17. mjesto.

Etapnu pobjedu u konkurenciji kamiona odnijeli su Rusi. Čagin, Savostin i Nikolajev nadmašili su nizozemsko-belgijsku posadu De Rooy - Colsoul - Van Melis i još jedne Ruse, Kabirova, Beljajeva i Mokejeva, za tri, odnosno sedam minuta. Ista tri kamiona dijele čelne pozicije u ukupnom poretku, ali svi Rusi gledaju u leđa Nizozemcima i Belgijancu.

Među quadovima u trećoj je etapi najbrži bio onaj Čeha Mahačeka, ispred Francuza Declercka, uvjerljivo vodećeg u ukupnom poretku. Declerck, naime, ima već više od pola sata prednosti ispred Mahačeka i Španjolca Gonzaleza, koji je svoje treće mjesto očuvao trećim etapnim vremenom.

U utorak se vozi jedna od kraćih etapa. Vozači će morati prevaliti put od 488 kilometara između Jacobaccija i Neuquena, a pritom ih očekuje čak 459 kilometara brzinskih ispita.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!